| lau23 a întrebat:

Nu vreau alte sfaturi sau pareri care nu au legatura cu intrebarea.
Am carnet categoria b de peste 10 ani si vreau sa stiu daca pot conduce o motocicleta de 125 cmc, daca nu ce pot face?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu poti conduce si asta trebuia sa o stii. Cu categoria B se pot conduce doar autovehiculele incadrate la categoria AM (moped), B1, si Tr.
Pentru motocicleta de 125 cmc ai nevoie de categoria A1, asa ca trebuie sa faci scoala de conducere si sa sustii testele teoretic si practic.
In sensul celor de mai sus sunt prevederile OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"(2) Permisele de conducere dau dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, după cum urmează:
a) permisele de conducere eliberate pentru categoriile C1E, CE, D1E sau DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria BE;
b) permisele de conducere eliberate pentru categoria CE sunt valabile pentru categoria DE, dacă titularii deţin permis de conducere pentru categoria D;
c) permisele de conducere eliberate pentru categoria CE, respectiv categoria DE sunt valabile pentru ansamblurile de vehicule din categoria C1E, respectiv categoria D1E;
d) permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM;
e) permisele de conducere eliberate pentru categoria A2 sunt valabile şi pentru categoria A1;
f) permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, B, C sau D sunt valabile pentru categoriile A1, A2, B1, C1, respectiv D1;
g) permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile pentru triciclurile cu motor având o putere de peste 15 kW, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta de 21 de ani împliniţi.
(3) Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule."

6 răspunsuri:
| FeliciaCorinaA a răspuns:

Da poti insa nu poti sa iei si pe altcineva cu tine pentru ca ti-ar trebui carnet A2 sau A3.

| MariusF23 a răspuns:

Iti trebuie categoria A1 pentru 125 cmc. Daca vrei mai mult dupa, e mai bine sa faci A2.

| lau23 explică (pentru Ioandelasal):

Singura solutie ar fi motocicleta sa o trec pe 50 cmc?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru lau23):

Ar insemna sa faci un fals si uz de fals iar functionarul de la primarie, care face inregistrarea, sa-ti fie complice. Nu te sfatuiesc sa faci asta.

| lau23 explică (pentru Ioandelasal):

Ma interesa o aprilia rs 125 stock fara power sau alte prostii, care nu este delimitata...

| toleagiulia a răspuns:

Daca ai categoria care iti permite sa conduci motocicleta sigur ca o poti conduce indiferent de capacitate