Adică exact ce ți-am spus acum un an: ANPC-ul NU se bagă dacă nu ai un document care să dovedească faptul că ai plătit acel produs (către vânzător, nu la poștă).
ANPC nu poate face din punct de vedere legal absolut nimic dacă tu nu ai o factură și/sau un bon fiscal pentru produsul / serviciul reclamat.
Deci poți face o plângere eventual la Poliție, pentru înșelăciune. Dacă le spui că e de pe OLX, cred că se vor bucura.
Poti sa-i faci plangere penala pentru inselaciune, conform Codului penal, citez:
„ART.244. Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2)Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală."
Daca esti sigur ca nu a vandut legal (nu are firma, nu declara veniturile, etc) ai putea sesiza si ANAF. Poti verifica pe internet daca acea firma exista.
Nu exista nici o firma funkit am cautat, sau o fi alta firma?
http://funkit.ro/index.php?id_cms=3&controller=cms
Se pare ca exista, avand in vedere site-ul, acolo gasesti si datele de contact.
De stabilirea legalității activităților comerciale se ocupă poliția. Eventual și Administrația Financiară. Fă plângeri către aceste două organisme și așteaptă concluziile lor.
Domeniul funkit.ro a fost înregistrat pe 2 martie anul acesta, dar datele deținătorului nu sunt publice (deși ar trebui să fie):
http://who.is/whois/funkit.ro
Întreabă eventual la ROTLD: www.rotld.ro
Și eu îți mai spun odată că legea nu permite ANPC-ului să facă ceva dacă nu ai o dovadă fiscală a plății pentru produsul sau serviciul reclamat.
Vezi procedura lor de soluționare a petițiilor:
http://www.anpc.gov.ro/......121205.pdf
Scrie clar la CAP 4. REGULI DE PROCEDURĂ:
=====
4.1 Condiţii prealabile pentru soluţionarea petiţiilor:
...
(11) Petiţiile înregistrate şi clasate sunt :
• petiţiile (...) care nu au ataşate documentele aferente achiziţionării produsului sau serviciului ori alt document care să aibă legătură cu aspectele reclamate;
=====
(pagina 5 din document)
Avocatnet e un forum unde nu toți cei care scriu au și habar despre ceea ce spun.
Il pot da direct in civil,? de la Anaf am primit o prostie de raspuns ca sa alocat o suma pentru cercetare!
OUG 80/2013 prevede şi o serie de scutiri la plata taxei de timbru pentru o serie de acţiuni şi cereri sau pentru anumite categorii de justiţiabili.
A. Astfel, potrivit art. 29 din OUG, sunt scutite următoarele cereri şi acţiuni referitoare la:
f) protecţia drepturilor consumatorilor, atunci când persoanele fizice şi asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au calitatea de reclamant împotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile şi interesele legitime ale consumatorilor;