| ryade a întrebat:

Fiind minora mi se poate deschide carte de munca banuiesc nu? Am 17 ani.
Intrebarea mea este daca in momentul semnarii CIM pentru PRIMUL JOB mi se face cartea de munca mai apoi sau concomitent cu contractul? Pentru ca eu am semnat un contract la sediul KFC dar in sectiunea in care scria "permis de munca......seria..." nu scria nimic. Deci cum verific ca sunt in evidenta drept salariata? Si de asemenea in ce document scrie ce dari catre stat plateste angajatorul? Sunt toate aceleasi pentru fiecare sau unii pot sa nu plateasca asigurari de sanatate spre exemplu dar sa plateasca altele?

Răspuns Câştigător
| anonimg a răspuns:

Sunt unii patroni care nu plătesc cărțile de muncă.
Dar poți să verifici asta (numai după o lună de la angajare):
-te duci la ITM și întrebi acolo dacă ți-a fost plătită contribuția. La ITM ai cartea de muncă în format electronic. În ea nu se trece vechimea dacă nu ai contribuțiile plătite (de angajator) pentru casa de pensii, cnas, etc.
Dar nu cred că la kfc ar exista asemenea nereguli. Poți să dai în judecată kfc, chiar și după ce ai plecat de acolo, dacă nu ți-au plătit contribuțiile.

4 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu poți verifica la ei în firmă. Te poți interesa la Oficiul Forțelor de Muncă dacă contractul tău cu ei a fost inregistrat. Legea este aceeași pentru toți. Unii plătesc alții nu.

| Vântulalb a răspuns:

Normal, legal, ti se face carte de munca. Diferenta este ca nu mai sunt carti de munca fizice cum erau inainte, ci evidenta se tine electronic.
Verifici la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) in judetul tau.
Se platesc toate taxele si impozitele. Nu esti scutita de nimic.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ai mai pus o intrebare asemanatoare si ti-am spus ca nu mai exista carnete de munca, au fost abrogate incepand cu 1.01. 2011.
In prezent se incheie doar contract individual de munca (CIM) care este inscris in Revisal (Registrul general de evidenta al salariatilor) la firma si ITM. Si minorul de la 16 ani poate incheia singur contractul.
Toti salariatii platesc aceleasi contributii la fondurile speciale (sanatate si CAS) si impozitul pe salariu, acestea sunt retinute din salariu de catre angajator si virate la stat. Sunt prevazute in Codul fiscal.

| ryade explică (pentru Ioandelasal):

Ok, multumesc, voiam sa verific ce alte raspunsuri mi s-ar mai putea da.