| SingleForOne a întrebat:

Mă apropii de perioada final al contractului de muncă, sunt în perioada de preaviz până la începutul lunii ianuarie.
Între timp aș fi vrut să am și o perioadă de concediu de sărbători, dar mi s-a spus că pot avea acele zile de concediu, dar zilele de preaviz vor fi recuperate. Adică, mâine îmi i-au concediu, dar acele zile ar trebui să fie lucrătoare pentru preaviz, și vor trebui recuperate în ianuarie.
E normal d.p.d.v. legal? Nu mi se pare normal ca pentru zilele de concediu să fie "recuperate"

11 răspunsuri:
| haileewatson a răspuns:

Https://legislatiamuncii.manager.ro/......tilor.html

Daca exista zile de concediu de odihna neefectuate, ele pot fi valorificate in timpul preavizului doar daca partile convin asupra acestui fapt. In caz contrar, zilele de concediu de odihna neefectuate vor fi compensate financiar, la incetarea contractului de munca.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este legal.
Perioada de preaviz, in cazul demisiei salariatului, se suspenda doar in cazul suspendarii contractului individual de munca, nu si in alte cazuri, cum este un concediu de odihna sau concediu medical.
P.S. De ce sa-ti dai demisia, nu vei putea avea somaj.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Poti fi in preaviz dar sa-ti plateasca concediul. Eu nu mi-as fi dat demisia. Nu vei beneficia de somaj!

| SingleForOne explică (pentru Ioandelasal):

În același timp, sunt și student, urmează să fac și activitate independentă ca PFA/PFI cu o altă firmă. Am rezultate bune în această poziție, dar nu voi avea timp să le fac pe toate (mai ales să respect acel program), și nu ar avea un motiv bun să mă concedieze. Nu cred că, personal, aș găsi un alt motiv pentru ca ei să mă concedieze. În plus, procesul de a intra în șomaj prin instituția abilitată este unul foarte lent.
P.S. Nu am înțeles exact răspunsul pentru rezolvarea problemei.

| SingleForOne explică (pentru Salontanul):

Același răspuns ca cel precedent.

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru SingleForOne):

Da! Pentru ca realizezi venituri din acel PFA nu poti obtine somaj. Totusi, la lichidare trebuie sa-ti dea banii pe ultima luna si plata zilelor de concediu nefectuate.

| mi25 a răspuns:

Nu, nu asa prevede Codul muncii.
Tu mergi la patron si-i spui: sa iti dea si concediu in perioada de sarbatori, zile care nu mai trebuie sa ti le plateasca dupa terminarea contractului. Altfel el trebuie sa-ti plateasca toate zilele de concediu pe care le mai ai de luat.
Spune-i ca legea nu prevede ca daca esti in concediu in perioada de preaviz, aceasta se prelungeste. Atentie doar la zilele lucratoare.
Contratul se incheie la data terminarii preavizului, indiferent ca zilele sunt de munca sau de concediu.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru SingleForOne):

Solicita sa-ti de zilele de concediu la care ai dreptul, in functie de perioada lucrata si acestea se iau in considerare pentru perioada de preaviz.
De fapt, in situatia ta, ai putea sa nu mai mergi in perioada de preaviz, daca nu vor sa-ti acorde concediul de odihna. In orice caz, la incheierea CIM, trebuie sa-ti plateasca concediul de odihna neefectuat.

| SingleForOne explică (pentru Ioandelasal):

Problema se învârte în jurul noțiunii "zile lucrătoare".
Acestea fiind zilele lucrătoare ale firmei (și nu m-ar interesa pe mine) sau zilele mele lucrătoare în cadrul firmei, conform programului, în cadrul preavizului, ceea ce nu cred că mi-ar permite zilele de concediu în preaviz?
Va trebui să mă confrunt cu ei, dar îmi trebuie ceva sigur, chiar și un număr de lege.

| SingleForOne explică (pentru Ioandelasal):

Deci, ei mi-ar da zilele de concediu, nu ar fi o problemă, dar nu în timpul perioadei de preaviz. Eu continuând să îndeplinesc acele 20 de zile, după cum cer ei, "20 de zile lucrătoare", dar nu se referă exact ale salariatului (conform programului individual de muncă) sau ale firmei (indiferent de programul meu de lucru, ci al lor).

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru SingleForOne):

Zilele lucratoare sunt toate zilele care nu sunt in weekend si nu sunt zile de sarbatoare legale prevazute de Codul muncii si in aceasta acceptiune este prevazuta perioada de preaviz in zile lucratoare, atat pentru angajator, cat si pentru salariat.
Trebuie sa tina seama si tu sa tii seama de prevederile Codului muncii privind concediul de odihna, planificarea si acordarea acestuia si perioada de preaviz.
Sigur ca nu poti obliga angajatorul sa ti le acorde in perioada de preaviz dar Codul muncii spune ca se executa in natura si numai daca nu se poate se compenseaza cu bani, dar numai la incetarea contractului individual de munca.