Pot fi 2 situatii:
1.Doar barbatul figureaza ca proprietar in Cartea funciara si atunci poate sa vanda casa singur, fara nici o problema.
2.In Cartea funciara figureaza ambii fosti soti ca proprietari si atunci barbatul poate vinde singur doar partea lui.
Ca sa vanda intreaga casa trebuie ca amandoi sa o faca si sa imparta banii ori sa faca partajul, barbatul sa dea fostei sotii o parte din bani si apoi poate vinde singur.
Precizare: Inainte de vanzare va trebui sa rezolve situatia terenului aferent casei, altfel nu cred ca vreun cumparator va vrea sa cumpere. Va trebui sa faca procedura succesorala dupa parinti si terenul sa-i revina prin partajul succesoral.
E doar el e trecut în Cartea Funciara. Dar ce vreau sa te mai întreb, trebuie la vânzare și aprobarea copiilor?
Atunci poate vinde singur si nu este necesara aprobarea copiilor, acestia nu sunt proprietari. Problema o sa fie cu terenul aferent casei, daca nu este proprietar si pe acesta.
O sa se faca un proces de impartire in care va avea de cheltuit bani si ani ca sa primeasca partea lui din "mostenire" daca nu este proprietar. Actele trebuia sa le faca cand erau parinti in viata, pe numele lui, ca surorile sa fie eliminate. Daca femeia era maritata cu el avea drept la partea lui prin act de casatorie tocmai dupa ce el primeste partea lui de mostenire.
Dupa moartea parintilor, toti copiii raspund cu drept egal, surorile trebuie sa ii cedeze partea lor, nu au cum sa piarda dreptul, decat daca el cumva corupe pe undeva sa semneze in numele lor. (Cunosc situatia ca familia mea trece prin asa ceva).
Daca ea e domiciliata la casa lui, el e proprietarul nu ea. Daca el nu are actele pe numele lui inca (pentru ca nu s-a facut impartirea dupa moartea parintilor) nu avea cum sa-i dea ei nici un drept. Nu are cum sa-i apartina lui doar casa, e cu tot cu pamantul, si tocmai dupa ce se fac actele atunci vor afla care e partea fiecaruia.
Femeia divortata a pierdut dreptul pentru ca s-a facut divortul inainte ca sotul sa devina proprietar.