Părerea mea din punctul meu de vedere depinde ce scrie în contract dacă în contract scrie ca trebuie sa anunți pentru preaviz de 15 zile ca sa poți pleca și tu pleci la zi nu are ce sa îți facă decât ca nu mai primești salariul deoarece nu ai anunțat iar dacă nu scrie de preaviz im contract poți pleca la zi și sunt obligați sa îți dea salariul care ai muncit pentru el succes sper ca te-am ajutat.
Funda?
Salut,
Totul depinde de ce este scris in contractul tau de munca, cel mai probabil nu o sa poti pleca la zi, dar conteaza si motivul plecari tale, daca cumva este o urgenta si trebuie sa pleci atunci poate o sa te inteleaga conducerea si o sa-ti dea drumul, dar daca pleci pe motive de cearta, probleme cauzate de tine, atunci cel mai probabil o sa ai probleme.
Dupa cum ai pus intrebarea, tu oricum vei incerca, asa ca ai grija cu ce atitudine te duci la conducere cu foaia respectiva!
Bafta!
Legea spune ca trebuie sa le dai un preaviz de minim 15 zile. In cel mai bun caz, nu vei primi salarul pe ultima luna. Dar poate vor mai fi si alte penalizari.
Demisia e un act unilateral de vointa al angajatului. Dar trebuie sa respecti cerintele legii si ale CIM in vigoare.
Daca pleci fara sa lasi sa curga intervalul legal de preaviz poti fi tras la raspundere din punct de vedere administrativ. In plus, ti se va consemna acest lucru pe cartea (electronica) de munca - vei fifura cu contractul incheiat din cauze disciplinare (daca pleci pur sisimplu si nu aninti).
Incheierea unui contract de munca se face cu preaviz (scris si inregistrat), de cel putin 15 zile, conform legii.
Aceasta perioada este necesara pentru a gasi alta persoana in locul angajatului care pleaca, respectiv pentru a gasi un alt loc de munca (in cazul angajatului).
Daca aceasta perioada nu este respectata, partea celalalta poate emite pretentii:
- angajatul poate invoca lipsa veniturilor in perioada de preaviz si imposibilitatea gasirii instante a unui nou loc de munca.
- angajatorul poate invoca mai multe: toate pierderile cauzate de lipsa (nemotivata) a angajatului, lipse de inventar sau de bani predate angajatului si nereturnate (daca exista gestiune incredintata angajatului), pierderea clientelei (daca magazinul a stat inchis 2 saptamani din lipsa de personal), etc.
Daca angajatorul doreste, poate invoca rea credinta prin nerespectarea legii si a contractului de munca, iar in loc de demisie poate declansa procedura de lichidare disciplinara impotriva angajatului, invocand pretentii (cat cuprinde).
Ceea ce priveste zilele suplimentare neplatite, tebuia sa mergi in audienta la conducere si sa depui si o sesizare scrisa in atentia lor. Fisa de pontaj si copia inregistrata al sesizarii sunt dovezile tale pentru orele suplimentare, cu care poti pune pretentii banesti.
Preavizul este de 20 de zile, nu de 15. Atat daca pleci tu, cat si daca te dau ei afara, ai 20 de zile lucratoare minim conform Codului muncii.
Daca tu pur si simplu pleci in ziua respectiva, ei iti pot desface contractul de munca indisciplinar. Altceva nu prea au ce sa-ti faca.
Nu exista demisia la zi, fără preaviz. Doar de comun acord.
Depinde ce funcție ocupi. În mod normal compania te poate da în judecată dacă nu respecți contractul (adică în contract scrie ca trebuie sa anunți cu 15, 20 sau 30 zile lucrătoare, înainte sa pleci).
Bine dacă ești vânzător, brutar sau ceva nu foarte important nimeni nu își bate capul. Deci poți pleca.
Înainte (nu știu daca și acum) apărea undeva la ITM ca ai fost neserios și viitorii angajatori puteau vedea.
Părerea mea e sa te înțelegi cu ei... desfaceți contractul de comun acord. Și tu trebuie sa înțelegi ca poate nu găsesc pe cineva peste noapte (Dă-le câteva zile)... Și ei trebuie sa înțeleagă ca nu are rost sa tragă de tine sa stai dacă nu vrei ( nu e nici in interesul lor).
Bafta.
Poți pleca imediat doar prin „încetarea contractului de muncă cu acordul părților" (art.55 lit.b din CodulMuncii), dar trebuie să fie de acord și conducerea (de aia e cu acordul părților), altfel trebuie să-ți depui demisia (art.55 lit.c și art.81 din Codul Muncii), care, fiind un act unilateral al angajatului, conducerea e obligată să o accepte, dar va trebui să respecți perioada de preaviz de 20 de zile, altfel ți se va desface contractul de muncă pe motive disciplinare (care-ți va atârna greu în viitor când vei dori să te angajezi în altă parte) și poți fi dat și în judecată și pus să plătești pierderile cauzate de plecarea ta.
Poți pleca mai devreme dacă angajatorul renunță parțial sau total la termenul de preaviz, sau poți pleca prin DEMISIE FĂRĂ PREAVIZ (art.81 pct.(8) din Codul Muncii) dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă (verifică în contract dacă este prevăzută plata orelor suplimentare, apoi dacă poți dovedi că ai făcut ore suplimentare).
anonim_4396 întreabă: