anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

In ce consta mai exact înșelăciunea din punct de vedere juridic?
Ipoteza: o persoana x își dorește să acceseze un proiect prin o instituție a statului în mod cat mai facil și rapid. O alta persoana y se oferă să o ajute, spunând că are "pile" la instituția respectivă și că dacă dă cu banul treaba se rezolva. Persoana X da cu banul, așa cum s-au înțeles, timp in care persoana Y nu folosește banii in scopul promis, ci în scopuri personale, mințind și justificandu-i prin un fel de "acte" false (hârtii fara valoare juridica, dar persoana x nu își dă seama de asta) că a folosit banii in scopul stabilit. In modul asta X da bani de ordinul miilor de euro, Y ii promite că treabă se rezolva și îi dă impresia că se rezolva dar după cum v-ati dat seama, nu se rezolva.
Ce poate persoana înșelată sa facă în cazul acesta, avand în vedere că si scopul său initial, cel de a da șpagă, e unul ilegal? Poate să facă o plângere penală mizând pe înșelăciune?

Va rog sa priviti lucrurile obiectiv, nu este o relatare personala.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului penal, citez:
"„ART.244. Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2)Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală."
Insa in ex. tau nu este vorba de inselaciune ci de cumpararea de influenta, citez:
"ART.292.Cumpărarea de influenţă  
  (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  (2) Făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.
  (3) Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat, dacă au fost date după denunţul prevăzut în alin. (2).
  (4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date sau oferite sunt supuse confiscării, iar dacă acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent."

4 răspunsuri:
| davedavedave93 a răspuns:

Dacă X a dat banii, numerar, în mână, atunci nu are dovada ca i-a dat bani lui Y. Dacă X i-a dat bani prin transfer bancar, primind un Ordin de plată (o hâtie care dovedește transferul), în urma transferului atunci are dovada că i-a dat bani lui Y. Dacă i-a dat bani cu titlul de împrumut, atunci a încheiat un Contract de împrumut (mutuum), la un avocat/notar și atunci are dreptul de a se adresa Instanței de Judecată stabilite în contract ori, în lispa stipulării acesteia, Instanței de Judecată din aria domiciliului său, în termenul stabilit de contractul respectiv, în vederea soluționării litigiului apărut, pe cale legală.

Noul Cod Penal: CAPITOLUL III
Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii
Art. 244

Înşelăciunea

(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.


Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-244

Sfat: Adresează-te unui avocat specializat în astfel de cazuri, dacă este vorba de tine sau transmite asta persoanei în nevoie. Dacă e o speță pentru Drept, atunci te sfătuiesc să analizezi Noul Cod Penal, Codul de Procedură Penală, și actele/regulamentele specifice procedurilor de accesare a fondurilor respective precum și să cauți exemple de soluții date de Instanțele de Judecată în cazuri similare sau chiar identice, dacă găsești. Succes!

Bula
| Bula a răspuns:

Poate face plangere penala, daca are dovada ca a dat banii pentru un scop, dar banii nu au fost folosite pentru ce s-au dat.
Denuntand fara vreo dovada numai isi va complica situatia, va ramane fara acei bani si nu numia.

| Libelle a răspuns (pentru Ioandelasal):

Mulțumesc, că întotdeauna.
Deci persoana X din cazul relatat de mine ar putea să denunțe fapta lui Y și să nu fie pedepsit, urmând că toată vina sa fie a celui care trebuia să dea spaga, nu?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Libelle):

Da, se poate.