| Valentina8 a întrebat:

In 21 decembrie fac 18ani. Pana la 6 ani am trait in Ungaria (m-am nascut in Ungaria), dupa pentru 10 ani am stat in Romania. Acum la 17ani sunt in Italia de un an. Eu nu am luat alocatie niciodata.
As putea oare recupera toti banii? Daca da, cum si cat timp as avea sa pot s o fac? Daca nu, de ce nu?

Răspuns Câştigător
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Asa cum ti am raspuns mergi la secretariatul scolii de aici din Romania si intreaba, spune le situatia ta ca esti nascuta in Ungaria dar ca 10 ani ai invațat la scoala din Romania, si întreaba i daca in aceste condiții vei putea primii retroactiv(din urmă) toate alocatiile care timp de 10 ani nu ti au fost plătite de statul Român niciodata, tu in Ungaria nu ai facut scoală deci statul Maghiar nu are ce alocatie sa i ti dea tie, nu inteleg mama ta ce acte sau foi caută in Ungaria, la scoala din Romania mergi cu urmatoarele acte: Certificat nastere copie, buletin de identitate copie, si eventual daca ei i ti cer dovada ca esti cetățean Român si aceea trebuie la notar sa faci o copie legalizată sa vada scoala ca este un act oficial important nu o hîrtie oarecare, si faci o cerere la directorul scolii in care tu subsemnata nume prenume an nastere buletin serie Cnp ceri sa se rezolve situatia alocatiei tale pe ultimii 10 ani întrucît aveai acest drept ca toti ceilalti elevi sa primesti acei bani. Si vezi ce i ti va raspunde conducerea scolii după cererea ta.Dar grabeste te sa ajungi in România ca suntem la mijlocul lunii septembrie, mai este puțin si faci 18 ani si daca ieri de exemplu ai facut 18 ani si maine depui cererea nu mai este valabilă, alocatia se ia pîna la varsta de 18 ani.

8 răspunsuri:

De unde vrei sa recuperezi bani daca tu ai locuit cînd în Ungaria cînd in Italia, esti cetațean român? Eu nu cred ca recuperezi mai ales din Romania bani.

| Valentina8 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Eu habar nu am de aceea intreb laughing

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Valentina8):

Ai cetățenie română? Tot ce poti face este sa mergi la scoala unde inveti in Romania si sa întrebi, intrucît ai stat 10 ani in Romania, dar alocatie primesti pînă la varsta de 18 ani, daca nu ai primit niciodata trebuia pîna acum sa te intreresezi de ce nu primesti, intrebai la secretariatul școlii unde inveti, si i ti spuneau ei, acum trebuie sa te grabesti sa vi in Romania sa mergi la secretariatul scolii si sa întrebi acolo, numai ei stiu exact daca vei mai putea obtine bani din urmă care nu ti au fost dați.

| Valentina8 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Maica mea a spus ca nu s-a interesat ca ar fi trebuit sa mearga un Ungaria sa ia nu stiu ce foi ca sa demonstreze ca eu nu am luat alocatie si abia dupa in Romania este asa?
Si am cetatenie romana

| cfrtobias a răspuns:

Poate nu ti-au dat banii parintii

Mersi pentru fundă.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ai dat funda raspunsului gresit, nu poti obtine alocatia de stat retroactiv pe toti anii, ci numai pe ultimele 12 luni de la data depunerii cererii, conform L.61/1993, rep. in 2012, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 6.(1)Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.
(2)Cererea se face, în numele copilului, de către persoanele prevăzute la art. 4 alin. (1) -(3).  
(3) După împlinirea vârstei de 14 ani, cererea se poate face şi de către copil, cu încuviinţarea reprezentantului său legal.  
(4)Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
(5)În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni."

| Valentina8 explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc,ti as fi dat funda dar nu vazusem mesajul