1.Chiar daca exista in contract mentiunea "casatorit" dar nu scrie si numele sotiei, proprietar a devenit doar tatal tau. Pentru a vedea daca si mama ta este proprietara sau nu trebuie vazut extrasul de carte funciara.
2.Matusa nu poate revoca singura contractul de donatie, trebuie sa faca o cerere in justitie si judecatorul va hotari in functie de probele administrate. Daca parintii tai au indeplinit sarcinile la care s-au obligat, respectiv i-au intretinut toata viata pe bunici si i-au ingropat, atunci nu cred ca matusa va obtine revocarea donatiei.
3.Asa cum am spus si in primul raspuns mama ta are dreptul la o despagubire, egala cu contributia sa la lucrari si, daca nu se poate stabili exact contributia fiecarui parinte, la jumatate din valoarea lucrarilor efectuate.
4.Tu si sora ta aveti doar dreptul de mostenire dupa tatal vostru, drept ce se va materializa la decesul lui. Deocamdata, atata timp cat sunteti minore si in intretinerea parintilor, aveti doar un drept locativ, de a sta in locuinta. Dupa divort veti locui cu acel parinte care va fi stabilit de instanta de judecata.
Esti destul de neclara si contradictorie. La inceput spui ca donatorii sunt decedati si la sfarsit intrebi daca donatorul poate revoca donatia. Care este de fapt situatia?
Contractul de donatie este supus dispozitiilor Codului civil si nu Codului familiei.
In orice caz contractul de donatie cu sarcini se poate revoca numai de catre donatori (cei care au facut donatia) ori mostenitorii acestora si numai pentru neexecutarea sarcinilor la care s-au obligat donatarii(cei care au primit donatia).
Legea aplicabila revocarii este cea in vigoare la data cererii de revocare, in prezent noul Cod civil, ce a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011.
Daca imobilul a fost donat numai unei persoane, indiferent ca la data donatiei era necasatorit ori casatorit, imobilul este bun propriu al acelei persoane si nu bun comun al sotilor.
In cazul imbunatatirilor aduse imobilului pe durata casatoriei sotia are dreptul la o despagubire egala cu jumatate din valoarea lucrarilor. Numai bine!
Situatia e cam asa:acum 15 ani tatal meu a primit prin donatie un imobil de la sora sa, cu clauza de a intretine doi batrani, bunicii mei care intre timp au decedat.Pe contract scrie ca este casatorit dar nu mentioneaza si numele mamei.Mentionez ca eu eram deja nascuta iar sora mea s-a nascut putin mai tarziu.Pe parcursul anilor mama a adus multe imbunatatiri imobilului.Acum mama si tatal meu divorteaza, iar matusa a decis sa revoce contractul de donatie pentru a ne lua drepturile mie si surorii mele, mai poate matusa revoca contractul de donatie dupa atata vreme, intretinutii fiind decedati de multa vreme? Ce drepturi as avea eu si sora mea in aceasta situatie, dar mama mea?
Este posibil ca eu si sora mea sa intervenim in procesul de revocare a donatiei prin mandatar pentru a ne cere drepturile?
(Conform art.49 cod procedura penala)
Este posibil, conform procedurii civile (nu penale), doar ca nu cred ca va fi acceptata interventia, nu aveti ce drepturi sa cereti. Asa cum am spus voi aveti doar un drept de mostenire, care se va materializa la decesul tatalui. Totusi, daca invocati acest drept si faptul ca prin eventuala revocare dreptul ar fi lipsit de continut (daca tatal vostru nu are alta avere) s-ar putea sa fie luata in considerare. Oricum, voi nu puteti invoca o alta aparare impotriva cererii matusii, decat ar putea invoca tatal.
Mai bine ar fi ca mama voastra, daca inca nu este parte in proces, sa faca o cerere de interventie in nume propriu, cf.art.49 Cod proc. civila, pentru a-si apara propriul drept, deoarece ea a investit in casa si astfel i-a crescut valoarea si are dreptul ca, in eventualitatea revocarii donatiei, sa primeasca o despagubire echivalenta cu valoarea investitiei proprii. De altfel acest drept il are si tatal tau, daca a contribuit la investitii.
Multumesc mult pentru raspunsurile oferite, mi-au fost cu adevarat de folos!
Oricum ar trebui sa precizez ca tot procesul cu revocarea donatiei este doar o inselatorie, bunica mea(mama tatalui) a convins-o pe matusa sa revoce contractul si pe tatal meu sa accepte ca sa ne i-a drepturile mie si surorii mele.Cam mare este coincidenta ca matusa sa revoce contractul dupa 17 ani si tocmai cand tatal si mama se afla in proces de divort.Pentru mine si sora mea a intervenit cu succes bunicul nostru(tatal mamei mele).
Donatia mai sus mentionata a fost revocata conform articolelor 829, 830, 1021 din Vechiul Cod Civil din anul 1864
Este corect ca donatia a fost revocata pe baza vechiului cod sau trebuia judecata si revocata conform Noului Cod Civil?
Da, daca procesul a inceput inainte de intrarea in vigoare a noului Cod civil91 octombrie 2011).
Cererea de chemare in judecata prin care s-a revocat contractul de donatie introdusa la instanta pe 3 iulie 2012 iar instanta s-a pronuntat la 28 11 2012, deci judecata a fost in 2012 nu inainte.Este legal sau nu?
Avand in vedere prevederile L.nr.71/2011, pentru punerea in aplicare a noului Cod civil, in motivarea in drept a hotararii ar fi trebuit indicate articolele corespunzatoare din acesta, mai ales ca si continutul lor este cam la fel cu articolele din vechiul Cod civil. Nu stiu de ce judecatorul a indicat articolele din vechiul Cod civil, daca procesul a inceput dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil(1.10.2011).
Instanta a hotarat ca imobilul intra in patrimoniul donatoarei liber de sarcini.
Ce inseamna acest termen:''liber de sarcini''?
Liber de sarcini inseamna ca nu exista nimic care sa afecteze dreptul de proprietate, respectiv ipoteca, servitute, folosinta, etc in favoarea unor alte persoane.
In urma revocarii contractului de donatie instanta dispune ca imobilul urmeaza sa intre in patrimoniul reclamantei irevocabil.Instanta de tutela dispune irevocabil dreptul de folosinta a mamei mele si a noastra, a minorilor a 2 camere, baie, bucatarie si magazie din imobilul ce urmeaza sa intre in patrimonul reclamantei, in speta matusa noastra. Dreptul de folosinta irevocabil constituie motiv pentru care sa solicitam revizuirea sentintei, revocarii donatiei de codul de procedura civila?
Sentinta civila privind dreptul de folosinta cuprinde dispozitii potrivnice primei sentinte a nu se duce la indeplinire? Revocarea a fost pronuntata pe dispozitiile art 830 vechiul cod civil care precizeaza ca imobilul intra in mana donatorului liber de orice sarcini si ipoteci si pe cale de consecinta dreptul de folosinta a unei parti din imobil ne ajuta cu ceva? Putem fi evacuate? Ne ajuta la o eventuala revizuire a sentintei de revocare a donatiei?
Daca prima hotarare ramasa definitiva si irevocabila (in ordin cronologic) a fost in favoarea matusii tale atunci numai ea poate solicita revizuirea pe motiv de hotarari potrivnice si nu voi.
Asa cum ati precizat in ordine cronologica definitiva si irevocabila la 14 ianuarie 2013 este hotararea noastra privind dreptul de folosinta, hotararea lor de revocare a donatiei a ramas definitiva si irevocabila la 15 februarie 2013. In acest caz putem cere revizuirea deciziei de revocare avand in vedere ca a noastra a fost prima in ordine cronologica si pe cale de consecinta e potrivnica celei de-a doua ramasa definitiva?
Da, atunci puteti voi cere revizuirea.
La revocarea contractului de donatie, matusa mea s-a folosit de o declaratie notariala eliberata pentru obtinerea ajutorului de inmormantare si a adus un martor mincinos cu care a reusit revocarea.Am solicitat in instanta declararea nulitatii declaratiei notariale folosita in scop diferit fata de cel initial cat si anularea declaratiei mincinoase.Am facut plangere penala ambelor pentru marturie mincinoasa, dosarele aflandu-se in cercetare.Ne greveaza cu ceva dispozitiile articolul 431 (noul cod de procedua civila) aliniatul 1, se considera chemati in judecata de 2 ori? (Avand in vedere ca la instanta am solicitat declararea nulitatii actelor iar in dosarele penale cercetare pentru marturie mincinoasa)
Nu este vorba de chemare in judecata de doua ori, sunt cauze diferite - penale si civila.
O declaratie data in fata notarului in anul 2000 pentru obtinerea ajutorului de inmormantare, producandu-si efectul, mai poate fi folosita in instanta in 2012 pentru revocarea unui contract donatie? Care este termenul de valabilitate al declaratiei?
Nu exista prevazut un termen de valabilitate, este valabila oricand si poate fi folosita ca proba intr-un proces, daca are legatura si relevanta ci obiectul procesului.
Am cerut in instanta declararea nulitatii unei declaratii de martor din alt dosar iar instanta, din oficiu, a invocat exceptia prematuritatii actiunii.Ce reprezinta aceasta exceptie?
Inseamna ca actiunea a fost introdusa mai devreme decat era admisibil.
Avocatul paratei, a matusii mele, a invocat exceptia lipsei de interes a reclamantei, a mamei mele, cu privire la capatul de cerere prin care solicita constatarea nulitatii declaratiei autentificate de notariat in 2000 si care nu se mai gaseste in arhivele notariatului fiind distrusa. Instanta admite execptia lipsei de interes a mamei mele si amana cauza la 02 aprilie 2013.Se considera cererea mamei mele respinsa? Instanta ne mai incuviinteaza probe?
Da, este respinsa si respingerea poate fi atacata numai odata cu fondul.
Probele trebuiau cerute si aprobate la inceputul procesului. Nu stiu daca instanta o sa mai aprobe acum si alte probe, dar nu pierzi nimic daca le ceri, daca nu le aproba si sunt relevante si pertinente atunci o sa poti invoca si aceasta in calea de atac, daca pierzi procesul.
Azi a venit executorul judecatoresc sa puna in aplicare hotatarea judecatoreasca prin care s-a revocat contractul de donatie, prin care matusa mea isi ia inapoi imobilul desi avem hotatarea de divort irevocabila prin care instanta a dispus dreptul de folosinta al mamei mele si al meu ca minora, executorul ne-a pus in vedere in 8 zile sa parasim imobilul.Acest drept de folosinta nu este opozabil fiind un drept real sentintei prin care ne cere evacuarea? ce mai este de facut? Jucand teatru pe tatal nostru l-a evacuat ducandu-l la matusa mea.Pe procesul verbal incheiat de mama mea a trecut-o ca persoana care ocupa partial imobilul creditoarei, confoarm legii noi nu am primit somatie.
Voi n-ati avut avocat in proces? Impotriva cererii de evacuare nu a indicat faptul ca aveti un drept de folosinta stabilit prin hotararea judecatoreasca de divort sau acesta era pe perioada determinata?
Nu s-a facut cerere de revizuire daca folosinta nu era pe perioada determinata?
Somatia v-a fost facuta de executorul judecatoresc si este in concordanta cu dispozitiile din Codul de procedura civila.
Am formulat contestatie la executare si suspendarea executarii pana la solutionarea contestatiei la executare. Judecatorul care a judecat sentinta civila ce se executa mai poate judeca si contestatia la executare si suspendarea pana la solutionarea contestaiei la executare? Se abtine sau il recuzam?
Noi avem un drept real de folosinta a unei parti din imobil, formele de executare s-au facut impotriva debitorului. Putem fi scutiti de plata cautiunii pe dispozitiile art 718(4).1?
1.Da, poate judeca, in contestatia la executare nu se judeca fondul cauzei.
2. Puteti solicita scutirea dar nu cred ca o sa fiti scutiti, motivele scutirii sunt de stricta interpretare. De altfel cautiunea, in cazul vostru, este de 1.000 lei.
In cazul judecatii contestatiei la executare, poate o alta persoana(bunicul meu) sa obtina procura pentru a o reprezenta pe mama mea?
Mama ta trebuie sa dea procura judiciara, prin care il imputerniceste pe bunic s-o reprezinte in acel dosar. Procura este act autentic si se face la un notar public.
In cadrul judecatii contestatiei la executare putem sa solicitam desfiintarea titlului executoriu si restabilirea situatiei anterioare executarii? Instanta[conform art 723 (1),(2),(3) cod procedura civila] dupa ce desfiinteaza poate sa rejudece in fond procesul?
Daca titilul executoriu este o hotarare judecatoreasca, cum este in cazul vostru, aceasta nu poate fi desfiintata in cadrul contestatiei la executare (art.712 C.pr.civ.).
Se pot desfiinta doar alte titluri executorii. De asemenea, cf.art.711, se pot cere lamuriri referitoare la titlul executoriu.
In hotararea judecatoreasca nu am avut calitate de donatar sau donatoare, in titlul executoriu nu avem calitate de creditor sau debitor conform art 712(2) putem sa solicitam desfiintarea titlului executoriu, in speta a hotararii executate?
Noi avem un drept real de folosinta asupra unei parti din imobil prin hotarare irevocabila.
Ti-am spus ca, in cadrul contestatiei la executare, nu poate fi desfiintat titlul executoriu reprezentat printr-o hotarare judecatoreasca.
Daca nu ati avut calitate procesuala, in procesul prin care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca care constituie titlul executoriu, inseamna ca nu-l pot pune in executare contra voastra si puteti ridica aceasta in cadrul contestatiei la executare, respectiv o lamurire a titlului, in sensul ca titlul executoriu nu va priveste si nu poate fi executat impotriva voastra.
Ceea ce ma mir este faptul ca nu ati cerut interventia in proces, pentru a va apara dreptul de folosinta, acesta trebuie respectat chiar daca dreptul de proprietate isi schimba titularul.
Parerea mea este sa promovati si o actiune in constatarea dreptului de folosinta. Cel mai bine este sa vorbiti cu un avocat, sa-i prezentati toate dovezile si acesta va poate sfatui in cunostinta de cauza.
Asa cum ati zis dvs am formulat actiune in constatarea dreptului dar am solicitat si revizuira hotarariii data in baza unei marturii mincinoase.Am procedat corect? Pe calea contestatiei la executare pe langa actiunea in constatare a dreptului am cerut si revizuirea hotararii date in baza unei marturii mincinoase(Am solictitat instatei sa desfiinteze marturia mincinoasa incidental neavand alta posibilitate juridica la indemana pentru a solicita revizuirea)
In contestatia la executare nu se poate desfiinta o hotarare judecatoreasca, poate doar sa fie lamurita.
Trebuia sa faceti o plangere penala pentru marturie mincinoasa si daca martorul mincinos ar fi condamnat se poate cere o revizuire pentru acest motiv.
Instanta civila nu poate desfiinta marturia mincinoasa, pana la condamnarea martorului.
Contractul de donatie a fost revocat prin sentinta civila la judecatorie.S-a formulat recurs iar tribunalul si-a pronuntat decizia.Ce hotarare ar trebui atacata prin revizuire?(decizia trebunalului sau a judecatoriei?)
Conform Codului de procedura civila, citez:
ART.510.Instanţa competentă
(1) Cererea de revizuire se îndreaptă la instanţa care a pronunţat hotărârea a cărei revizuire se cere.
Voi vreti revizuirea hotararii pronuntate de judecatorie asa ca aici trebuie depusa cererea de revizuire.
Judecatorul care a profesat in judecatorie poate profesa ca avocat in aceeeasi institutie in care a fost magistrat, mai multa condus institutia ca presedinte?
Nu poate pune concluzii ca avocat, la instanta in care a fost judecator, o perioada de 5 ani de la terminarea activitatii ca judecator.
Unde pot gasi textul de lege care afirma acest lucru?
Este vorba de art.20, alin.8 din L.51/1995, republicata in 2011. Il citez:
"(8) Avocaţii - foşti judecători nu pot pune concluzii la instanţele unde au funcţionat, iar foştii procurori şi cadrele de poliţie nu pot acorda asistenţă juridică la unitatea de urmărire penală la care şi-au desfăşurat activitatea, timp de 5 ani de la încetarea funcţiei respective."
In rejudecare dupa casare n-am platit taxa de timbru, s-au folosit chitantele de la prima judecata, iar la recurs ne-a fost solicitata taxa de timbru, este legal?
Da, este legal.
Prin hotararea de divorta parintilor mei, eu si sora mea, impreuna cu mama noastra am primit dreptul de folosinta a unei parti din imobilul care a fost locuinta comuna pe perioada comunitatii, cu acordul tatalui nostru.Instanta de divort a stabilit locuinta noastra intr-o parte din imobilul care a fost locuinta comuna, s-a cerut evacuarea noastra printr-o cerere de evacuare, instanta de judecata constatnd dreptul de folosinta real si absolut ergo omnes si pe cale de consecinta a respins cererea ca neintemeiata, vazand acest lucru, tatal nostru o cheama in judecata pe mama noastra si solicita instantei sa dispuna modificarea masurilor luate cu privirela obligatiile si dreturile parintilor divortati fata de copii lor minori in sesnul inlaturarii obligatiei lui de a ne permite sa folosim partea de imobil, drept de folosinta dat de instanta cererea a fost formulata pe art 403 cod civil, fac precizarea ca dispozitivul sentintei de divort dispune:obliga tatal nostru sa ne permita sa folosim o parte din imobilul unde am avut locuinta comuna, mai invedereaza aceasta sentinta ca respinge cererea reconventionala in ceea ce priveste evacuarea noastra solicitata de tatal noatru la divort, mai precizez ca imobilul in speta a fost revocat trecand in patrimoniul surorii tatalui meu dupa 15 ani acesta achiesand mincinos cererii surorii lui, el fiind evacuat odata cu predarea imobilului.In aceste conditii el mai poate cere inlaturarea obligarii lui de a ne permite sa folosim locuinta, noi avand drept real de folosinta recunoascut de instanta?
Orice poate cere orice, nu inseamna ca o sa si castige.
Art.403 Cod civil se refera la drepturile si obligatiile parintilor divortati fata de copii, asa ca instanta o sa-i respinga cererea, in mod aproape sigur.
Unde se depune o plangere penala impotriva executorului judecatoresc? la parchetul de pe langa judecatorie, la tribunal sau la curtea de apel Bucuresti?
Poti depune plangerea penala la Parchetul de pe langa judecatoria in circumscriptia careia functioneaza executorul judecatoresc.
Un anume judecator a fost eliberat din functie la propunerea CSM la 02.04. 2009
La 19.06. 2009 a intrat in avocatura si conform legii 51/1005 nu avea voie sa puna concluzii de fond la instanta unde a functionat ca judecator, deci la 19.06. 2011 ar fi fost 2 ani.
La 07.02. 2011 legea nr 51/1995 s-a modificat fiind republicata in MO partea 1 nr 98; avocatului fost judecator in cauza, i s-a prelungit conform art 20 alin 8 perioada in care nu poate pune concluzii?
As vrea de asemenea sa ma adresez ANI, sub ce forma ar trebui sa formulez cererea? (ex plangere penala etc)
Ce ar trebui sa solicit in aceasta cerere?
Nu i s-a prelungit, i se aplica legea in vigoare la data cand a intrat in avocatura.
Ce sa reclami la ANI?
Vreau sa reclam acel fost judecator devenit avocat deoarece a pus concluzii de fond la instanta unde a functionat inainte sa se implineasca perioada de 2 ani mentionata in legea 51/1995 art 20 alin. 8
Agentia Nationala de Integritate nu are nimic de a face cu incompatibilitatea avocatului si fapta respectivului nici nu constituie infractiune ci doar o abatere disciplinara, care trebuia ridicata in fata instantei de judecata si reclamata la barou in termen de 1 an.
In cazul unui proces de partaj si pretentii, in care instanta a dispus efectuarea unei expertize din care a reiesit o suma foarte mare pentru imbunatatiri (materiale si manopera) si sporul de valoare rezultat in urma efectuarii acestor imbunatatiri, la judecarea in fond a procesului paratul poate fi obligat la plata imbunatatirilor si a sporului de valoare sau doar a imbunatatirilor?
Sporul de valoare a rezultat in urma imbunatatirilor asa ca nu poate fi obligat la ambele.
Va fi obligat doar la valoarea materialelor si manoperei.
La 5 iunie 2014 prima instanta a pronuntat sentinta civila 1227/05 iunie 2014 data cu drept de recurs, am fost obligat la cheltuieli de judecata 700 lei onorariu avocat, am formulat recurs la tribunalul Teleorman care a pronuntat decizia civila 292/24 oct 2014 respingandu-mi recursul si obligandu-ma la cheltuieli de judecata 800 lei onorariu avocat
aceasta decizie civila devenita titlu executoriu a fost executata silit retinandu-mi-se suma din pensie
acum paratul vine si cere si cheltuielile de judecata din sentinta civila data de prima instanta
mentionez ca sentinta civila data de prima instanta a fost certificata ca definitiva fara a se face mentiunea:
"definitiva prin decizia nr 292/2015 data de tribunal"
va intreb daca este legal sa platesc si cheltuielile de judecata din sentinta data de prima instanta judecata in recurs care a devenit titlu executoriu si a fost si executat silit?
este legala certificarea ca definitiva a grefei judecatoriei fara a mentiona decizia tribunalului?
Conform hotararilor datorezi ambele cheltuieli de judecata. Poti sa le platesti de bunavoie sau sa fie investite cu formula executorie si puse in aplicare prin executorul judecatoresc, caz in care vei plati si cheltuieli de executare, asa ca este mai bine sa platesti.
Sigur ca trebuia sa indice si hotararea prin care a ramas definitiva sentinta Judecatoriei, dar asta nu este un motiv de nulitate pentru respectiva hotarare, se poate dovedi ca este definitiva tocmai prin decizia Tribunalului.
Intr-un proces pentru pretentii privind unele imbunatatiri si reparatii aduse unui imobil, in care expertul a stabilit atat suma materialelor si a manoperei cat si sporul de valoare, putem sa cerem instantei ambele sume cumulate?
1.Chiar daca exista in contract mentiunea "casatorit" dar nu scrie si numele sotiei, proprietar a devenit doar tatal tau. Pentru a vedea daca si mama ta este proprietara sau nu trebuie vazut extrasul de carte funciara.
2.Matusa nu poate revoca singura contractul de donatie, trebuie sa faca o cerere in justitie si judecatorul va hotari in functie de probele administrate. Daca parintii tai au indeplinit sarcinile la care s-au obligat, respectiv i-au intretinut toata viata pe bunici si i-au ingropat, atunci nu cred ca matusa va obtine revocarea donatiei.
3.Asa cum am spus si in primul raspuns mama ta are dreptul la o despagubire, egala cu contributia sa la lucrari si, daca nu se poate stabili exact contributia fiecarui parinte, la jumatate din valoarea lucrarilor efectuate.
4.Tu si sora ta aveti doar dreptul de mostenire dupa tatal vostru, drept ce se va materializa la decesul lui. Deocamdata, atata timp cat sunteti minore si in intretinerea parintilor, aveti doar un drept locativ, de a sta in locuinta. Dupa divort veti locui cu acel parinte care va fi stabilit de instanta de judecata.