| Furnicuta000 a întrebat:

E posibil ca un contract de intretinere (intre fiu si parinti pentru o casa) sa fie contestat de ceilalti mostenitori dupa decesul parintilor? Adica mai exact, poate fi contestat si castigata casa de ceilalti fii?

5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Actiune in justitie se poate inainta de oricine si pentru orice.
Castiga cel care are dovezi mai relevante (inscrisuri, martori etc.).

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este posibil sa fie contestat orice, asta nu inseamna ca reclamantii o sa si castige.
Daca s-a prestat intretinerea si fiul care a prestat-o are dovezi in acest sens atunci reclamantii nu au sanse de castig.

| NLS a răspuns:

Nu stiu in cazul de fata (contract de intretinere) cum e.
Insa daca faceti un contract de vanzare-cumparare la notar, nu mai poate fi atacat de nimeni.
Adica poate, dar nu au cum sa castige, atata vreme cat parintele a avut discernamant la momentul semnarii contractului (si voi puteti atesta acest lucru cu dosarul/istoricul medical).

In practica, se procedeza deseori altfel, practicand donatie ascunsa sub un contract de vanzare cumparare, pentru a nu plati impozit, etc, si acestea pot fi atacate cu sanse de castig uneori, motivand ca nu s-a achitat pretul vanzarii imobilului catre parinte (sau te miri ce motive mai aduc).

| Furnicuta000 explică (pentru NLS):

Dar am citit ca nu se mai poate face contract de vanzare-cumparare daca nu se face dovada tranzactiei bancare (si nu pe sume de 500 lei ci suma pe care o valoreaza casa) tocmai pentru a nu se mai face donatii sub forma de vanzare-cumparare. Stiu ca donatia poate fi contestata si ma gandeam ca acel contract de intretinere poate fi tot un fel de donatie...

| NLS a răspuns (pentru Furnicuta000):

Un contract de intretinere cu uzufruct viager, nu este totusi echivalent cu o donatie.

Foarte important este sa adunati si pastrati dovezi de ingrijire, precum facturi de medicamente, alimente, chestii pentru intretinerea si renovarea casei/apartamentului, si tot ce mai cumparati in acest sens.
Pentru ca pana la urma asta se urmareste de obicei: atacarea premizei ca nu a fost ingrijit, sau nu a fost ingrijit cum se cuvine.
Alte cazuri/motive de atac apar atunci cand persoana nu are discernamant, in urma unei boli precum Alzheimer, sau ceva de genul acesta, dar sper ca nu e cazul.