| MAYbeWORTH a întrebat:

Legal, daca sa spunem merg pe strada la un baiat cu parul lung si ii tai coada cu un foarfece fac inchisoare?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti fi acuzat si condamnat pentru infractiunea de lovire sau alte violente, conform Codului penal, citez:
"Art.193. Lovirea sau alte violenţe  
  (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."

| Werrich a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu cumva se incadreaza la art 194 avand in vedere ca acolo apare clar alineatul "c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;"?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Werrich):

Nu, prejudiciul estetic nu este grav si chiar daca ar fi nu este permanent, parul creste iar. Ambele conditii (grav si permanent) ar trebui indeplinite cumulativ.

| regis a răspuns (pentru Ioandelasal):

E discutabil. Așa nici o rana înjunghiată nu este permanenta, ca se vindeca in timp.
Eu prin prejudiciu estetic nepermanent inteleg de exemplu sa ii mazgalesti fața sau sa ii arunci un sac de făină in cap.

| Ioandelasal a răspuns (pentru regis):

Se pare ca n-ai gandit destul si exemplul dat este gresit. Dupa rana ramane o urma, deci prejudiciu estetic, dupa cresterea parului nu ramane nici o urma.

Exact, DUPĂ cresterea părului nu ramane o urmă. DUPĂ. Dar asta poate insemna 10 ani sau poate niciodată... Daca posesorul parului este un barbat, s-ar putea sa cheleasca inainte ca parul sa ii ajunga la acea lungime.
Si nici dupa o plaga injughiata nu rămâne neapărat o urma. Eu nu sunt jurist, dar din cate stiu instanțele tin cont si de suferinta si trauma psihica, nu doar de durerea fizică. Diferența intre o impunsatura de stilet si o pleata tăiată cu foarfeca este strict legata de tipul durerii pe care o resimte victima. Ba chiar as zice ca prima se vindeca mai repede, daca nu sunt atinse organe vitale. In cateva luni, o taietura superficiala pe față dispare complet, in schimb incearca explici instantei ca in doar 10-15 ani Maria Dragomiroiu va avea din nou parul pe care si-l creste din copilărie. Sau convinge-i pe cei de la Head&Shoulders sa amane vreo 7 ani filmările, ca doar fata din reclama lor nu a suferit o vatamare permanenta.

| Ioandelasal a răspuns (pentru regis):

Chiar ca ma mir, ce intelegi tu prin permanent? Si o tot tii cu exemple nepotrivite, la fel ma mir, altceva am vazut in unele raspunsuri ale tale.
Spui ca nu esti jurist dar te comporti ca un avocat care n-are argumente temeinice si o ia pe unele ce n-au nici o legatura cu cazul discutat.
Si cu asta am terminat discutia, macar putem cadea de acord ca nu suntem de acord.

Tu ești jurist, ai putea aduce argumente mai potrivite decat ale mele.

20 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Da, e vatamare corporala si pedeapsa e de la 2 la 7 ani.

| GdX a răspuns:

Legal: amenda sau puscarie
Nelegal: o mama de bataie

| darrio2007 a răspuns:

Legal, iti iei vreo amenda. Nelegal, e posibil sa-ti iei vreo bataie buna.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Dar de ce ai vrea sa faci asa ceva?

| darrio2007 a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Probabil de plictiseala sau invidie.

| mihai69 a răspuns:

E posibil, pentru că ai comite o infracțiune.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Depinde in ce tara. In Romania, maxim amenda.

| johnnny123 a răspuns:

Parca spuneai ca ai o toleranta foarte scazuta la durere...
Deci de ce ai face asta?

| siriusblack98 a răspuns:

Te incadrezi lejer la lovire sau alte violente, 2 ani de inchisoare.

| Werrich a răspuns:

Infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii

Art. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-194

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Legal, intreaba un politist. Legal.

| christall a răspuns:

Cred ca se poate considera agresiune.

| LILILLIIlIlIPIlLsiahayGu4d837hsuxh1lUbILHIBLlBiHIi a răspuns:

Nu apuci sa ajungi la inchisoare ca te culca pe veci ala la care ii tai coada