| Maddy_9902 a întrebat:

Exista vreo prevedere legala actuala care sa inceteze drepturile copiilor cu dizabilitati?(indemnizatia echivalenta cu salariul acordat asistentului personal, indemnizatie acordata unui copil cu handicap grav). Intreb acestea pentru ca am impresia ca unii se ghideaza dupa legi proprii si isi iau permisiunea de a sista plata acestui drept al copiilor cu dizabilitati(sau poate exista lege care prevede ca acesti copii nu au niciun drept, nu?).

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este legal si nici corect, cu atat mai putin drept, ce se intampla. Incercati sa rezolvati problema in mod amiabil. Daca nu izbutiti va puteti adresa la Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si apoi la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap si, in final, instantei de judecata. Actiunea in instanta este scutita de plata taxei judiciare de timbru. Redau prevederile referitoare la problema ta:
"ART.42.(1)(4) Pãrinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.
(5) Opţiunea se exprimã prin cerere adresatã în scris direcţiilor generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, şi devine valabilã numai pe baza acordului exprimat în scris al acestora.
(6) Direcţiile generale de asistenţã socialã şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, vor comunica angajatorului, în termen de 5 zile, acordul pentru opţiunea exprimatã în condiţiile prevãzute la alin. (5).
(7) În situaţia în care angajatorul nu poate asigura angajarea asistentului personal, se acordã indemnizaţia prevãzutã la alin. (4), indiferent de opţiunea exprimatã potrivit prevederilor alin. (1) şi (4).
ART.43.(1) Indemnizaţia lunarã prevãzutã la art. 42 alin. (4) este în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitãţile de asistenţã socialã din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
(2) Plata indemnizaţiei lunare se asigurã de primãriile în a cãror razã teritorialã îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap grav.
(3) Plata indemnizaţiei se face pe perioada valabilitãţii certificatului de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de protecţie a copiilor sau de comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, dupã caz.
(4) Nu pot beneficia de indemnizaţia lunarã:
a) pãrinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav care se aflã în internate ori în centre de plasament aferente unitãţilor sau instituţiilor de învãţãmânt special;
ART.44.Autoritãţile administraţiei publice locale prevãzute la art. 43 alin. (2) au obligaţia:
a) de a angaja şi salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav, în condiţiile prezentei legi;
b) de a asigura şi garanta plata indemnizaţiei lunare, în cazul în care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta." Numai bine!

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Legea nr.448/2006, privind persoanele cu handicap, republicata in 2008, cu md. si compl. ulterioare, nu a fost abrogata, astfel ca este inca in vigoare. Exista insa discutii privind comasarea unor prestatii sociale si reducerea beneficiarilor acestora dar inca sunt doar discutii. Numai bine!

| Maddy_9902 explică (pentru Ioandelasal):

Ok si atunci de ce isi permit unele persoane de a-i priva pe acesti copii de drepturile lor motivand ca nu dispun de fonduri? Sora mea este incadrata intr-un grad grav de handicap iar primarul a decis sa ii ia mamei mele salariul de insotitor pe motiv ca ar economisi bani de pe urma neplatii cartii de munca si cu promisiunea ca ii va da ajutorul de somaj(mamei)si indemnizatia(surorii)care insumate fac mai mult decat salariul de insotitor.Toate bune si frumoase pana in momentul in care primarul refuza sa mai acorde indemnizatia pe motiv de lipsa de fonduri.Este drept ceea ce se intampla? De ce exista atat bataie de joc? Intreaba asta un copil de 17 ani care s-a izbit de multe pana acum.