anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Mai mult o nelamurire pentru o cunostinta caci eu nu cunosc sa dau un raspuns exact si am nevoie de ajutorul dv.
O amica de-a mea a fost martora la o altercatie nasoala in care au participat 2-3 rude de-ale ei contra 2-3 persoane de la ei din zona. Una dintre rudele ei este acuzat pentru tentativa de omor si este arestat.
Acum survine intrebarea.
Dupa ce a mers la parchet, fetei martore i s-a cerut numarul de telefon si este chemata din cand in cand sa dea declaratii.
Are un smartphone ca tot omul, ea spune ca din momentul in care le-a lasat numarul de telefon celor de la parchet (banuiesc ca unui ofiter sau unui procuror), aude ba ecouri ba pocnituri in telefon,asta a dus-o cu gandul ca telefonul ii este ascultat.
Face asa ceva parchetul cu martorii? Au voie sa faca asa ceva si mai ales emite vreun judecator mandat de acesta de ascultare atata timp cat nu vorbim de o infractiune in forma continuata si nici de vreo retea organizata, ci de un eveniment spontan? Ne-am certat am lovit pe cineva si acesta si-a scos certificat medico-legal si chiar putea muri.
Deci nu e o retea organizata care sa faca trafic, nici vreo persoana publica intr-o functie care sa necesite ascultare.
Deci mai suntem in siguranta din punct de vedere al intimitatii in tara asta?
Adica imi este teama sa ii mai raspund la telefon, nu am nimic de ascuns dar de ce sa fiu un indicativ acolo intr-o baza de date a unui institutii de borfasi care stau pe banii statului si asta fac (denigreaza si distrug intimitatea cetateanului) atata timp cat eu nu am nicio legatura in acest caz si in nicio o alta infractiune?
Poate cineva care a lucrat, lucreaza sau are cunostinte in domeniu acesta al telecomunicatiilor si mai ales al ascultarii convorbirilor, ma poate ajuta sau poate cunoaste paravane, metode legale prin care putem evita interceptarea, cum am spus sunt sincer nu am nicio legatura si nici fata respectiva, dar ma deranjeaza de fiecare data cand GRATUIT cineva are de suferit sau intimitatea ii este VIOLATA!

Răspuns Câştigător
| johnnny123 a răspuns:

Deci toată povestea asta se bazează pe faptul că "aude ba ecouri ba pocnituri in telefon"?

Interceptarea telefoanelor se face numai cu motive serioase și cu mandat. În cazul de față, 99.99% este vorba despre paranoia adolescentină.

Chiar ai impresia că ar aloca cineva timp și resurse pentru interceptarea convorbirilor unei puștoaice care a asistat la o încăierare?

Procurorilor le este de multe ori greu să obțină mandate de interceptare și pentru șefi de rețele de crimă organizată.

12 răspunsuri:
| sofisis a răspuns:

Fereasca. Absolut toate telefoanele au potential de a fii ascultate. Si aleator sunt ascultate macar o data toate. Si da, au voie si dreptul sa asculte. Nu iti imagina ca sta cineva sa asculte ce vorbesti tu cu Gigel. Dar esti acolo undeva intr-o baza de date cu discutii si daca vreodata ceva li se pare suspect in legatura cu tine, au acces nelimitat la ce vorbesti tu pe telefon.
Si da, este ceva destul de comun ca martorii sa fie urmariti, ascultati etc.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Face asa ceva parchetul cu martorii? Doar cu mandat de la judecător. Dar o interceptare, costă și ea, așa că nu se face cu oricine, oricând.
Deci mai suntem in siguranta din punct de vedere al intimitatii in tara asta?
Dacă folosești mobilul, nu.
metode legale prin care putem evita interceptarea.
Nu poți evita nici legal, nici ilegal decât în cazul unei convorbiri criptate cu aparatură la care dta nu ai acces ca simplu cetățean.
Dar acele pocnituri în cursul convorbirii nu denotă că telefonul este ascultat.

| Laura48 a răspuns:

In general, oamenii nu dau doi bani pe ascultatul lor daca nu au ceva de ascuns.
S-a spus si pe la teveu, nu sunt urmariti TOTI. sau, nu toti cei care sunt implicati in vreun dosar, ci TOTI cu care intra in contact persoanele urmarite direct si agenda lor telefonica. evident. Acuma, ca aude cu ecou, da, sunt sanse mari sa fie ascultat telefonul. Am patit-o, stiu cum e. N-as putea sa iti zic detalii, sau daca era din cauza ca cineva din zona era urmarit, si deci imi bruia mie televizorul si telefonul. in fine. Am avut conversatii cu persoane consumatoare si ma auzeam cu ecou.
Nu m-a deranjat, nu ma deranjeaza, nu ma intereseaza. Subiectele despre care am discutat n-aveau treaba cu nimic infractional, si daca e, pana la urma, lucrurile importante nu se discuta la telefon.
Deci, ca raspuns: nu am inteles de ce esti asa de agitat ca te auzi cu ecou, daca tu zici ca nu aveti nimic de ascuns. Daca e pana acolo. cum ti s-ar parea, in situatia ei, sa o sune cineva sa o ameninte, tocmai pentru ca stie ca e martor? Si sa nu apuce sa inregistreze convorbirea. Atunci ti-ar conveni ca e ascultata? Ar avea dovezi. In fine. Din punctul meu de vedere, nu este o violare a intimitatii, iar ascultarea nu e pe termen nelimitat. Si da, sa nu uit sa precizez: nu lucrez in domeniu, nu stiu detalii tehnice.

| Simpatic a răspuns:

Multumesc pentru raspunsuri, acum imi las mie o nota

ok, snowden a aratat ca cetatenii sua si cei care intra in contact cu ei sunt toti inregistrati, ce a patit pentru asta? pai bine inchisoare pe viata, noroc ca e in rusiawinking
stiu cliseul ca nu ai nimic de ascuns nu ar trebui sa te intereseze, dar la fel de bine acestia iti monteaza o camera video in casa si vad 24/24 big brother la tine in viata, precum personajul lui jim carrey din The Truman Show.
Si cand te gandesti ca atacurile din 2001 au dat puteri militiilor peste cetateni, pentru propriul lor esec de fraieri :ca nu au nici acum personal armat care sa protejeze de o eventuala deturnare a unui avion.
Ce au facut ei in schimb au finantat aceste interceptari cu scule high tech, de parca aceste ascultari au impiedicat vreodata vreun plan diabolic (sa numai zis de spionul Facebook etc, vedeti voi mai multe daca vreti in documentarul citizen four), doar bani risipiti si intimitate violata cum am mai spus, e un drept fundamental stimabililor pe care ei ni-l lezeaza! si toate au legatura cu darmarea turnurilor gemene.
Daca doi se bat intr-un bar si unul il omoara pe altul, ce vina am eu ca tert ca sun ospatarita care a fost martora la incident sa fiu ascultat? si nici ea nu ar trebui sa fie, dar in fine.
Asta e logica stalinista care traieste in prezent si in Romania si la nivel international, dar peste tot s-a facut propaganda ca comunismul este RAU si democratia este BUNA, ei bine care democratie mai este BUNA, corecta si transparenta acum?
Am o nelamurire atunci daca tot ascultam pe toata lumea, de ce nu vad jumatate de proxeneti arestati? ca Romania asta pute, parol miroase, a c*r*e si pestii lor, pai domnilor de la serei sa va stea cafeauna-n gat ca infractorilor tot nu aveti ce sa le faceti, la fel si ofiterii astia de la judiciar, alti maimutoi care pe bani multi stiu ce retete fac gospodinele la telefon!

| Simpatic a răspuns (pentru johnnny123):

Bravo tinere iti dau dreptate, dar acea inaierare il putea lasa pe un bou fara viata! vorbim aici de tentativa la omor.

| johnnny123 a răspuns (pentru Simpatic):

Mă bucur că-mi dai dreptate, chiar dacă doar sarcastic.

Deci tu chiar ai impresia că poliția română are resursele necesare pentru a urmări convorbirile fiecărui martor la fiecare încăierare din țara asta? Poate doar dacă încăierarea era din cauza unui transport de trei tone de cocaină.

Poliția Română nu are bani nici să pună benzină în Loganuri, iar tu îți imaginezi că cineva ar aloca resurse pentru a supraveghea o puștoaică fără nici o importanță într-un caz fără nici o importanță.

Cred că ai văzut prea multe filme cu spioni. În realitate, nici în cea mai avansată țară din lumea asta nu se fac interceptări pentru un caz atât de banal.

| DarthNiger a răspuns:

Crezi ca doar telefonul amicei tale este ascultat? toate apelurile noastre sunt ascultate doar ca noi nu stim acest lucru.

| DarthNiger a răspuns (pentru johnnny123):

Bine spus rolling on the floor

| Simpatic a răspuns (pentru DarthNiger):

Poate toate sunt inregistrate, interceptate si ascultate nu pot fi toate! gandeste-te cate milioane de apeluri se fac zilnic!
eu despre ascultare si inregistrare in acelasi timp vorbeam, aceste chestii care se fac de echipe operative, nu de ceva ce se poate face pe modul automat si la o nevoie se scoate convorbirea.
oricum ar fi nu sunt normale nici una nici alta in cazul omului de rand, cel putin nu in cazul celor la care nu sunt suspiciuni ca fac ceva ilegal, ceva important care atenteaza la siguranta publica.

Apopo de ecou si pocnituri in telefon, stiu ca sistemele actuale de supraveghere prin gsm sunt toate digitale si nu dau semne ca esti urmarit caci asta este si ideea sa nu stii, dar de la ce mai mai poate exista concomitend si ecou si pocnituri si mai ales dupa ce ti-ai lasat nr la cei de la parchet? poate ai dreptate nu zic nu, dar punandu-ma in locul femei trebuie sa recunosc ca este o suspiciune cu o baza logica.

| johnnny123 a răspuns (pentru Simpatic):

Nu sunt expert nici în sisteme de interceptare și nici în rețele de telefonie. Deci nu mă pot pronunța asupra cauzei ecoului și a pocniturilor. Probabil toți oamenii au avut la un moment dat convorbiri cu ecouri și calitate mai proastă, dar asta nu înseamnă că au tras imediat concluzia că cineva le ascultă convorbirea.

Și la mine este tot o concluzie bazată pe logică.

Iar logica mea este următoarea: avem un caz destul de simplu, care nu s-a soldat cu niciun deces și nu a implicat nici o suspiciune de criminalitate organizată, crime cu premeditare, sau alte fapte care să justifice o mobilizare deosebită de forțe ale legii etc.

Practic avem o simplă încăierare în care un cetățean a lovit ceva mai tare un alt cetățean și i-a pus viața în pericol. Lucrurile sunt foarte clare, toți cei implicați sunt cunoscuți.

De ce ar aloca poliția niște resurse substanțiale pentru elucidarea acestui caz în care practic nu este nimic de elucidat?

Chiar îți imaginezi un procuror, o echipă de detectivi și o echipă de angajați STS care să-și piardă timpul ascultând o adolescentă vorbind la telefon despre farduri?

Cred ca nu schimba cu nimic ecuatia, daca spun ca cel care este agresorul a bagat cutitul in piciorul victimei, de aceea am zis ca victima putea sa moara si s-ar putea sa fie incadrat la tentativa la omor agresorul.vitima a pierdut 1 litru de sange