De cazier se ține cont peste tot, și nicăieri nu ți se garantează 100% un loc de muncă.
Întradevăr, în țările civilizate există programe dedicate reintegrării în societate a foștilor deținuți, dar acolo se acordă și diferite stimulente angajatorilor. În plus, foștii deținuți sunt ținuți mult timp sub observație, sunt evaluați constant și trebuie să respecte niște reguli foarte stricte după eliberare.
Dar nici acolo nu se prea înghesuie nimeni să angajeze deținuți.
Evident, depinde foarte mult și pentru ce a făcut respectivul închisoare. Una este să angajezi un om care a făcut trei luni de închisoare pentru că a furat o găină, și alta este să angajezi un om care a făcut 15 ani de închisoare pentru că și-a înjunghiat vecinul.
Privește lucrurile și din punctul de vedere al angajatorului. El trebuie să se gândească și la impactul pe care angajarea unui deținut îl poate avea asupra celorlalți angajați. Poate unii oameni nu se simt foarte confortabil să lucreze lângă un om care tocmai a ieșit din închisoare, iar atunci compania are de suferit.
Lucrurile sunt complicate, iar oamenii au tot felul de spaime și prejudecăți. Sunt foarte puțini aceia dispuși să creadă că fostul deținut este de fapt un om bun, corect și muncitor care a avut ghinionul să ajungă la închisoare
Romania merge pe drum gresit, ministerul le pasa de bani si atat adica ei ar face orice pentru bani
Sunt multe cazuri de oameni care au cazut la puscarie aproape nevinovati, sau oameni care au studii superioare si dintr-o prostie, au ajuns la puscarie.
In strainatate conditiile din detentie lasa de dorit, fata de cum sunt conditiile in Romania..sa nu deosebim.
Si faptul acesta are un impact asupra acelui om, pentru ca nu e tot una sa il pui pe unu care a furat un telefon dintr-un magazin, intr-o celula cu unul care a omorat.
E absolut normal ca acel om, cu un minim de educatie, ajunge un animal pana la iesirea din puscarie, daca a stat printre animale, e firesc.
Dar sa nu deviez de la subiect, totusi, eu nu cred ca nu exista o forma, sau macar un loc pentru persoanele acestea, care totusi isi doresc sa munceasca.
E greu de inteles faptul ca, omul ala care nu are unde sa mearga ca si-a pierdut familia din cauza prejudecatilor, si de faptul ca el va sta pe strada restul zilelor (numarate de altfel) pentru ca ghiciti ce...acel om va mai comite fapte penale din varii motive infime (poate nu a mancat de 2 zile, nu are unde sa stea, nu are un loc de munca) si revine inapoi la puscarie, si acest curs se tot repeta la nesfarsit.
Eu nu neg că există multe situații în care oamenii plătesc un preț foarte mare pentru o greșeală foarte mică. Nici că există mulți condamnați care-și doresc cu adevărat să muncească cinstit și să ducă o viață corectă.
Și ai dreptate când spui că respingerea lor de către societate îi împinge de multe ori la recidivă, într-un cerc vicios.
Nu disput asta, îți explicam doar de unde provine reticența de a angaja foști condamnați. Provine dintr-un amestec de prejudecăți, temeri și motive obiective.
Sigur că oamenii care și-au ispășit pedeapsa trebuie să fie reintegrați, dar este mai greu să gasești pe cineva care să-și asume asta. Este greu să găsești oameni care să dea o șansă unui copil bolnav. Este de o sută de ori mai greu să găsești oameni dispuși să dea o șansă unui deținut.
Sa zicem ca vreau sa angajez tamplar in PAL. Se prezinta trei candidati, A, B si C. Le dau o proba de lucru pe care o trec toti trei. A nu are cazier, dar a facut candva puscarie, B e tatuat pe gat si are un piercing, iar C nu prezinta modificari corporale si nu are condamnari. A are o tendinta spre ilegalitati, altfel nu cadea la zeghe, B posibil sa fie OK, dar se poate si ca sa se fi tatuat fiindca are anturaj de parnaisti, sau sufera de o tulburare de personalitate: Antisociala cel mai probabil, histrionica poate, sau se da periculos. Cel mai in siguranta sunt cu C, iar banii sunt ai mei, asa ca il iau pe C. Corect?
Daca am gandi toti asa, inseamna ca cel care intra la puscarie nu mai are nici o sansa de a se reintegra... exemplul tau denota ca nu ai da o sansa unui fost detinut de a lucra onest, de a-si castiga existenta.
Din exemplul tau, oricine isi poate da seama ca tu ca angajator ai prejudecati, ala care si-a tatuat pielea are un motiv (care pe tine ca angajator nu ar trebui sa te intereseze, tine strict de persoana lui).
Daca un angajator INCA se mai uita si daca canditatul sau are tatuaje, atunci e grav.
Nu zic sa nu se tina cont de tatuajele excentrice (fata, frunte etc), trebuie sa ne gandim ca traim in democratie, nu traim in timpul lui ceausescu, unde nu aveai voie nici macar cu putin par mai mare ca te considera infractor.
Dar punete in locul unui fost detinut, daca toti te-ar refuza pe motiv ca ai cazier, desi tu chiar ai dori sa muncesti cinstit ce faci?
Pai incerci, incerci, si iar incerci din parte in parte, dar daca toti te refuza doar din cauza cazierului?
Nu e clar ca pana la urma vei ceda si vei face din nou ilegalitati?
Sa fim seriosi.
Sansa trebuie sa o dea o persoana particulara, angajatorul? Angajatorul e preocupat doar de afacerea pe care o face angajand un om, si de eliminarea a cat mai multe riscuri.
Atcose77 întreabă: