Adică exact ce ți-am spus acum un an: ANPC-ul NU se bagă dacă nu ai un document care să dovedească faptul că ai plătit acel produs (către vânzător, nu la poștă).
Poti sa-i faci plangere penala pentru inselaciune, conform Codului penal, citez:
„ART.244. Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2)Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală."
Daca esti sigur ca nu a vandut legal (nu are firma, nu declara veniturile, etc) ai putea sesiza si ANAF. Poti verifica pe internet daca acea firma exista.
Nu exista nici o firma funkit am cautat, sau o fi alta firma?
http://funkit.ro/index.php?id_cms=3&controller=cms
Se pare ca exista, avand in vedere site-ul, acolo gasesti si datele de contact.
ANPC nu poate face din punct de vedere legal absolut nimic dacă tu nu ai o factură și/sau un bon fiscal pentru produsul / serviciul reclamat.
Deci poți face o plângere eventual la Poliție, pentru înșelăciune. Dacă le spui că e de pe OLX, cred că se vor bucura.
De stabilirea legalității activităților comerciale se ocupă poliția. Eventual și Administrația Financiară. Fă plângeri către aceste două organisme și așteaptă concluziile lor.
Domeniul funkit.ro a fost înregistrat pe 2 martie anul acesta, dar datele deținătorului nu sunt publice (deși ar trebui să fie):
http://who.is/whois/funkit.ro
Întreabă eventual la ROTLD: www.rotld.ro
Și eu îți mai spun odată că legea nu permite ANPC-ului să facă ceva dacă nu ai o dovadă fiscală a plății pentru produsul sau serviciul reclamat.
Vezi procedura lor de soluționare a petițiilor:
http://www.anpc.gov.ro/......121205.pdf
Scrie clar la CAP 4. REGULI DE PROCEDURĂ:
=====
4.1 Condiţii prealabile pentru soluţionarea petiţiilor:
...
(11) Petiţiile înregistrate şi clasate sunt :
• petiţiile (...) care nu au ataşate documentele aferente achiziţionării produsului sau serviciului ori alt document care să aibă legătură cu aspectele reclamate;
=====
(pagina 5 din document)
Avocatnet e un forum unde nu toți cei care scriu au și habar despre ceea ce spun.
Il pot da direct in civil,? de la Anaf am primit o prostie de raspuns ca sa alocat o suma pentru cercetare!
OUG 80/2013 prevede şi o serie de scutiri la plata taxei de timbru pentru o serie de acţiuni şi cereri sau pentru anumite categorii de justiţiabili.
A. Astfel, potrivit art. 29 din OUG, sunt scutite următoarele cereri şi acţiuni referitoare la:
f) protecţia drepturilor consumatorilor, atunci când persoanele fizice şi asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au calitatea de reclamant împotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile şi interesele legitime ale consumatorilor;