Din cate imi aduc aminte de cand s-a impartit intre mama, sora mea si eu, se face in urmatorul mod: se imparte in jumatate(una ii revine bunicii tale), jumatatea ramasa se mai imparte iar la jumatate(tot la bunica ta merge) si sfertul ramas se imparte la ambele parti. Dar nu garantez ca se mai face asa.
Sotul supravietuitor mosteneste 1/4 din masa succesorala (in cazul prezentat aceasta va fi jumatate din bunul comun, cealalta jumatate fiind proprietatea bunicii) iar mama ta 3/4, asa ca bunica ta va detine 5/8 din intregul bun si mama ta 3/8. Numai bine!
Fiind divortat,avanad un baiat,neavand bunuri mobile sau imobile pe numele meu,avand ca mostenire o casa locuibila,o casa de vacanta, trei terenuri intravilane in provincie, 7 ha.in asociatie,care este partea fiului meu,sau mai bine zis, are dreptul la ceva? Mentionez ca nu am platit taxa de succesiune, iar tot ce am enumerat imi revin de drept ca unic mostenitor.Ca si poveste,iti spun ca m-am enervat rau,cand i-am cerut fostei sotii, o copie legalizata a certificatului de nastere a copilului, legalizata pentru.ai cumpara fiului,direct pe numele lui o casa pe strada la mine,fosta refuzand,spunadu-mi ca nu, ca ce am eu cui ramane? Are fiul meu vreun drept asupra mostenirii mele, daca eu nu vrea sa-i las nimic si vreau sa vand tot?
Da, fiul tau are drept de mostenire, dar numai asupra bunurilor existente la data decesului tau. Pe timpul vietii poti sa dispui de bunurile tale, prin vanzare-cumparare. Nu poti face liberalitati (donatii) decat in limita cotitatii disponibile, respectiv sa nu incalci rezerva succesorala, care este de jumatate din cota legala, respectiv in cazul tau ar fi de jumatate din bunuri, bineinteles daca nu o sa mai ai alti copii. Daca tu nu o sa faci procedura succesorala dupa parintii tai nu o sa poti vinde bunurile respective. Numai bine!
FreddieM întreabă: