Nu religia este obstacolul ci oameni asazisi religiosi, mai ales cei fanatici si unii de la varful denominatiunii religioase.
Si religia n-ar trebui sa se implice in politica la nivel de cult/secta, doar credinciosii luati individual sau inregimentati in partide.
Nu sunt neapărat de acord. Atunci când o societate este religioasă, e inevitabil să influențeze standardele morale și ce e văzut că fiind acceptabil in aceasta.
Sincer, mi se pare chiar opusul. Individualismul e un concept fundamental nereligios. Daca o societate decide de buna voie sa adopte legi bazate pe ce vede aceasta că fiind corect, in ciuda a ceea ce le-ar face bine fiecăruia în parte, asta îmi pare foarte democratic.
Daaaaar, adaug aici un mare asterisc: de multe ori sunt reinterpretate diverse idei religioase și corcite cu idei din alte părți de dragul discriminării. Nu o sa pot vreodată să înțeleg cum ar ajunge cineva la concluzia că o femeie nu poate fi un lider într-un domeniu care nu necesita forță fizică (politica de exemplu). Daca un individ merge în direcția opusă societății și folosește o pseudoanaliza religioasă ca să-ți justifice opiniile antisociale, asta mi se pare condamnabil.
„Democrația perfectă" nu înseamnă doar că majoritatea decide ce este corect, ci și că există protecție și respect pentru minorități, iar conflictul între valori și grupuri este gestionat prin dialog și prin instituții care garantează drepturile fundamentale ale tuturor. Aceasta ar trebui să definească o societate democratică, nu valorile religioase, care variază de la o religie la alta și, de cele mai multe ori, aduc dezbinare.