O casa in principal depinde de metri patrati, daca este cu etaj sau fara, intelegi tu, detaliile privind marimea si materialele casei cat si a terenului, daca este in panta, exista apa pentru puturi, etc evident ca va fi mai costisitoare decat un apartament (evident, depinde si locatia ce ridica / coboara pretul imobilului)
Cei de la banca vor calcula o dobanda lunara de 40% din venitul net, (pentru a nu exista incidente sa ramai fara bani) si cel mai probabil te vei incadra daca ai peste 2500 lei net salariu.
In legatura cu mama ta, stiu ca exista o limita de varsta pentru ratele pentru un imobil, dar cel mai recomandat este sa discuti cu cei de la relatii cu clientii despre situatia ta.
Daca doresti neaparat o casa, da, ai putea sa faci un imprumut pentru cei 30 de ani, insa daca nu este necesar, nu recomand sa dai inapoi 140-150%, daca doamne fereste se intampla ceva si nu mai ai un venit fix, o sa existe probleme
Salutare!
Pentru a obține un credit ipotecar în vederea achiziționării unei locuințe, este important să înțelegi procedura și condițiile impuse de bănci. Iată informațiile relevante pentru situația ta și a mamei tale:
1. Procedura pentru obținerea unui credit ipotecar:
Eligibilitate: Majoritatea băncilor solicită o vechime totală în muncă de minimum un an, cu cel puțin 3 luni la actualul loc de muncă.
EASY CREDIT
Vârstă: La finalul perioadei de creditare, vârsta maximă acceptată de bănci variază între 65 și 70 de ani, în funcție de instituție.
INTREB
Venituri: Băncile analizează veniturile pentru a stabili suma maximă ce poate fi împrumutată, asigurându-se că rata lunară nu depășește un anumit procent din venituri.
Avans: Este necesar un avans minim, de obicei 15% pentru creditele în lei și 20% pentru cele în euro.
BANCA TRANSILVANIA
2. Posibilitatea ta de a obține un credit:
Având o vechime de un an în muncă, te încadrezi în cerințele majorității băncilor. Totuși, suma pe care o poți împrumuta depinde de venitul tău și de capacitatea de a susține rata lunară. Poți utiliza simulatoare online pentru a estima suma maximă eligibilă.
IMOBILIARE FINANCE
3. Posibilitatea mamei tale de a obține un credit:
La 50 de ani, mama ta este eligibilă pentru un credit ipotecar, cu condiția ca perioada de rambursare să fie stabilită astfel încât vârsta ei la finalul creditului să nu depășească limita impusă de bancă (de obicei 65-70 de ani). Venitul ei și vechimea în muncă sunt factori pozitivi în evaluarea eligibilității.
CREDIT EUROPE BANK
4. Costul unei case la țară vs. o garsonieră în oraș:
Prețurile variază semnificativ în funcție de locație, suprafață și condițiile proprietății. În general, o casă la țară poate fi mai accesibilă ca preț, însă trebuie să iei în considerare și costurile de întreținere, renovare și infrastructură. O garsonieră în oraș oferă acces facil la facilități urbane, dar prețul poate fi mai ridicat datorită cererii și amplasării.
5. Simulatoare online pentru calculul sumei eligibile:
Există mai multe platforme online unde poți realiza simulări pentru a estima suma pe care o poți împrumuta:
Imobiliare.ro Finance: Oferă un calculator pentru a estima suma maximă în funcție de salariu, vârstă și gradul de îndatorare.
IMOBILIARE FINANCE
ING Bank: Dispune de un simulator de credit ipotecar pentru a vedea aproximativ cât ar fi rata.
ING
Banca Transilvania: Pune la dispoziție un calculator de rate pentru credite imobiliare.
BANCA TRANSILVANIA
Aceste simulatoare îți permit să introduci date precum venitul lunar, avansul disponibil și perioada de creditare dorită pentru a obține o estimare a sumei maxime ce poate fi împrumutată și a valorii ratei lunare.
Recomandări suplimentare:
Consultă mai multe bănci: Ofertele și condițiile pot varia, așa că este util să compari mai multe opțiuni.
Verifică istoricul de credit: Asigură-te că nu ai întârzieri sau datorii restante care ar putea afecta eligibilitatea.
Stabilește un buget realist: Ia în considerare toate cheltuielile asociate achiziției și întreținerii locuinței.
Sper că aceste informații îți vor fi de ajutor în procesul de achiziție a locuinței!
Poti vedea pe finzoom.ro ce imprumut poti primi in functie de salariul avut si sa faci o simulare.
De asemenea tot acolo poti vedea ce banca are DAE mai mica pentru imprumutul respectiv.
Si trebuie sa stii ca ai nevoie si de un avans, din cate imi amintesc cel putin de 15% din valoarea imobilului.
Eu pe la 25 de ani am incercat sa fac un credit minuscul, de 5000 de lei (atat era si minimul pentru credite). Eram angajat de 12 luni, cu contract pe perioada nedeterminata, insa BT-ul (si creditorii sai) nu mi-au putut acorda nici un credit. Mi-au spus ca as fi avut sanse doar daca eram spre 28 de ani si/sau daca eram casatorit. Asa nu eram considerat de incredere.
Pe numele mamei tale, se poate face acel credit (cred). Puteti merge amandoi la un birou de credit de la banca (sau de la mai multe, sa vedeti oferte pe rand), si va explica angajatii bancii ce se poate face, eventual poate vei fi tu acceptat, iar mama ta sa fie girant.
Exista calculatoare online, eu il folosesc pe cel de la BT, ca la ei am fost foarte multumit, cu toate serviciile. Am avut credit la ei, si a iesit conform estimarii de pe net:
https://www.bancatransilvania.ro/credite/calculatorul-de-rate
Referitor la alegere: casele sunt destul de scumpe, mai ales daca sunt in zona accesibila, si cu utilitati, iar costurile sunt foarte mari in ceea ce priveste intretinerea lor. Fara sa exagerez, la casa ai de facut lucruri de 20-60.000 de lei la 2-3 ani. Ba trebuie schimbat acoperisul, ba trebuie sa betonezi prin jurul ei, ba gardurile, ba geamuri/usi, sapat sa schimbi sau sa montezi vreo teava sau fantana, etc. Bagi bani constant, ai de taiat iarba, de zugravit suprafete mari, de construit anexe in care sa-ti tii lemne, ustensile pentru curte, etc.
Daca vrei sa cumperi cu credit, cred ca ar fi mai ok sa iei la bloc, garsoniera sau apartament mic, pentru ca sunt foarte usor de intretinut. Trec ani de zile fara sa bagi un leu in ele, iar cand renovezi, materialele costa cateva sute de lei, nu mii de lei, ca la casa.
Eu am locuit la bloc toata viata, si de mai mult de 10 ani ma ocup de o casa, deci am vazut cum e cu ambele. Casa imi mentine psihicul sanatos, chiar daca fizic ma oboseste, dar intra foarte multi bani in ea, constant. Bani cu care as fi facut multe alte lucruri pe plan personal, daca stateam linistit la bloc (masini, vacante, haine/electronice scumpe).
Daca nu esti conditionat de un anumit oras pentru locul de munca, poti cauta blocuri vechi, izolate. Alea costa foarte putin, si sunt in zone frumoase.
Am un amic care si-a cumparat apartament intr-o comuna de munte, Neagra Sarului (nordul tarii), are vreo 45mp si a dat 16.000 euro. L-a renovat si e superb.
El lucreaza in strainatate, deci nu il intereseaza job-urile din jur, vrea doar conditii ok pentru locuit.
Ioana744u8 întreabă:
Seba2013 întreabă: