| MountainRiver a întrebat:

Deci, dacă vreau să stau eu ca îngrijitor bătrâni cu bunică-mea (evident dându-mi demisia din învățământ) deci practic eu nu aș mai avea job legal cu contract, atunci mama mea, chipurile care ar fi angajatoarea îmi poate face contract de muncă?! Dar în special mă interesează dacă prin acel contract de muncă făcut, aș fi și eu asigurată medical și aș contribui la fondul de pensii?
Întreb asta ca să știu dacă jobul ăsta la nivel de România are și o bază legală sau e doar așa pe vorbe?

Care este procedura pe care ar trebui să o urmeze mama mea, ca să mă poată angaja legal ca și îngrijitor bătrâni? Face ea contractul, îl înregistrează unde, ar avea nevoie de un avocat pentru întocmirea acestui contract?
Mulțumesc!

6 răspunsuri:
| Doru51 a răspuns:

Este un job absolut legal,angajatorul nu este mama ta, este AJOFM din zona unde locuiești, ai salariu că îngrijitor, funcție de gradul de handicap al persoanei respective, din care ți se rețin, contribuție pentru pensie și asigurări de sănătate, constituie vechime în muncă.

| MountainRiver explică (pentru Doru51):

Deci spui că la AJOFM trebuie să mă duc?! Păi și ce fac mă duc acolo la ei și le spun că vreau să mă angajez pentru bunica mea ca asta, adică îngrijitor bătrân sau cum?!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Mama ta te poate angaja ca ingrijitor pentru bunica ta doar daca aceasta nu este incadrata in grad de handicap. Daca este incadrata si are dreptul la ingrijitor angajarea se face de catre primaria localitatii de domiciliu a bunicii.
In ambele cazuri angajarea se face in baza unui contract individual de munca, la fel ca si in cazul altor angajati in munca si ai toate obligatiile si drepturile unui angajat iar contractul se inregistreaza la ITM.
Gasesti modele de contract pe internet. Primaria are contract tip. Poti apela si la un avocat.

| Doru51 a răspuns:

Nu! nu are nevoie de avocat, se poate face prin avocat, dar de ce sa plătești avocat, procedura simpla:vă prezentați la AJOFM fiecare aparțineți cu: documentele de la medic prin care se dovedește că bunica are nevoie de ajutor, de îngrijire și actele dumneavoastră și ei încheie contractul

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Iti poti face singura contract de contributie la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate, in cazul in care vei fi angajata direct de catre mama ta, fara prea multe acte, sau fara acte.
Deci poti sa platesti tu acele taxe, indiferent ce fel de job ai. Fiind vorba despre o intelegere in familie, ANAF nu va avea nimic de comentat, daca primesti banii "la negru", de la mama ta.

| Furnicuta000 a răspuns:

Nu o sa fii angajata de mama ta ci o sa fii platita de la bugetul de stat, practic primaria este angajatorul tau de asta o sa primesti si destul de des controale acasa la bunica ta sa vada daca respecti programul acela de 8 ore pe zi. Salariul e in jur de 2500 lei