Salut,
Ca o persoana care a trait atat in Romania o buna bucata de timp, cat si in USA, Canada si Australia, as putea sa iti zic, vazand diferentele pe viu, din punctul meu personal de vedere:
1. Cea mai mare calitate este atitudinea. Orientata spre business si foarte multa politete. Este un fel de soft power cum explica ei.
2. Au constanta in ceea ce fac. Nu ca in Romania in care vine unul in timp de alegeri si zice taiem taxe. Si mai si reuseste sa treaca cu legea, etc.
3. Exista un fel de onoare personala la ei. Lucru care apare din ce in ce mai rar in Romania.
4. S-au apucat demult si se tin de treaba.
5. Se investeste mult in invatarea limbii engleze la nivel international.
Totusi, nu uita ca engleza e cam a treia limba, daca nu a patra din punctul de vedere al numarului de vorbitori dupa chineza, unul dintre dialectele indiene (cred ca tamil) si nu mai stiu exact daca inaintea sau dupa spaniola.
Vorbeam de limba oficiala ...Intrebarea mea este : cum de englezii STIU sa se poarte in folosul tuturor(sa zicem), pecizarile tale sunt pretioase! Dar intrebarea era de ce EI si nu NOI? Sau altii!?
Aici ai atins o problema care-i framanta si pe englezi! Se pare ca nu mai merge cu 'vrajeala'...multimea va invinge(chinezii)...dar SISTEMUL CREAT ramane cel ENGLEZESC!
Salut,
Cum iti spuneam si in raspunsul anterior, prin comparatie:
1. Atitudinea si civilizatia.
2. Coerenta si constanta in timp.
3. Saracia si prostia care duc la coruptie.
Spre deosebire de noi, ei sunt un pic mai izolati. Noi suntem intr-o pozitie geografica cheie pentru accesul in europa. Asa ca, cam toti se dau la noi: rusia, Turcia, etc.
Dar chiar si asa, un exemplu de tara care a reusit de la 0, din subdezvoltata in superdezvoltata in cadrul unei singure generatii, este Singapore. Ar mai fi arabia saudita si qatar... dar nu se pune deoarece stau pe petrol. E alta situatie.
Asa ca, putea fi si Romania un avion... dar nu are cine sa o ridice. Din aceasta cauza suntem cam de rahat in comparatie cu multe alte tari...
Si asa vom fi din pacate. Ca romanul nu a facut prea multe lucruri 2000 de ani. Iar britanicul a facut un imperiu in care soarele nu apune niciodata. Si in mai putin de 1000 de ani.
Nu ne comparam... ca ne amaram aiurea. Asa ca, ca romanas, bucura-te cu ce e al tau... traditia si sorcova. Cat mai tin si ele.
China nu invinge asa usor... ea a resuit sa ajunga la acest nivel pentru ca este tonuta din scurt de partidul comunist. Si cat de cat sunt relativ coerente politicile.
Adica nu vine un imbecil si taie 102 taxe ca sa il aleaga lumea. Sau creste salariile fara acoperire in piata ca sa dea pomana electorala.
Aceste practici nu exista la britanici. Esti prea mic sa schimbi tu sistemul. Oricat ai urla in orice piata vrei.
Poti sa schimbi sistemul schimband tara.
Tarile ne o iau inainte...Ma gandeam ca Trendul este; scapa cine poate, sa fure cine se pricepe: totul pe ideea : fara mosteniri, fara copii ajutati, eventual fara copii, sau daca au nesansa sa se nasca, sa se descurce, ca in jungla!
Fara atatea complicatii!
Jos cu mostenirile, jos cu hotii, jos cu Familiile in sens traditional. Copiii sa inceapa MEREU de la ZERO!
In pielea goala!
Jos cu meritele transmise, jos cu CULTURA( si aia e mostenire!).
Jos cu tehnologia...si aia a fost muncita de altii! Mai inainte ca s-o continuam noi! Jos cu totul!
Jos cu handicapatii sau deviatii de la NORMAL!
Fiecare om, cand se apuca sa-si faca un PREZENT, sa inceapa in PIELEA GOALA!
Asta vreti!?!?
Asta este portretul robot, asa cum il vad eu, a lui Donald Trump.Nu este de neacceptat?!
China va invinge, caci a populat toate colturile LUMII! Basca disciplina si finantarea pentru cheagurile de peste mari!
Imi amintesc ca Vietnamul ar fi atacat la granita China...s-a intamplat! Ce au facut chinezii?
Nu au bombardat ca americanii...era o iluzie, intr-o tara facuta din mlastini, ploi virulente...
Chinezii au chemat un milion de oameni (o bagatela pentru ei!).
In cateva zile au defrisat si betonat jumatate din aria 'de atac'.
Chiarissimo!
Nu tehnologia (care poate fi asimilata ) va invinge, ci MULTIMEA!
Cu multimea nu se negociaza! Se CEDEAZA!
Frumos ai spus! Dar nu ai raspuns la intrebarea mea!
Salut,
Hmmm... nu am raspuns la intrebare. eu zic ca am facut-o cat de cat.
Dar tu nu cauti raspuns la intrebarea ta.
Tu vrei ca intrebarea ta sa fie una plina de replici. Nu inteleg la ce te ajuta asta in afara de putin orgoliu.
Ai pus o intrebare atat de generica si tu doar incerci sa creezi replici trecand de la generic la privat.
Oricum modul in care ai pus intrebarea te invita la o opinie privata, nu neaparat argumentata.
Poate ca incerci sa gasesti un raspuns in slabiciunile mele psihologice! Nu mi se pare fair play. Desi ai toate drepturile, desigur! Intrebarea ma framanta de multa vreme, vreau sa aud mai multe opinii, poate ca mi-a scapat ceva! Pe de alta parte.
Intre tari... e mai mult vorba de interese. Ceea ce defineste stilul britanic de stilul francez, spaniol, relativ apropiat de olandezi si danezi, este orizontul si tipul intereselor.
Daca in commonwealth interesele merg pe timp indelungat, la francezi de exemplu ele sunt pe termen mediu si chiar scurt si in general mai mult economice.
Britanicii au avut in vedere si un interes geopolitic. Astfel incat ajungeau intr-o zona. Faceau un hub si dadeau mai departe de acolo. Nu neaparat luau bani si ii buzunareau la piele cum faceau ceilalti. Si ieo buzunareau, dar mai aveau si putin respect.
Oricum, din pacate sau nu, povestea britanica nu cred ca se mai poate repeta. Pur si simplu a castigat competitia. Nu inseamna ca a si castigat-o fair (vezi piratii, etc).
Scuze insa. Ai dreptate. Recitind cred ca a fost unfair. Cum ai spus si tu.
Din doua motive:
1. USA a fost singurul dintre participantii la razboaiele mondiale pe teritoriul caruia nu s-au dus lupte, n-a avut distrugeri mari. Mai mult, a fost si pe partea castigatoare, deci au profitat si ei. Au adunat multi savanti, atat in timpul- cat si dupa al doilea razboi mondial si au dat drumul la cercetare si investitii, cu preponderenta in tehnologia militara (care a ajuns in mana publicului dupa 10-20 ani).
2. In SUA s-a inventat primele limbaje de programare cu comenzi textuale, folosind limba engleza. S-a folosit engleza deoarece este limba cu gramatica (aproape) cea mai simpla si cuvinte scurte. Odata raspandite calculatoarele personale si internetul, engleza a devenit cea mai cunoscuta limba in lume, usor de invatat (mai ales in scris).
Noua "engleza americana" deja este un amalgan, de scris totii scriu la fel, dar la pronuntie... majoritatea pronunta conform regulilor din limba materna proprie.
Ca fapt divers: faptul ca in SUA limba oficiala este engleza se datoreaza unui singur vot (!), care a fost dat in plus fata de cealalta varianta: limba germana.
Ai putea dezvolta?
Dar tine seama ca limba engleza a fost oficiala in SUA inainte cu sute de ani sa se inventeze computerul. Computerul a preluat (natural) limba cea mai raspandita!
La punctul UNU enuntat de tine! Aici nu-ti pot opune REZISTENTA!
Dar intrebarea mea cerea un raspuns legat de expansiunea Angliei si nu la rezultatele ei absolut NOTABILE, ca SUA, CANADA, Australia, Noua Zeelanda! Etc! Sa nu deviem de la subiect! As vrea sa aflu cum au reusit aia (englezii) sa faca o civilizatie puternica!
Insule au fost si in alte parti ale lumii(Japonia!)etc.
Fara COPILARII SI TEXTE TABLOIDE!
Analiza! CLARA!
Daca nu vom intelege astea, vom ramane de-a pururea SCLAVI!
Si shakespeare!? de ce naiba nu s-a nascut in insulele p...frici? Nestiut?
Ce au ei si nu avem noi? E simplu: libertatea individuala. America pe asta a fost fondata, acolo esti incurajat sa faci ceva, nu descurajat ca la noi. Diferenta sta in cultura, in civilizatie. O lectie de istorie din scoala spune ca intotdeauna civilizatiile mari le-au acaparat pe cele mai mici. Daca evreii au ramas evrei, in ciuda istoriei lor zbuciumate, acestui lucru il datoreaza, daca grecii si-au impus cultura si asupra altor popoare, tot acestui lucru ii pot multumi, daca noi nu am ramas daci cand au venit romanii peste noi, e pentru ca ei aveau o cultura si civilizatie mult mai vasta ca a dacilor.
Dar hai sa coborim cu picioarele pe pamint si sa vedem un caz real. Socrul meu, roman tipic din Moldova, cu gospodarie mare, se descurca de minune cand e vorba de facut ceva. Se descurca, am zis. De ce? Are solutii pentru orice, dar problema e ce fel de solutii are. El credea ca poate repara roaba atunci cand i s-a desfacut cadrul (ii slabise piulitele si le pierduse cu tot cu suruburi) cu o bucata de sirma. A legat-o cum a stiut, insa, datorita faptului ca nu era fix, cadrul a cedat la un moment dat si s-a rupt. A incercat s-o repare tot cu o... sirma. Cind nu a mai putut merge cu ea (o foloseste zilnic) a venit cu ea la mine sa i-o repar. A preferat sa improvizeze decat sa caute solutii viabile, solutii adevarate. Daca nu aveam suruburi cu piulite, daca nu aveam transformator de sudura in casa (eu insumi fiind sudor de meserie), era de inteles, insa asa... Am stat cateva ore sa repar roaba pe care o stricase. Adevarul e ca astia suntem noi romanii, ne pricepem de minune sa ne descurcam, sa improvizam, si pe urma ne intrebam de ce nu merg lucrurile. Si vine americanul (ei si englezii sunt recunoscuti pentru simtul practic ce il au, e chestie de cultura la ei sa ai totul pus la punct in casa) din start si pune mina pe ce trebuie facut, desi e mai greu de facut, si face treaba cum trebuie, si lucrurile merg ca unse, ca noi. Si pe urma tot noi ne intrebam ce au ei si nu avem noi.
E dragut 'spiciul tau' dar eu nu ma refeream la romani si restul lumii! Ma refer la ENGLEZI si restul lumii! Ca sistem! Iar englezii, la capitolul 'cultura' nu sunt cei mai buni(din cate ma pricep si eu!). Nemtii, italienii, germanii, evreii, rusii, tarile de jos au traditie, etc.Chiar romanii!
Dar cred ca ne apropiem de cauza! Poate ca englezii au creiat america, tocmai sa-si suplineasca lipsurile: apoi, cand e razboi se ascund acolo, cand e pace ne chiaunesc pe noi!
Acum cateva secole, englezii s-au luptat pentru dominatie globala cu spaniolii, francezii, portughezii si olandezii. Anglia a reusit sa castige o oarecare suprematie si sa aiba cel mai mare imperiu colonial din lume. In toate aceste colonii s-a raspandit limba engleza, bineinteles. Iar acum, multe dintre coloniile alea sunt tari independente pe care le cunosti sub numele de SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda etc. Sunt tari mari, puternice, care au o influenta in lume. Si astfel, prin intermediul lor s-a raspandit mai departe si limba engleza, pana a ajuns sa fie considerata in prezent un fel de limba globala, desi ca numar de vorbitori nativi, chineza e pe primul loc.
DA! PERFECT! Dar cum si-au pastrat acest sistem colonial pana in ziua de azi? De curand si portughezii aveau Angola, Brazilia, etc.
Ce a facut ca SISTEMUL LOR (si au fost extrem de CRUZI), o spune istoria...) sa fie acceptat de toata lumea civilizata (azi)?
Ce au ei deosebit la 'SISTEM".
Limba nu mi se pare mai precisa decat limba germana, desi au multe puncte comune(cum au zis alti colegi).Sa fie un conglomerat de coincidente?: democratie, regat, descoperirea parlamentului, (parlamentul exista in faza incipienta si in VENEZIA -l-a descris Shakespeare in 'Negutatorul di Venezia!).Era si 'sfatul batranilor 'in coloniile lor (dar si ale altora!)
E ceva ce-mi scapa! Poate Biserica, detasata de cea papala -europeana, cu influente nefaste la un moment dat asupra independentei statelor catolice?!?!
Dar nu si-au pastrat sistemul colonial pana in prezent. Fostele lor colonii sunt in mare parte independente. Doar cateva insulite ici colo mai pot fi numite "colonii". Ideea e ca acele tari foste colonii britanice sunt foarte influente, si bineinteles ca folosesc limba engleza mostenita de la fostii colonizatori britanici. Britanicii au reusit doar sa isi creeze in urma cu cateva secole un imperiu mai mare decat ceilalti rivali europeni, si poate in regiuni mai potrivite pentru dezvoltarea unor viitoare comunitati puternice. Dar au contat si stilul de viata, nivelul organizarii, traditiile etc.
Nimeni nu este independent! La scara Globala...pai asta spune termenul! Mai ales fostele colonii, dar si noi actualele care cred ca-si pot schimba Metropola(stapanul).
Vorbim de REAL, nicidecum de 'Oficial'. Toate coloniile din istorie le sunt servante acum! Numai si prin faptul ca vorbesc engleza, au obiceiurile si TOT! Chiar si SUA!
Din cate stiu eu toti viseaza L.A nu Bucuresti
Nu incepeti ca vreti in Hawaii sau nu mai stiu eu ce, stiti ce zic...
Am prieteni si acolo si acolo! Peste tot! Si in Haw...si L.A.
Nu asta e problema! Tot ei imi spun ca FERICIREA e singura care lipseste din USA.Dar nu asta era treaba mea! Intrebarea mea se referea la cu totul altceva!
Imperiul colonial englez a fost cel mai mare din lume. Anglia a fost una din tarile dominante in sec 18 19. Englezii au colonizat America, cred ca nu trebuie sa mai continui.
Pentru ca ei au putere din punct de vedere militare si fiindca stiu cum sa atraga din punct de vedere economic lumea de partea lor. In alte tari cei care le conduc isi vad doar de propriile interese. Englezii incearca sa faca ceva si pentru cei din jur, chiar daca nu intotdeauna este bine. (Parerea mea)
Invata-ma de la inceput! Fiecare, inainte sa aiba putere, este in pielea goala! Dezbate asta! Daca vom intelege vreodata, vom putea fi ca ei! Explica-mi si explica-ti...from the beginning...nu ma lua cu texte! De ce Shakespeare s-a nascut acolo si nu in Oltenia? Dau un exemplu de care sa nu tii cont, te rog!
Si in Romania s-au nascut oameni de valoare care nu sunt sau nu au fost promovati si altii nu au aflat de ei. Unora li s-au furat inventiile fiind brevetate de altii. Totul datorita unor decizii de moment proaste. Crezi ca Eminescu nu ar fi fost la nivelul lui Shakespeare daca cei din afara tarii i-ar fi citit poeziile? Unele tari au avut conducatori cu niste "fixuri" care au ingradit extinderea culturii din tara respectiva.
Dar tu privesti ISTORIA de la inceput? Sau de la mijloc, ca sa privesti facil problema? Asta fac acum! Dar pana sa ajunga sa ne conduca VIATA erau niste nimicuri! Se bateau cu arcul si cu ghioaga! Pana la ARTHUR!
Pai sa o luam de la inceputul inceputului. In ce zona au aparut primii omeni, ce limba au vorbit se ocupatii aveau etc. Cand se bateau cu barda, castigau cei care erau mai puternici si ii sileu pe ceilalti sa le fie sclavi si sa le invete limba, si tot asa. Trib dupa trib, apoi colonie dupa colonie, etc.
De acord! Dar asta nu ne ajuta cu nimic!
Daca Mircea Eliade a vorbit in engleza Istoria Religiilor in Chicago, dar a avut bunavointa sa ne-o si traduca in limba natala(sic!), nu inseamna ca existam, decat prin mila Geniilor romanesti! Doar Eminescu ne-a iubit cu adevarat?
De ce Iisac Newton nu a declarat teoria Gravitatiei, in limba Romana, la academia Romana?
Asta era intrebarea! Sa lasam ca putem sa fim si asimilati,, in geniul nostru! Nu asta ma intereseaza! Dar partial simt ca te poti apropia de un raspuns care sa ma clarifice!
Dar grecii erau mai puternici, in sens si fizic si cultural! Tot sclavi au ramas! Chiar daca injura pe negru' de... Obama sau cum il cheama...
Asta este EVIDENT! Dar cum astia au castigat tot, TOT de secole incoace, pas cu pas! De ce au fost inteligenti incat sa se retraga din UE (sau sa simuleze), de ce nu s-au aliat cu Germania Nazista, la acel timp? Desi au fost invitati de A.Hitler, de ce au simtit ca Russia si America le sunt vasali conform intereselor lor? Hai sa te intreb ...pe sleau!
Cam asa ceva! Dar cum de fac asta? Altii cand incearca sa-i imite dau gres!
La englezi nu au fost tampiti? Divortul catolic nu la ei a aparut prima oara? Parca Henric al XIII-lea, daca nu ma insel. Punerea la punct a femeilor, apoi separarea de MAFIA europeana condusa si acum de PAPA! Sa fie asta? Tu mi-ai sugerat!
Eu as zice, fara sa ma dezic ca as fi un fan al lor, ca facand pentru tine, faci si pentru altii!
Dar cum sa-l compari pe Shakespeare cu Eminescu? Eminescu a intarziat vreo 3 secole fata de Shakespeare! Cand scria Shakespeare, noi eram, poate si acum, cu Mihai Viteazul, nitel mai tarziu, hartuiti de unguri si austrieci, de turci sau rusi.In plus ne mai bateam si intre noi! Dar si englezii s-au omorat intre ei! Sau cu conlocuitorii: scotieni, irlandezi...ca sa ramanem doar aici!
Pe vremea candShakespearescria THE TEMPEST, ultima lui opera terminata, noi eram la nivel de Cronicari si Carcotasi! Ca si acum. Dar nu asta era intrebarea! Nu noi sa ne comparam cu englezii! Erau Germanii, Francezii, Rusii! De ce (ca sa repet intrebarea) Englezii au castigat (deocamdata)?
Dar cine a zis ca ei sunt stapanii lumii sunt tari precum sua, rusia, china sau Germania care au forta financiara si militara mai mare decat ei. Iar lumea e condusa de sua daca stau si vad lucrurile bine
Eu vad altfel, dar trebuie sa ma convingi! Ca ce zici ai dreptate! Sua mi se pare ca sunt manipulati de la Londra, SUA vorbeste engleza (aprox.), nici germana nici rusa!
Anglia are 3/4 din teritoriile superbogate, influenta peste tot in lume...toate teritoriile lor prospera in sensul civilizatiei actuale, nu ca SUA dar pe aproape...ce sa-ti mai zic?
Cine fura petrol si distruge tari Anglia sau sua?
Sunt mana in mana! Stai linistit! Cand a fost al doilea razboi in Irak, SUA s-a consultat si a obtinut aprobarea Angliei... apoi au actionat! Tot mentalitate de sclavi colonizati au! Dar asta e alta problema! Eu intrebam de ce Anglia ne joaca pe toti pe degete, de cateva secole bune!
Daca stim asta, ajungem stapanii lumii!
Cine crezi ca l-a omorat pe ceausescu? sua, Anglia, Germania, franta, rusia si israel. pentru ca a vrut cu liban si cu inca o tara sau doua sa faca o banca sa concureze fmi-ul iar in 1989 eram singura tara din lume cu toate datoriile platite si nu a apucat sa-si puna planul in aplicare ca l-au mierlit. si ani mai tarziu pe gadaffi ala din liban. crede-ma ori masonii illuminati sunt de vina din care face parte preoteasa hillary ori evreii cu ce se intampla in lume de ani buni. nu stiu cum sa o conduca. si mai mult vor sa destabilizeze grav rasa alba. eu unul chiar daca nu ajuta Romania tot cu trump tin pentru ca uraste imigrantii musulmani cum eu urasca imigantii musulmani si tiganii
Interesant este ca SUA au cazut cu TRUMP la intelegere sa-l lase pe 'dictatorul' Alasad(sau cum il cheama pe ala din Siria) in pace!
Ca sa-si vada mai departe de ale lor! Dar asta e o discutie colaterala.
Iti spun eu de ce. pentru ca Putin e prieten cu guvernul siriei il sustine pe cand obama sustine trupele rebele(nu si isis) iar acum daca Trump e ales conflictul intre rusia si sua se va domoli. vorbeam cu un neamt pe un forum si a spus ca e nevoie de un putin in Germania. deci concluzia e clara cei care urasc imigrantii nu ar trebui sa fie cu scursurile lumii obama, hillary, hollande, merkel panarama aia din Italia care spunea tarile care refuza imigrantii sa fie arse la bani sa nu mai primeasca fonduri. Eu nu vreau decat sa vad morti acele animale inapoiate venite in europa pentru ca nu merita sa traiasca asemena lighioane
Ma amuzi! Dar chiar ai dreptate! Ma gandeam(in completare) ca europenii voiau sa concureze america! America le-a tras-o cu VW.Oarecum.America are forta de munca mai ISTET aleasa! Germania, Franta iau gunoaie din orient(dupa ce s-au saturat cu est europeni).GB, are coloniile, educate in spiritul ei(India, etc.).
Italia...aia nu are nici o sansa! Poate ce trimit italienii din SUA.
Resurse nu au-vestul Europei, armata nici atat! Incearca sa jongleze intre SUA si Russia.Acum se dau pe langa China.
Dar altul este INCEPUTUL!
Cum s-a ajuns aici?
Cum de englezii au reusit in tot ce si-au propus?
Asta e intrebarea! Si Germania, biata Franta, Italia lui Lamborghini si Ferrari, Rusia (mai vedem) nu are nici o sansa?
Mie nu mis se pare ca SUA nu a iesit din mentalitatea de colonie! Anglia face ce vrea muschii lor cu SUA ta!
Nu stiu la ce te referi eu nu am vazut sua sa intrebe Anglia ta daca are voie sa faca ceva. Eu cred ca iti place sa te contrazici aiurea pe nu stiu ce subiecte. americanii mereu fac glume despre englezi la fel cum fac englezii despre americani se sicaneaza de cand americanii au castigat razboiul iar englezii au regretat mult ca au pierdut. sua isi cam bat joc si ii doare in dos de orice tara de pe lumea asta daca aceea tara o cauta cu ei daca nu o cauta ei sa fure cat poate ca doar si americanii au ajuns hoti si criminali exact ca englezii iar acum europa e amenintata de teroristi din cauza lor. sua nu se duce la elisabeta sa o intrebe daca are voie sa iasa la joaca e doar opinia ta gresita cum ca englezii conduc lumea
OK, nu cunosti nici istorie, nici diplomatie, nu e rusinos! Tu stii doar ca americanii fac ce vor ei! In rest, cam ai dreptate!
Uite istorie daca spui ca nu cunosc
https://ro.wikipedia.org/......e_Americii
Pai istoria nu e un Letopiset! Vreau sa spun ca eu inteleg ca USA a fost construita de acei englezi si oameni din Europa, care nu si-au gasit locul in Europa, unde 'cartile erau facute'. Asa ca folosind toate cunostintele vremii, s-au mutat in America si au continuat, intr-un spatiu mai putin sufocant, civilizatia! Dar pe baze englezesti! Asa inteleg eu, USA nu este decat o extensie reusita in mai mare masura decat Australia, Canada, Africa de Sud, Noua Zeelanda sau altele. Legaturile s-au pastrat, Constitutiile difera in functie de pretentiile comunitatii, Anglia a ramas cu cei veci, ceva in acest gen.
Pai ei au cam avut cele mai multe colonii, astfel extinzandu-se. La fel si cu limba, toate coloniile pe care le-au intemeiat au continuat cu limba engleza.
Tu de ce nu ti-ai facut colonii? Erai ca si ei! Tot in pielea goala te-ai nascut! Hai sa vorbim Serios!
Asta e un DAT! De ce nu au putut japonezii, spaniolii, guieneea bissau sau francezii?
Au avut multe colonii! Da! Dar au avut si spaniolii, si olandezii, si portughezii...si multi altii! Dar doar englezii s-au impus pana in ziua de azi! America! Nu englezii au descoperit-o!
deedi9 întreabă: