Din ce spui inteleg ca terenul, pe care este casa, este proprietate a mamei, dobandit prin mostenire, asa ca terenul nu putea intra in masa succesorala.
In cazul casei pot exista 2 situatii, in functie de faptul daca a fost construita anterior casatoriei sau dupa casatorie.
Daca a fost construita anterior casatoriei atunci si casa este proprietatea exclusiva a mamei si nu intra in masa succesorala.
Daca a fost construita dupa casatorie atunci casa este bun comun si jumatate apartine exclusiv mamei si numai jumatate intra in masa succesorala. In acest caz si daca invoca accesiunea mama va trebui sa-l despagubeasca pe fiu conform partii ce i-ar fi revenit acestuia din casa, respectiv 3/4 din jumatate (aceasta cota reprezinta 3/8 din intreaga casa), respectiv 37, 5% din valoarea casei.
Ioane! N-am mai intrat demult pe aici.Sti ca este vorba despre mine! Bunicul matern este decedat in razboi, bunica, decedata in' 93'! Autorizatia de constructie este eliberata in '94.Se platesste impozit din 95. Tata si eu, am muncit din greu la casa aia! Fizic cat si cu materiale.In prima faza,cand in intampinarea mea, asa cum mi-ai zis sa nu pomenesc cuvinte, VREAU SOLICIT, CER, m-ai atentionat ca va putea fi interpretata ca CERERE RECONVENTIONALA.Asa a fost! Am timbrat! Ce TEMEI are cererea de deschidere a unui nou proces, cerut de reclamanta, a unuia de accesiune? Ma duc cu capul!
Da, stiu.
Temeiul legal este Codul civil, respectiv prevederile privind accesiunea, art.577 si urm., casa fiind construita pe terenul proprietatea exclusiva a mamei tale.
Fiind construita pe durata casatoriei casa este bun comun, fiecare parinte avand cota de 1/2 din casa, asa ca numai o jumatate face parte din masa succesorala dupa tatal tau.
Nu vad ce urmareste mama ta prin accesiune. Sigur ca va obtine intreaga casa dar va trebui sa te despagubeasca cu 37, 5% din valoarea ei.
Conform Codului civil, citez:
"ART.581.Lucrările autonome cu caracter durabil efectuate cu bună-credinţă
În cazul în care autorul lucrării autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de bună-credinţă, proprietarul imobilului are dreptul:
a) să ceară instanţei să dispună înscrierea sa în cartea funciară ca proprietar al lucrării, plătind, la alegerea sa, autorului lucrării fie valoarea materialelor şi a manoperei, fie sporul de valoare adus imobilului prin efectuarea lucrării; sau
b) să ceară obligarea autorului lucrării să cumpere imobilul la valoarea de circulaţie pe care acesta ar fi avut-o dacă lucrarea nu s-ar fi efectuat."
Poti sa fii de acord cu accesiunea, dar numai cu conditia ca mama ta sa te despagubeasca si atunci n-o sa trebuiasca sa platesti cheltuielile de judecata cu acest proces, daca iti dai acordul la primul termen.
Si ca sa nu te chinuiesti tu cu mersul prin instanta ar fi bine sa-ti angajezi un avocat bun, eventual unul specializat in succesiuni, asa cum te-am sfatuit in corespondenta anterioara.
P.S. Inca n-ai terminat procesul cu mostenirea?