Da, este obligatoriu.
Conform noului Cod civil si Legii cadastrului nr.7/1996, esti proprietar de drept doar dupa intabularea imobilului in Cartea funciara.
Da, pentru ca pe baza cadastrului sau invers intai intabularea si apoi cadastru, acel apartament figureaza strict undeva in spatiu si este inscris undeva. Pe baza lor, adica a existentei acelui apartament se face Mostenirea. Oricum e bine sa o faci cat mai curand de la deces, Dumnezeu sa ierte persoana decedata, deoarece taxele notariale sunt mai mici, adica intre 1.000- 1.500 ron in functie de notar. Dupa termenul de 6, respectiv 12 luni taxele sunt mult mai mari. Daca esti interesata i-ti recomand o persoana care face intabularea si cadastru la un pret subtire fata de piata. Numai bine, Laurentiu 0732 612 155
Daca actul se face la notar, acesta solicita cadastru si intabularea, daca se face prin Judecatorie nu necesita!
Nu este chiar asa, intrucat nu exista, inca, cadastru la nivel de "localitate" inscrierea in cartea funciara se face pentru opozabilitate in fata "tertilor". Prin intabulare in C.F. se inscrie de fapt un "drept de proprietate". Conform art. 644 C.civ. "Proprietate bunurilor se dobandeste si se transmite prin succesiune, prin legate, prin conventie si prin traditiune", iar conform art. 645 C.civ. "Proprietatea se mai dobandeste prin accesiune sau incorporatiune, prin prescriptie, prin lege si prin ocupatiune"
Nu mie trebuie sa-mi raspunzi si sa-mi insiri modurile de dobandire a proprietatii. Sunt jurist, cu peste 36 ani de activitate, si stiu foarte bine aceste lucruri.
Si, in cadrul actiunii de ereditate, se va cere si in instanta efectuarea lucrarilor cadastrale pentru acel imobil.
Nu-ti contest pregatirea juridica, insa intabularea unui imobil, teren si/sau constructie nu naste un drept de proprietate ci inscrie un drept de proprietate. Apoi ca se va cere..., arata o actiune intr-un viitor, mai apropriat sau mai indepartat, deocamdata la instrainarea unui imobil se cere un extras de carte funciara pentru informare. Eu m-am referit la faptul ca daca in cazul unei mosteniri nu se cere, de ce in cazul unui testament, olograf sau autentic ar trebui, nu cumva un exces de zel din partea notarilor!?
Iar daca esti jurist cu peste 35 de ani de activitate nu inseamna ca le stii pe toate. Altfel avocatul apararii si avocatul acuzarii nu ar mai "insira" judecatorului: art. din legi, spete, practici, etc. binenteles fiecare pe ale lui ca fiind axiome!
Nu trebuie sa te sifonezi daca mai exista si altceva in afara cunostintelor tale, nu trebuie sa renunti la adevar doar pentru ca nu-l poti explica. De aceea exista, recurs, apel, etc.
O zi buna.
La instrainarea unui imobil prin act notarial (contract de vanzare-cumparare, donatie, contract de schimb, contract de intretinere) se cere extras CF de autentificare. Doar pentru procedura succesoarala si pentru alte cauze se cere CF de informare.
Daca ma "sifonam" ti-as fi raspuns altfel, a fost doar o punere la punct.
Este sigur ca, pentru facerea unui testament, nu este nevoie de un extras CF, deci nici ca imobilul respectiv sa fi fost intabulat, dar este bine sa fie intabulat, ca sa nu lase pe seama mostenitorului acest lucru, este mult mai anevoios. In lipsa intabularii mostenitorul nu-si va putea inscrie dreptul de proprietate in CF, de aceea este bine ca in testament imobilul sa fie identificat si prin numarul CF si numarul cadastral.
janvaljan întreabă:
anonim_4396 întreabă: