| Mariu0699 a întrebat:

Intreb pentru cunoscatori. Stiu ca nu e voie ca un fotograf sau un oarecare sa fotografieze o persoana si sa faca fotografia publica fara acordul acelei persoane ca s-ar viola intimitatea. Punctul este asemanator, cel putin asa cred. Ma gandeam, vazand atatea postari pe Facebook cu conversatii private si nici macar numele sters, ca inclusis si conversatiile private nu au voie sa fie publice fara acordul acelei persoane.
Bineinteles ca postarile pe care le-am vazut, aveau o descriere gen "mi-am batut joc de el/ea fara sa-si dea seama" sau chestii de genul iar de aici iti poti da seama ca nu sunt conversatii false (adica ca cele de pe paginele cu memes). Cu toate astea, la report, nu exista ceva care scrie "report pentru ca imi violeaza intimitatea". Ce spuneti? Ah si daca am gresit categoria, o puteti schimba chiar voi

12 răspunsuri:
| Rotazi a răspuns:

Sii, gandesti si banuiesti. Dar intrebarea, care este?

| darrio2007 a răspuns:

Se spune raport, nu report. Pana la urma ce vrei sa afli din aceasta postare? Ca intrebare nu este.

| Edmonds2342 a răspuns:

1) stii greșit. atâta timp cât fotografia este făcută pe domeniul public, oricine îți poate face poza și apoi sa o pună pe net. Dacă vrei intimitate, stai acasă, nu pe strada.
2) pe internet, ca și pe strada, nu exista intimitate. Oricum platformele de socializare (Facebook, messenger, WhatsApp) sunt controlate de deținătorii platformei, care pot vedea mesajele, etc. fără voia ta. Ce mai contează ca mai vad acea postare inca 200-300 de oameni?

| anonimg a răspuns:

In astfel de cazuri unde nici administratorul site-ului nu ofera optiunea de raportare a imaginii sau publicatiei respective, trebuie anuntata politia.
Dar inainte de a anunta politia trebuie sa iei legatura urgent cu administratorul site-ului si sa-i spui plangerea ta (prin formular de contact, email, telefon sau orice alt mijloc de comunicare pus la dispozitie). Numai in cazul in care adminitratorul site-ului nu rezolva problema, numai atunci poti face plangere la politie sunand la 112. De acolo ei te vor invata ce sa faci mai departe.

| P3d1a a răspuns:

Codul penal, capitolul 9, art. 226 spune ca fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini in timp ce o persoana se afla intr-o locuita personala ce tine de acesta (are domiciliul acolo), sau a unei convorbiri private (banuiesc ca o convorbire private e acea care se petrece intr-un mediu privat) se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 6 luni sau amenda, daca mai si difuzezi imaginile/convorbirea, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani, sau cu amenta.

Insa, fapta nu constituie o infractiune daca persoana care dezvaluie acele comvorbiri a facut parte din ele, adica daca pui microfoane sau spargi contul de retea sociala si postezi convorbirile, atunci e ilegal, dar daca tu postezi convorbirile pe cale le-ai avut cu altcineva, e complet legal.

| Mariu0699 explică (pentru Rotazi):

Daca e valabil si asta cu publicarea conversatiilor private pe site-urile de socializare

| Mariu0699 explică (pentru P3d1a):

Sunt de acord cu ce spui, stiu oarecum asta si totusi am vrut sa fiu sigur, sa fiu mai informat. Doar un lucru mi se pare gresit (nu lua in nume de rau) si anume "daca tu postezi conversatiile pe care le-ai avut cu altcineva, e complet legal". Acea persoana/victima sau cum vrei sa-i spui, poate nu este de acord cu asta. Dar eu gandesc ca e legal doar daca cere acordul acelei persoane de a posta acele lucruri iar acesta ii aproba.

| Mariu0699 explică (pentru Edmonds2342):

Intimitatea se respecta chiar si daca nu stai inchis in casa. Cineva care vrea sa-ti faca o poza, va trebui sa ceara acordul tau.
Chiar si pe Youtube, daca cineva nu vrea sa-i fie publicata fața, esti nevoit sa-i cenzurezi fața pentru nu a avea probleme.
"Pe internet, ca si pe strada, nu exista intimitate" pe bune? Intimitatea nu trebuie sa fie violata de nimeni.
Am vazut pe Youtube, in alta tara, un youtuber care poarta masca iar cineva care stia de fata lui reala, voia sa i-o faca publica pe Youtube.
Dupa o discutie s-a ajuns cu "daca nu stergi acel video unde mi se vede fața sau macar sa mi-o cenzurezi, voi merge sa depun plangere la politie" iar acesta a sters video-ul.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Într-un articol publicat de avocații Andreea Lisievici și Bogdan Halcu din București în Revista Română de Drept al Afacerilor numărul 11/2014 şi pe blogul despre Data Privacy al casei de avocatură în cadrul căreia activează, aceștia arată că la nivel de principiu, captarea imaginii (fotografierea) unei persoane ori utilizarea acestei imagini (inclusiv prin distribuiri pe site-urile de socializare) sunt interzise în absența consimțământului prealabil al persoanei fotografiate, sau, în cazul minorilor, în absența consimțământului prealabil al reprezentanților legali. Totuși, dreptul la imagine nu este un drept absolut, iar fotografierea și utilizarea imaginii unei persoane sunt permise chiar în lipsa unui consimțământ prealabil atunci când acestea se fac cu bună credință în exercitarea altor drepturi fundamentale cum este, de exemplu, dreptul la libera exprimare.
Deci este interpretabil cu dreptul la imagine. Mai mult, repostarea este legala pentru ca omul si-a facut, deja, publice parerile.

| P3d1a a răspuns (pentru Mariu0699):

Pur si simplu nu e adevrat ca trebuie sa cenzurezi fata cuiva, daca vezi lucrul asta pe Youtube nu inseamna ca e ceva legal, sunt foarte foarte multe videoclipuri in loc public unde nu e cenzurat nimeni. Esti prost informat.

| Mariu0699 explică (pentru P3d1a):

Eu ma refeream ca daca cineva (sa zicem fotograf) vine la o persoana sa faca o poza, ar putea cere acordul sau. Si nu vad nicio problema in a face o poza la 500 de persoane, adica presupun ca asta o poti face fara acordul cuiva.
Nu cred ca am fost prost informat, sau poate aici in Romania sunt mai inapoiati cu astea. Am vazut experimente sociale/prank unde la urma youtuberii cer acordul de a publica imaginea lor, daca nu li se acorda atunci fața va trebui cenzurata sau acea parte din video sa fie taiata. Atat stiu.
Eu am pus intrebarea asta (nici nu pare intrebare) mai mult pentru "publicarea coversatiilor private pe un site de socializare, ca si Facebook, fara consimtamantul acelei persoane".

| Rotazi a răspuns (pentru Mariu0699):

E cu totul altceva. O fotografie poate fi facuta pe strada, la un concert, etc. E domeniu public, imagine publica.
Conversatiile insa, daca sunt private, nu le poti mediatiza fara acordul celui cu care ai dialogat. Unora, nu le pasa. Altii insa, tin la discretie. Ca altfel, ar fi dialogat public pe Facebook.