Senatul este camera superioară a Parlametului României, în timp ce Camera Deputaților este camera inferioară. Parlamentul din România este bicamera și adoptă legi constituționale, legi organice și legi ordinare. Ședințele celor două camere se desfășoară separat, însă pot exista și sedințe comune, potrivit articolului 65 din Constituția României.
. În articolul 75, Constituția României definește situațiile în care Camera Deputaților este prima cameră sesizată, și astfel cea care are decizia finală în caz de divergențe. Senatul este prima cameră sesizată în toate celelalte situații.
Senatorii se bucură de imunitate parlamentară pe toată durata mandatului. Imunitatea are ca scop garantarea libertății de exprimare a senatorului și protejarea acestuia împotriva urmăririlor judiciare respective, abuzive sau șicanatoare.
Deși sa candidezi ca senator, https://www.digi24.ro/......at-1409662
VACCINATIVA
Sunt egali ca importanta si putere, totusi senatorii sunt ceva mai bine vazuti, avand in vedere ca sunt mai putini.
Care putere și pentru ce? Ambii sunt nominati in acele poziții pentru a servi poporul și intereselor lui.
Cheers
Ar trebui sa spun ca un senator are rang mai inalt, deoarece reprezinta un numar mai mare de alegatori. Dar nu-i asa. In Romania, unde am luat din democratiile avansate doar ce ne-a convenit, este un ghiveci soldatesc. Cand se voteaza in comun, votul unui deputat este egal cu cel al unui senator.
Doar despre presedintele senatului putem spune ca, in unele cazuri, are intaietate. Ex. indeplinirea functiei de presedinte cand titularul nu mai poate face.
alexandrualind întreabă:
efspactsy întreabă: