Numarul de zile e care beneficiezi este scris in contractul de munca. In general poti sa-l iei dupa cateva saptamani de la angajare, depinde ce scrie in contract si in politica interna.
Eu din cate stiu, nicaieri nu iti poti lua concediul de odihna daca nu ai macar 6 luni sau chiar 1 an de cand muncesti acolo
Concediul de odihna se aproba in fiecare an calendaristic, nu este prevazut un anumit termen de la angajare, este la intelegere intre angajat si angajator.
Zilele de concediu sunt cele prevazute in contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil.
Daca nu sunt prevazute in aceste contracte se aplica prevederile Codului muncii, respectiv perioada de concediu este de cel putin 20 zile lucratoare pe an, citez:
"Conform Codului muncii, rep. in 2011, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„ART.144.(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
ART.145.(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2)Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.
(3)Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
ART.147.(1)Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.
(2)Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru categoriile de salariaţi prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil şi va fi de cel puţin 3 zile lucrătoare."
Poti sa iti iei doar concediu medical in unele cazuri, dar daca nu ai cel putin 6 luni, nu vei fi platit in concediu
Din cate stiu eu, dupa 17 zile de lucru ai dreptul la o zi de concediu
adica, practic, ca sa iei 10 zile trebuie sa lucrezi jumatate de an
iar la sfarsitul anului ai dreptul la 21 de zile, care sunt valabile oricand in prima jumatate a anului urmator
iar faza cu 11 luni nu se refera la concediu de odihna, ci la concediu medical pe motive care nu iti pun viata in pericol (poti sa fi angajat azi, daca da masina peste tine si ajungi la spital in stare grava, capeti automat concediu medical... punct)
Nu e adevarat. La ultimul loc de munca mi-am luat concediu la 1 luna jumate dupa angajare.
Mie mi-a zis ca concediul se odihna se i-a dupa cel putin 6 luni, si iarna trecuta am cerut concediu medical fiindca aveam coronavirus si mi-a zis ca nu ma poate platii in timpul concediului fiindca nu am 6 luni
Concediul medical e diferit: este dat de catre un doctor sau medicul de familie. Daca esti bolnav sau ai o interventie medicala, doctorul iti da o hartie pentru concediu medical, si hartia aia o duci la angajator, iar angajatorul e obligat sa iti dea concediul medical in functie de ce scrie pe hartia aia.
Da, dar sa te plateasca in timpul concediului nu e obligat daca nu indeplinesti unele conditii despre care scrie in contract, de exemplu sa ai cel putin 6 luni vechime acolo
matrix100 întreabă:
anonim_4396 întreabă: