Dupa ce esti major poti pleca de la domiciliul parintilor, avand capacitate de exercitiu deplina, respectiv iti poti exercita drepturile si indeplini obligatiile in nume propriu.
Normal ca poti pleca cand ai implinit 18 ani ai toate drepturile garantate de lege si Constitutie ale oricarui adult cetatean roman.
Depinde si cum e cu plecarea asta, pleci de bine, pleci de rau...
Nu stim care este situatia ta familiara, eu doar ti-am raspuns la intrebare.
Mai bine ramai cu parintii tai deoarece e singurul loc unde ei te inteleg si unde nu trebuie sa platesti chirie (doar sa ii ajuti pe acasa ) in plus toata viata ta e inainte dar parintii nu sunt vesnici
In cazul in care parintii trimite o sesizare catre autoritati dupa plecarea mea, au dreptul de a ma aduce inapoi?
Legal, la implinirea varstei de 18 ani esti major si ai dreptul sa pleci unde vrei!
Poti sa pleci linistit. Dupa 18 ani numai daca esti declarat iresponsabil (nu stiu care este termenul juridic!) te mai pot tine parintii. Altfel, liber!
Pot sa trimita orice sesizare, de regula nu va fi luata in considerare. Sunt si exceptii: cand te-ar declara disparut sau rapit. De aceea este bine sa le spui cand pleci, inclusiv sa le motivezi plecare si sa ai si o proba, de ex. ii instiintezi printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Dacă ai tăi vor sesiza autoritățile va trebui să dai informații relevante cu privire la motivul părăsirii domiciliului, mijloacele tale de existență și adresa la care locuiești efectiv.
Legal poti sa pleci, caci esti major; chiar asa situatie buna ai tu la 18 ani incat iti pemiti sa te separi de parinti? Ce calificare asa buna puteai tu sa obtii atat de devreme? Succes!