| Catalin77945 a întrebat:

Deci,daca dai la o facultate si intri la buget, dupa un an o abandonezi si dai la alta si intri si acolo la buget, teoretic e buget nu? Adica imi tot zicea cineva ca cica ar fi obligatoriu taxa nu conteaza ca intri la buget sau nu

7 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Daca ai facut un an la buget si dupa te lasi, la cealalta facultate o sa faci cu un an mai putin la buget. Ai dreptul la doar un ciclu de studii la buget, daca un an il irosesti la prima facultate il vei plati la cea de-a doua.

| Furnicuta000 a răspuns:

E tot buget dar tu ai dreptul gratuit la un ciclu de licenta, unul de masterat si unul de doctorat. Daca ai irosit deja un an la un ciclu si vrei sa incepi altul la buget trebuie sa platesti un an

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai dreptul la 4 ani la buget si 2 la master buget din cate stiu,
cei 4 ani pot fi 1 la una, te lasi si te apuci de alta, daca tine 4 ani, esti 3 la buget si ultimul la taxa.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform art.142, alin.(6) si urm. din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."
Asa fiind va trebui sa faci un an la noua facultate cu taxa ori sa platesti contravaloarea serviciilor de scolarizare pe anul facut la facultatea anterioara. 

| Adry05 a răspuns:

Poți să stai și o săptămână, dacă ești înamtriculat și te retragi pierzi automat tot anul ăla de buget.
dacă termini anul 1 cu totul ori te retragi după o săptămână de când a început și apoi te retragi și te înscrii la altă facultate, anul 1 de la facultatea unde te-ai înscris intri automat la taxă indiferent de medie. din anul 2 încolo poți trece la buget dacă ai medie

| RobertMurresann a răspuns (pentru Ioandelasal):

Buna ziua,
Oare s-a modificat art 142 al6.1.b? Am cautat astazi in lege si nu am gasit. Legat de achitarea integrala a taxei la vechea facultate deja absolvita, in vederea inceperii unei alteia.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru RobertMurresann):

Nu s-a modificat din 2014 pana acum, chiar am verificat legea si are exact continutul citat, respectiv:
"b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget."