| sabin89 a întrebat:

În timpul Primului Război Mondial, mai exact în august 1916, România a semnat o convenție politică și una militară (ambele secrete) cu Antanta. Aproximativ doi ani mai târziu, a negociat și a încheiat la București un acord de pace separată cu Germania. După părerea voastră, a fost acela un act de trădare?

Răspuns Câştigător
| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Da! Pactul din 1916 prevedea ca România să nu semneze o pace separată. Voi cita textul în frenceză, dar cred că se înțelege:
"Article V
La Roumanie, d'unne part, la France, la Grande Bretagne, l'Italie et la Russie d'autre part, s'engageut à ne pas conclure de paix séparée au la paix générale que conjointement et simultamént."
P.S. Sunt de acord cu voi că situația ne era vitregă în acel moment. Dar România a încălcat pactul cu Antanta din 1916. De aceea mi se pare încredibil cum au reușit politicienii noștri din perioada interbelică să construiască România Mare.

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu a fost tradare.
Romania a fost lasata singura, de aliatii din Antanta, impotriva germanilor, austriecilor, ungurilor si bulgarilor, fiind inconjurata din 3 parti iar in est rusii s-au retras, asa ca a fost nevoita sa incheie aceasta pace.

| minrest a răspuns:

Nici nu exista propunerea asta, ca ar fi fost tradare. Romania ori nu mai putea rezista cateva saptamani (da, mai era nevoie sa reziste doar atat), ori nu era perfect informata despre situatia internationala, in ambele cazuri, putea face pace. Romania e stat suveran, era si atunci, si poate incheia pace, chiar separata, si declara razboi. Dar, a iesit din razboi, si nu a mai avut dreptul la beneficiile intelegerilor cu aliatii (cu fostii aliati, tehnic vorbind), ba chiar nu a fost printre statele invingatoare.

| minrest a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Da, am incalcat pactul, iar urmarea a fost ca nu am mai beneficiat de prevederile pactului favorabile Romaniei. Nu e vorba de nici o tradare. Toate provinciile primite le-am primit: 1. Potrivit principiului nationalitatilor; 2. Potrivit principiului autodeterminarii; 3. Pentru ca imperiile din care facusera parte au disparut, iar din ceva stat trebuiau sa faca parte; 4. In conditiile in care le-am ocupat militar.

| sabin89 explică (pentru minrest):

În noiembrie a reluat ostilitățile împotriva Puterilor Centrale.

| Sisiwieuc9 a răspuns:

Nu, deoarece Antanta (Rusia) a trădat prima. Ne-am inteles cu rusii ca o sa ne ajute in razboi, dar ei doar s-au uitat la cum noi ne pierdeam capitala si s-au activat cat de cat abia cand situatia era deja critica.
Dupa ce Rusia s-a dat cu germanii in 1918 ce trebuia sa facem? Eram incercuiti din toate partile de Puterile Centrale si nici o evacuare pe mare nu ne putea salva (cum a fost in cazul sarbilor) pentru ca Stramtorile era in posesia turcilor.

| sabin89 explică (pentru Sisiwieuc9):

Intr-un fel, atitudunea asta de a te da după cum bate vântul, ca să zic așa, poate fi privită ca trădare. Dar în cazul la care ne referim, ar fi vorba mai degrabă de o soluție temporară care pur și simplu nu putea fi evitată. Așa cred și eu.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Da, in noiembrie a reluat ostilitatile impotriva Puterilor Centrale invinse, dar incheiase pace separata, iar prin asta iesise din alianta, si iesita a ramas.

| minrest a răspuns (pentru Sisiwieuc9):

Rusii ''ne-au ajutat'' (nu imi dau seama de ce ai preferat termenul asta) in sensul ca au luptat pe frontul lor, asta este ajutorul pe care ti-l dau aliatii in razboi. Apoi au facut pace separata, abandonand intreaga Antanta, nu numai pe noi. In fine, sa iti spun ceva ce multa lume nu poate intelege: Cand faci pace separata, iesi din alianta si nu mai conteaza ce nu or fi facut aliatii; pacea separata e de alt ordin. Nu poti sa iesi dintr-o alianta facand pace separata si sa continui a face parte din alianta; este contradictie in termeni. Chiar daca reiei ostilitatile mai tarziu. 2. Ma bucur ca ai amintit faptul ca noi nu puteam evacua armata si conducerea tarii. Asta au facut sarbii, care aveau acces la Mediterana printr-un aliat. Dar uite ce sacrificiu au facut sarbii; tot teritoriul ocupat, cu posibilitatea sa ramana niste emigranti cersetori,' populatia lasata prada inamicului, care a omorat multi sarbi doar pentru ca aveau varsta sa fie incorporati, sau pentru ca ar fi putut deveni partizani, avutia nationala prada jafului. Ca sa ramana in alianta.

| sabin89 explică (pentru minrest):

Poate că rușii nu ne-au ajutat efectiv, totuși ei erau speranța cea mare a noastră. România nu încheiase alianță numai cu Franța și Anglia, ci și cu Rusia. Or, sub aspect geografic Rusia era lângă România. Ceilalți erau departe. Și uite așa a fost că Rusia a defectat și ne-a lăsat de izbeliște.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Eu am zis clar ca noi nu puteam sa evacuam armata si conducerea, ca Serbia, nici macar conducerea. Nu aveam pe unde. Am zis ca nu am comis nici o tradare; am folosit un instrument al politicii externe a unui stat suveran, anume incheierea pacii. Dar speranta noastra nu era Rusia, pe care o uram si care detinea un teritoriu romanesc mare, Basarabia; oricine detine teritorii ale tale te uraste. Rusia cu care eram aliati nu a defectat, ci a disparut; a fost inlocuita de un stat cu alte interese, revolutia mondiala, dictatura proletariatului si alte pasari rare. Nu e cam ciudat sa ii reprosezi cuiva ca a disparut?