1.Daca partajul este intre intre sotii in viata (de ex. in caz de divort) copilul nu are nici un drept, indiferent ca este major sau minor.
2.Partajul succesoral se face abia dupa decesul unui sot sau chiar al amandurora, aceasta inseamna ca bunurile ce compun masa succesorale se impart fizic intre mostenitori, in functie de cota-parte a fiecarui mostenitor.
Prevederile privind partajul sunt in Codul civil, atat cele referitoare la partajul intre soti, cat si cele privind partajul succesoral.
Ce drept sa aiba? Partajul se face intre doi (fosti) soti in viata.
Copilul este mostenitor, dar asta presupune ca parintii sa moara.
O domnisoara notar a spus ca se poate prin partaj succesoral. Din acest motiv am cerut si un nr de articol, o lege ceva
Partaj inseamna impartire intre vii.
Succesiunea inseamna impartirea mostenirii unui decedat.
La partajul intre soti, copilul de 30 ani poate intra ca intervenient, daca poate sa faca dovada unor contributii proprii, dupa ce a implinit 18 ani (majorat). Dovada trebuie facuta cu acte (chitante, facturi).
De exemplu:
Daca la casa parinteasca ai contribuit banesc si tu, ai facturi si chitante doveditoare (sau alte probe), atunci poti cere inapoi aceea valoare, iar dupa aceea se va imparti partea ramasa intre parinti.
Partajul inseamna impartirea bunurilor comune, deci copil nu are niciun drept
Intreaba-l pe Ioandelasal! Este jurist de meserie. https://www.tpu.ro/utilizator/scyw
"Copilul" de 30 de ani nu mai este copil si nu primeste indemnizatie de la parinti si nici bunuri din partajul de la divortul parintilor.
El poate mostenii (ceva sau totul), abia dupa decesul parintilor, putand sa imaprta mostenirea cu fratii lui (daca parinti mai au copii din a doua casatorie), sau impartii averea cu rudele.