| corolav a întrebat:

Dragi prieteni, cine știe?
În această țară care se numește România, care este acea lege, încă în vigoare, care să oblige pe cetățean să știe toate legile țării?

7 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Cetățeanul trebuie să cunoască drepturile sale dar și obligațiile care izvorăsc din drepturile conferite de lege.
Pa, pa.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Nu există obligația de a ști TOATE legile unei țări.
Însă, necunoașterea legii nu te absolvă de responsabilitatea respectării ei.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu exista o prevedere expresa care sa oblige la cunoasterea tuturor legilor. In schimb exista prevederea constitutionala privind respectarea legilor(si pentru a le respecta trebuie sa le cunosti) si prevederi punctuale, cum este cea din Codul penal, care spune ca necunoasterea legii (eroarea de drept) nu te absolva de raspundere. Numai bine!

regis
| regis a răspuns:

Nu te obliga nimeni sa stii o lege, te obliga sa o respecti, asa cum au zis si cei de mai sus. Cineva zicea ca omenirea de-a lungul istoriei a creat nenumarate legi, regulamente si coduri, fara a reusi insa sa spuna mai mult decat... cele 10 porunci.
Morala este ca nu trebuie sa cunosti legile, este absolut suficient sa te comporti ca un om de buna credinta, cinstit, moral etc, caz in care sigur nu intri in conflict cu nicio lege.

| corolav explică (pentru regis):

Dragă prietene, îți mulțumesc, ție și celorlalți repondenți, numai că eu mă consider un om care se aseamănă cu acela din finalul răspunsului tău dar se pare că cei ce sînt puși să aplice legile nu o fac la modul imparțial, iar mulți dintre aceștia se află sun incidența nerespectării legilor.
Cît despre legi, sincer să fiu, am rămas îngrozit citindu-le.
Pînă la vîrsta de 66 de ani nu am citit niciodată vreo lege iar cînd am citit acum am rămas stuprfiat.
Am dat peste una care are vreo 250 de articole și din 2003 și pînă acum o infinitate de modificări.

| corolav explică (pentru corolav):

Cum poate fi știută o astfel de lege, cu toate chichițele ei?
Și, nota bene, nu sunt chiar un neștiutor de carte.
Ce face un bătrîn din creierul munților, acolo unde nu are nici curent electric, nici televizor, nici calculator și poate este și neștiutor de carte?
El cum poate ști măcar o lege? Așa cum e scrisă ea la Monitorul Oficial.
Nu trăiește doar în virtutea acelor clasice 10 porunci și în rest la mila lui Dumnezeu?
Ba da!
Omul simplu din România are posibilitatea să-și angajeze un avocat, cu caracter permanent? Unul care să știe legile pentru el și să-l apere în caz de
chiar și dacă ar trebui să plătească o simplă amendă?
Cam asta e!
Încă o dată, vă mulțumesc tuturor. Mă scuzați, nu pot aprecia cui ar trebui să atribui o fundă. Considerați că nu ați rămas doar la aceasta și că am atribuit-o fiecăruia dintre voi.

| Olari_Sveta_1996 a răspuns:

Nu te obliga nimeni sa stii o lege, te obliga sa o respecti, asa cum au zis si cei de mai sus. Cineva zicea ca omenirea de-a lungul istoriei a creat nenumarate legi, regulamente si coduri, fara a reusi insa sa spuna mai mult decat... cele 10 porunci.
Morala este ca nu trebuie sa cunosti legile, este absolut suficient sa te comporti ca un om de buna credinta, cinstit, moral etc, caz in care sigur nu intri in conflict cu nicio lege