| asperger3 a întrebat:

Mama mea a divorțat de tatăl meu în 2012(hotărârea s-a dat în decembrie dosarul fiind depus în luna martie)
O pot acuza de fals in acte? A declarat că nu are venituri desi este in Italia din 2012 luna ianuarie. Nici nu a venit la procese...
Acum sunt major, avand 19 ani

24 răspunsuri:
| Emanuela23 a răspuns:

E totusi mama ta, eu zic sa nu ii faci rau

| sierra1 a răspuns:

Dacă veniturile nu sut fiscalizate (lucrează la negru) nu ai cum să o acuzi de fals

suntserios
| suntserios a răspuns:

Si daca e in Italia astea inseamna automat ca are venituri? Poate lucreaza la negru

| ncep?torul988 a răspuns:

Daca are contract de munca, da o poti da in judecata.

| sierra1 a răspuns (pentru Emanuela23):

Manu, ideea omului e că mamă-sa nu a dat probabil nici un ban pentru întreținerea lui - si asta din 2012. Ei acum ce mai zici?

| Emanuela23 a răspuns (pentru sierra1):

E totusi mama lui, asa cum este ea.Nu trebuie judecata

"Nu trebuie judecata"
ba da trebuie.
Se numește abandon de familie. Vezi ce zice codul penal pe chestia asta. Adică faci un copil și-l lași în plata domnului că tu nu plătești pentru hainele, mâncarea sau educația lui. Ai fi de condamnat? După tine nu! Unde ai abandona copilul, la ghena de gunoi? Mai sunt stiri de genul ăsta la TV!

Eu una nu l.as abandona. ppate ca am altfel de mentalitate, pentru ca nu am parintii de aia.
Cei care au nu stiu sa ii respecte si chiar daca le face rau, un parinte..nu trebuie si tu la randul tau sa ii faci la fel pentru ca o sa iti para rau mai tarziu.

Dar aici nu era vorba de tine

Mi.am exprimat punctul de vedere asa cum ti l.ai exprimat si tu.
Am dreptu la ce raspuns vreau.
Eu i am raspuns lui si i.am spus sa nu ii faca rau ca totusi e mama lui. daca el vrea sa ia aminte la ce am zis e treaba lui!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu spui ce s-a dispus la divort cu privire la domiciliul tau si obligatia de intretinere in sarcina mamei.
In orice caz n-ai cum o acuza de fals in acte, poate fals in declaratii, dar aceasta fapta s-a prescris deja.
In schimb ii poti face plangere penala pentru abandon de familie, dar numai daca a fost obligata la intretinere si nu a platit pana aveai 18 ani si in continuare daca esti la studii.
Conform Codului penal, citez:
"ART.378. Abandonul de familie  
  (1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;  
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;  
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,  
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.  
  (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.  
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.  
  (5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta."

Foarte corect ce spui

| sierra1 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Nu contează motivul divorțului că doar n-a divorțat de copil. Important e că se încadrează așa cum ai citat, la pct.

"b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege"

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru sierra1):

Si unde ai vazut ca am intrebat de motivul divortului?
Am intrebat doar ce s-a dispus cu privire la obligatia de intretinere si domiciliu.

Corect, ideea era că mama trebuie să contribuie la cheltuielile de întreținere. Sau poate intrebătorul are vreun frate în Italia intreținut de mamă? Hai să-l întebăm

| asperger3 explică:

Ma enervează faptul ca mama mea NU înțelege că eu îmi decid viitorul. Încearcă să ma mituiasca cu un laptop ca sa renunt la o facultate ce mi-o doresc în detrimentul celeilalte chiar dacă este același profil si unde îmi doresc sunt la taxă(am plătit taxa si am depus si diploma de bacalaureat)iar in partea cealalta sunt la buget... Sunt anumite lucruri ce nu se spun. Totusi nu o pot ierta pentru faptul ca a plecat. Pur si simplu vreau o persoana ce să-i spun mamă... In fine. Si o ultimă intrebare, off-topic există șanse ca sa nu mi se confirme locul unde doresc? Eu am plătit banii si am depus si diploma de bacalaureat

| asperger3 explică (pentru sierra1):

Am o pensie alimentară de 175 de lei si îmi da la 4-5 luni. M-a scarbit dorința ei de a ma duce la altă facultate ca să nu dea bani. Nu mai are rost sa vorbesc pe subiectul asta ca nu imi face nicio placere... Eram puțin nervos si voiam doar sa știu dacă poate pății ceva. Orice ar fi e mama mea. Și nu noi ne alegem familia. Noi alegem ce facem în viata si prietenii

| sierra1 a răspuns (pentru asperger3):

Chiar dacă mergi la facultate trebuie să-ți plătească (dacă nu greșesc, până la 25 ani)
Dar să mergi la facultate oricum ar fi!

Ioandelasal

Si crezi ca eu nu stiam asta? De ce crezi ca i-am citat prevederile privind abandonul de familie?

De abandon de familie i-am spus întrebătorului cu vreo câteva postări deasupra ta.

"Si crezi ca eu nu stiam asta?" asta care, nu pricep

Ioandelasal

Se pare ca nu pricepi destule.
1.Ma refeream la obligatia de intretinere a mamei.
2.Cand am dat raspunsul nu m-am uitat la celelalte raspunsuri, sunt fost jurist asa ca nu trebuie sa ma inspir de la altii.
3. Obligatia de intretinere subzista pe durata studiilor dar nu mai mult de varsta de 26 ani (nu 25 de ani cum ai spus tu).
Si cu asta am terminat si te rog sa nu-mi mai bagi in seama raspunsurile si eu o sa fac la fel cu ale tale.

Se pare că nu pricepi de loc
1 eu am afirmat că mama avea obligația de a contribui la întreținere
2 nu trăim pe o insulă pustie - ne mai uităm și împrejur asta dacă nu doare rotirea capului. Nu neapărat pentru a te inspira
3 da, am zis așa "dacă nu greșesc, până la 25 ani". Mesajul era să încurajez întrebătorul să urmeze o facultate nu să fixez un termen care nu era important acum

Da, concluzia ta e înțeleaptă

| RainmakerX a răspuns:

Iti sugerez sa nu faci asta din mai multe motive... nu, nu este vorba de fapte bune si chestii dar la un moment dat s-ar putea sa primesti vreo mostenire sau ceva de la ea asa ca nu are rost sa complici viata oamenilor pentru o simpla razbunare.

La ce te-ar ajuta?
In alta ordine de idei, poate ca nu are un venit. Poate ca si-a gasit vreun barbat pe acolo si o intretine respectivul.

| Clorox a răspuns:

Gandeste-te logic, daca lucreaza la negru (cred ca este cazul) n-ai nicio dovada scrisa ca primeste venit. Daca nu te-a mai deranjat de ce s-o readuci in viata ta? Ai deja 19 ani, trebuie sa iti produci singur banii.