anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

In cazul unei vatamari corporale, se poate realiza un acord scris intre cele 2 persoane in cauza, pentru o rezolvare pe cale amiabila (fara implicarea autoritatilor legale), astfel incat documentul sa serveasca intr-un eventual proces, daca va fi cazul?
Acest document poarta o anumita denumire dpdv legal?

7 răspunsuri:
| SingleForOne a răspuns:

Vatamari corporale prin violenta fizica sau accident natural sau accident artifical nepravazut (adica, ar cadea o caramida in cap din peretele unei cladiri) sau accident auto?
Din ce am citit, acea persoană este neutra pentru a *concilia ambele părți, le ascultă variantele, cauta soluțiile benefice pentru fiecare, și pe cineva să fie răspunzător. Cred că s-ar numi "act de conciliere".
P.S.: Nu știu foarte multe.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Depinde cat de grava a fost vatamarea corporala.
Daca fapta se incadreaza la infractiunea de lovire sau alte violente sau la vatamare corporala din culpa, la care se cere plangere prealabila atunci faptuitorul se poate intelege cu victima, in sensul ca acesta sa nu depuna plangere penala sau sa si-o retraga, stabilind conditiile.
De regula inscrisul poate fi numit intelegere sau declaratie a faptuitorului, uneori se poate incheia si la un notar public, in forma autentica.

| 1234568807 a răspuns:

Din cate stiu eu, daca persoana in cauza a suferit vatamari corporale grave, un astfel de acord nu poate impiedica un proces, si de asemenea, pedeapsa cu inchisoare

| nevermatch a răspuns:

Bună, se poate doar înainte ca vătămarea să aibă loc, astfel ar opera cauza justificativă - consimțământul persoanei vătămate.
Pentru infracțiunea de vătămare corporală săvârșită cu forma de vinovăție a intenției nu se poate.

| mi25 a răspuns (pentru 1234568807):

Daca are nevoie de ingrijiri medicale mai mult de 90 de zile.

| Violleta2022 a răspuns:

Se poate realiza cate inscrisuri doresti, dar nu sunt legale si nici nu te protejeaza de un alt act violent de la aceeasi persoana.
De aceea esti sfatuit sa mergi de urgenta la politie si sa faci reclamatie, sau sa ceri interdictie acelei persoane si apoi, sa mergi la un cabinet de Medicina Legala, ca sa scoati certificat medico-legal, in primele 24 de ore de la bataie sau accident, ca cel vatamant sa poate avea un document legal, ca in caz de se ajunge al proces, sa poata dovedii vatamarea si leziunile de pe corp.
Un om care te-a lovit odata o va mai face si a doua oara, daca nu-l opresti legal sau nu-i arati clar si serios ca trebuie sa se opreasca.

| 1234568807 a răspuns (pentru mi25):

Da