1.Chiar daca exista in contract mentiunea "casatorit" dar nu scrie si numele sotiei, proprietar a devenit doar tatal tau. Pentru a vedea daca si mama ta este proprietara sau nu trebuie vazut extrasul de carte funciara.
2.Matusa nu poate revoca singura contractul de donatie, trebuie sa faca o cerere in justitie si judecatorul va hotari in functie de probele administrate. Daca parintii tai au indeplinit sarcinile la care s-au obligat, respectiv i-au intretinut toata viata pe bunici si i-au ingropat, atunci nu cred ca matusa va obtine revocarea donatiei.
3.Asa cum am spus si in primul raspuns mama ta are dreptul la o despagubire, egala cu contributia sa la lucrari si, daca nu se poate stabili exact contributia fiecarui parinte, la jumatate din valoarea lucrarilor efectuate.
4.Tu si sora ta aveti doar dreptul de mostenire dupa tatal vostru, drept ce se va materializa la decesul lui. Deocamdata, atata timp cat sunteti minore si in intretinerea parintilor, aveti doar un drept locativ, de a sta in locuinta. Dupa divort veti locui cu acel parinte care va fi stabilit de instanta de judecata.
Esti destul de neclara si contradictorie. La inceput spui ca donatorii sunt decedati si la sfarsit intrebi daca donatorul poate revoca donatia. Care este de fapt situatia?
Contractul de donatie este supus dispozitiilor Codului civil si nu Codului familiei.
In orice caz contractul de donatie cu sarcini se poate revoca numai de catre donatori (cei care au facut donatia) ori mostenitorii acestora si numai pentru neexecutarea sarcinilor la care s-au obligat donatarii(cei care au primit donatia).
Legea aplicabila revocarii este cea in vigoare la data cererii de revocare, in prezent noul Cod civil, ce a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011.
Daca imobilul a fost donat numai unei persoane, indiferent ca la data donatiei era necasatorit ori casatorit, imobilul este bun propriu al acelei persoane si nu bun comun al sotilor.
In cazul imbunatatirilor aduse imobilului pe durata casatoriei sotia are dreptul la o despagubire egala cu jumatate din valoarea lucrarilor. Numai bine!
Situatia e cam asa:acum 15 ani tatal meu a primit prin donatie un imobil de la sora sa, cu clauza de a intretine doi batrani, bunicii mei care intre timp au decedat.Pe contract scrie ca este casatorit dar nu mentioneaza si numele mamei.Mentionez ca eu eram deja nascuta iar sora mea s-a nascut putin mai tarziu.Pe parcursul anilor mama a adus multe imbunatatiri imobilului.Acum mama si tatal meu divorteaza, iar matusa a decis sa revoce contractul de donatie pentru a ne lua drepturile mie si surorii mele, mai poate matusa revoca contractul de donatie dupa atata vreme, intretinutii fiind decedati de multa vreme? Ce drepturi as avea eu si sora mea in aceasta situatie, dar mama mea?
Este posibil ca eu si sora mea sa intervenim in procesul de revocare a donatiei prin mandatar pentru a ne cere drepturile?
(Conform art.49 cod procedura penala)
Este posibil, conform procedurii civile (nu penale), doar ca nu cred ca va fi acceptata interventia, nu aveti ce drepturi sa cereti. Asa cum am spus voi aveti doar un drept de mostenire, care se va materializa la decesul tatalui. Totusi, daca invocati acest drept si faptul ca prin eventuala revocare dreptul ar fi lipsit de continut (daca tatal vostru nu are alta avere) s-ar putea sa fie luata in considerare. Oricum, voi nu puteti invoca o alta aparare impotriva cererii matusii, decat ar putea invoca tatal.
Mai bine ar fi ca mama voastra, daca inca nu este parte in proces, sa faca o cerere de interventie in nume propriu, cf.art.49 Cod proc. civila, pentru a-si apara propriul drept, deoarece ea a investit in casa si astfel i-a crescut valoarea si are dreptul ca, in eventualitatea revocarii donatiei, sa primeasca o despagubire echivalenta cu valoarea investitiei proprii. De altfel acest drept il are si tatal tau, daca a contribuit la investitii.
Multumesc mult pentru raspunsurile oferite, mi-au fost cu adevarat de folos!
Oricum ar trebui sa precizez ca tot procesul cu revocarea donatiei este doar o inselatorie, bunica mea(mama tatalui) a convins-o pe matusa sa revoce contractul si pe tatal meu sa accepte ca sa ne i-a drepturile mie si surorii mele.Cam mare este coincidenta ca matusa sa revoce contractul dupa 17 ani si tocmai cand tatal si mama se afla in proces de divort.Pentru mine si sora mea a intervenit cu succes bunicul nostru(tatal mamei mele).
Donatia mai sus mentionata a fost revocata conform articolelor 829, 830, 1021 din Vechiul Cod Civil din anul 1864
Este corect ca donatia a fost revocata pe baza vechiului cod sau trebuia judecata si revocata conform Noului Cod Civil?
Da, daca procesul a inceput inainte de intrarea in vigoare a noului Cod civil91 octombrie 2011).
Cererea de chemare in judecata prin care s-a revocat contractul de donatie introdusa la instanta pe 3 iulie 2012 iar instanta s-a pronuntat la 28 11 2012, deci judecata a fost in 2012 nu inainte.Este legal sau nu?
Avand in vedere prevederile L.nr.71/2011, pentru punerea in aplicare a noului Cod civil, in motivarea in drept a hotararii ar fi trebuit indicate articolele corespunzatoare din acesta, mai ales ca si continutul lor este cam la fel cu articolele din vechiul Cod civil. Nu stiu de ce judecatorul a indicat articolele din vechiul Cod civil, daca procesul a inceput dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil(1.10.2011).
Instanta a hotarat ca imobilul intra in patrimoniul donatoarei liber de sarcini.
Ce inseamna acest termen:''liber de sarcini''?
Liber de sarcini inseamna ca nu exista nimic care sa afecteze dreptul de proprietate, respectiv ipoteca, servitute, folosinta, etc in favoarea unor alte persoane.
In urma revocarii contractului de donatie instanta dispune ca imobilul urmeaza sa intre in patrimoniul reclamantei irevocabil.Instanta de tutela dispune irevocabil dreptul de folosinta a mamei mele si a noastra, a minorilor a 2 camere, baie, bucatarie si magazie din imobilul ce urmeaza sa intre in patrimonul reclamantei, in speta matusa noastra. Dreptul de folosinta irevocabil constituie motiv pentru care sa solicitam revizuirea sentintei, revocarii donatiei de codul de procedura civila?
Sentinta civila privind dreptul de folosinta cuprinde dispozitii potrivnice primei sentinte a nu se duce la indeplinire? Revocarea a fost pronuntata pe dispozitiile art 830 vechiul cod civil care precizeaza ca imobilul intra in mana donatorului liber de orice sarcini si ipoteci si pe cale de consecinta dreptul de folosinta a unei parti din imobil ne ajuta cu ceva? Putem fi evacuate? Ne ajuta la o eventuala revizuire a sentintei de revocare a donatiei?
Daca prima hotarare ramasa definitiva si irevocabila (in ordin cronologic) a fost in favoarea matusii tale atunci numai ea poate solicita revizuirea pe motiv de hotarari potrivnice si nu voi.
Asa cum ati precizat in ordine cronologica definitiva si irevocabila la 14 ianuarie 2013 este hotararea noastra privind dreptul de folosinta, hotararea lor de revocare a donatiei a ramas definitiva si irevocabila la 15 februarie 2013. In acest caz putem cere revizuirea deciziei de revocare avand in vedere ca a noastra a fost prima in ordine cronologica si pe cale de consecinta e potrivnica celei de-a doua ramasa definitiva?
La revocarea contractului de donatie, matusa mea s-a folosit de o declaratie notariala eliberata pentru obtinerea ajutorului de inmormantare si a adus un martor mincinos cu care a reusit revocarea.Am solicitat in instanta declararea nulitatii declaratiei notariale folosita in scop diferit fata de cel initial cat si anularea declaratiei mincinoase.Am facut plangere penala ambelor pentru marturie mincinoasa, dosarele aflandu-se in cercetare.Ne greveaza cu ceva dispozitiile articolul 431 (noul cod de procedua civila) aliniatul 1, se considera chemati in judecata de 2 ori? (Avand in vedere ca la instanta am solicitat declararea nulitatii actelor iar in dosarele penale cercetare pentru marturie mincinoasa)
Nu este vorba de chemare in judecata de doua ori, sunt cauze diferite - penale si civila.
O declaratie data in fata notarului in anul 2000 pentru obtinerea ajutorului de inmormantare, producandu-si efectul, mai poate fi folosita in instanta in 2012 pentru revocarea unui contract donatie? Care este termenul de valabilitate al declaratiei?
Nu exista prevazut un termen de valabilitate, este valabila oricand si poate fi folosita ca proba intr-un proces, daca are legatura si relevanta ci obiectul procesului.
Am cerut in instanta declararea nulitatii unei declaratii de martor din alt dosar iar instanta, din oficiu, a invocat exceptia prematuritatii actiunii.Ce reprezinta aceasta exceptie?
Inseamna ca actiunea a fost introdusa mai devreme decat era admisibil.
Avocatul paratei, a matusii mele, a invocat exceptia lipsei de interes a reclamantei, a mamei mele, cu privire la capatul de cerere prin care solicita constatarea nulitatii declaratiei autentificate de notariat in 2000 si care nu se mai gaseste in arhivele notariatului fiind distrusa. Instanta admite execptia lipsei de interes a mamei mele si amana cauza la 02 aprilie 2013.Se considera cererea mamei mele respinsa? Instanta ne mai incuviinteaza probe?
Da, este respinsa si respingerea poate fi atacata numai odata cu fondul.
Probele trebuiau cerute si aprobate la inceputul procesului. Nu stiu daca instanta o sa mai aprobe acum si alte probe, dar nu pierzi nimic daca le ceri, daca nu le aproba si sunt relevante si pertinente atunci o sa poti invoca si aceasta in calea de atac, daca pierzi procesul.
Azi a venit executorul judecatoresc sa puna in aplicare hotatarea judecatoreasca prin care s-a revocat contractul de donatie, prin care matusa mea isi ia inapoi imobilul desi avem hotatarea de divort irevocabila prin care instanta a dispus dreptul de folosinta al mamei mele si al meu ca minora, executorul ne-a pus in vedere in 8 zile sa parasim imobilul.Acest drept de folosinta nu este opozabil fiind un drept real sentintei prin care ne cere evacuarea? ce mai este de facut? Jucand teatru pe tatal nostru l-a evacuat ducandu-l la matusa mea.Pe procesul verbal incheiat de mama mea a trecut-o ca persoana care ocupa partial imobilul creditoarei, confoarm legii noi nu am primit somatie.
Voi n-ati avut avocat in proces? Impotriva cererii de evacuare nu a indicat faptul ca aveti un drept de folosinta stabilit prin hotararea judecatoreasca de divort sau acesta era pe perioada determinata?
Nu s-a facut cerere de revizuire daca folosinta nu era pe perioada determinata?
Somatia v-a fost facuta de executorul judecatoresc si este in concordanta cu dispozitiile din Codul de procedura civila.
Am formulat contestatie la executare si suspendarea executarii pana la solutionarea contestatiei la executare. Judecatorul care a judecat sentinta civila ce se executa mai poate judeca si contestatia la executare si suspendarea pana la solutionarea contestaiei la executare? Se abtine sau il recuzam?
Noi avem un drept real de folosinta a unei parti din imobil, formele de executare s-au facut impotriva debitorului. Putem fi scutiti de plata cautiunii pe dispozitiile art 718(4).1?
1.Da, poate judeca, in contestatia la executare nu se judeca fondul cauzei.
2. Puteti solicita scutirea dar nu cred ca o sa fiti scutiti, motivele scutirii sunt de stricta interpretare. De altfel cautiunea, in cazul vostru, este de 1.000 lei.
In cazul judecatii contestatiei la executare, poate o alta persoana(bunicul meu) sa obtina procura pentru a o reprezenta pe mama mea?
Mama ta trebuie sa dea procura judiciara, prin care il imputerniceste pe bunic s-o reprezinte in acel dosar. Procura este act autentic si se face la un notar public.
In cadrul judecatii contestatiei la executare putem sa solicitam desfiintarea titlului executoriu si restabilirea situatiei anterioare executarii? Instanta[conform art 723 (1),(2),(3) cod procedura civila] dupa ce desfiinteaza poate sa rejudece in fond procesul?
G777 întreabă:
AndrewTate7789 întreabă: