anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Oare este normal sa fiu concediat de la firma x prin contact telefonic, nesemnand nicio hartie, iar in Contractul Individual de Munca sa fie scris si citez :

" Perioada de preaviz in cazul concedierii este de 20 de zile lucratoare, conform Legii nr.53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare sau contractului colectiv de munca aplicabil;

Perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 ( maxim 20 ) de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie / maxim 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere, conform Legii nr 53 / 2003 - Codul Muncii cu modificarile si completarile ulterioare sau contractului colectiv de munca. "

Bine, eu nu mi-am bagat demisia. Pur si simplu am fost concediat, iar CIM incalcat de catre angajator pentru ca pur si simplu nu am avut drept de preaviz. Am fost sunat la telefon sa nu mai merg la munca pentru ca "am fost dat afara". Este normal? Nu am semnat nimic, nu am primit nicio instintare NIMIC.

Iar in ciuda acestor intamplari ar trebui sa imi fac griji in privinta salariului? Tin sa mentionez ca la firma la care am lucrat platea pe o luna in urma. Luna asta ar trebui sa iau banii pe luna Decembrie. plus inca cateva zile din luna Ianuarie. La telefon patronul nu a spus ca nu imi va da banii. Dar in caz ca face vreo figura si nu imi plateste salariul, pot sesiza la ITM chiar daca nu am semnat nimic care sa dovedeasca ca am fost concediat in ziua y? Nu am semnat nimic, dar am o convorbire telefonica ca dovada ca am fost anuntat ca m-a dat afara.

iar aceasta procedura de concediere absurda imi poate afecta o posibila angajare pe viitor? Va rog sa imi raspundeti la toate intrebarile.

Multumesc!

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

In cazul tau este vorba despre un litigiu(conflict) de munca si, ca urmare, nu platesti nimic la Tribunal --- nu platesti nici taxa de timbru judiciar si nici timbrul judiciar. Deci, este GRATIS----vezi prevederea din Codul Muncii care te scuteste de plata :
"Art. 266

Jurisdicţia muncii are ca obiect soluţionarea conflictelor de muncă cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale sau, după caz, colective de muncă prevăzute de prezentul cod, precum şi a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod.

Art. 270
Cauzele prevazute la art. 266 sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar. "

Toata cheltuiala ta se reduce la onorariul avocatului specializat in dreptul muncii.In cazul in care decizia instantei iti va fi favorabila, firma care te-a concediat abuziv iti va plati si onorariul avocatului tau pe langa salariul datorat si daune.

2. Cererea de chemare in judecata se depune la TRIBUNAL- sectia conflicte de munca unde isi are domiciliul reclamantul ( tu fiind "reclamantul" iar firma la care ai lucrat, "parata").
Formularea unei cereri de chemare in judecata este de competenta unui avocat --- eu nu te pot ajuta! Daca cererea nu este formulata in sensul aratat de art.194 Cod de procedura civila (http://legeaz.net/noul-cod-de-procedura-civila/art-194) poate fi respinsa de catre instanta. Din acest motiv, in cazul in care nu-ti vei primi salariul si te vei hotari sa apelezi la instanta, te sfatuiesc sa-ti cauti un avocat.

p.s.
*Sa nu renunti la a trimite (prin posta electronica) reclamatia la ITM ----ITM-ul va face o cercetare privitoare la modul ilegal in care ai fost concediat (telefonic, fara cercetare disciplinara, fara decizie de desfacere a contractului de munca!). Banuiesc ca la instanta vei avea nevoie si de acea decizie de desfacere a CIM.Din momentul in care ai decizia de desfacere CIM, ai termen de 30 de zile ca sa deschizi actiune in instanta si de 3 ani sa-ti recuperezi salariul--- cezi Codul Muncii:
"Art. 268

(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:

a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;

b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;

c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;

d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;

e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.

(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului."

6 răspunsuri:
| 4psiho a răspuns:

Fă reclamație la ITM.
Tu du-te în continuare la locul de muncă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Pentru drepturile salariale, dacă nu-ți vor fi plătite, îi poți acționa în instanță în cel mult 3 ani de la data concedierii. Vei câștiga și nu îți trebuie avocat, iar dacă îți ei avocat, banii dați pe avocat îi vei recupera de la fostul angajator.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ti-am mai spus, concedierea din initiativa angajatorului se poate face numai printr-o decizie scrisa, nu prin telefon.
Mai mult, in cazul concedierii pe motive disciplinare, trebuie facuta o cercetare administrativa prealabila, unde este obligatoriu sa fii chemat pentru explicatii.
Este obligatoriu sa-ti plateasca salariul pe timpul lucrat si precis o va face.
Retin ca utilizatorul alessia5158 ti-a indicat si prevederile din Codul muncii, ai face bine sa le citesti si doar daca nu le intelegi sa intrebi ceva concret.
Daca esti concediat nelegal poti reclama la ITM si sa dai firma in judecata.
O concediere nelegala nu te afecteaza la un nou loc de munca.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Ioandelasal):

Nu mai pot. Sesizez ITM-ul. Acum o scriu. Am vazut ca se poate sesiza si in format electronic. Sunt ca o butelie. Simt ca explodez.

| alessia5158 a răspuns:

1. Nu, nu este normal si nici legal! In cazul unei concedieri din motive care tin de persoana salariatului, angajatorul este obligat de lege sa emita o decizie de concediere.
Codul muncii(http://www.avocat-dreptul-muncii.eu/codul_muncii_2015.php#10):

"Art. 78
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

Art. 79
În caz de conflict de muncă angajatorul nu poate invoca în faţa instanţei alte motive de fapt sau de drept decât cele precizate în decizia de concediere.

Art. 80
(1) În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanţa care a dispus anularea concedierii va repune părţile în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.
(3) În cazul în care salariatul nu solicită repunerea în situaţia anterioară emiterii actului de concediere, contractul individual de muncă va înceta de drept la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti."

2.In legatura cu perioada de preaviz, in cazul in care ti-au comunicat printr-o decizie de concediere (nu telefonic!)ca esti concediat pentru motive care tin de persoana ta (abateri disciplinare), respectiv in temeiul art.61 litera a) NU beneficiezi de preaviz:
"Art. 75

(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare."

3. Daca nu iti vor plati salariul, ITM-ul nu te poate ajuta in acest sens --- va trebui sa-i dai in judecata! Numai instanta hotaraste si va obliga angajatorul sa-ti plateasca salariul si eventualele daune.
La ITM poti trimite o reclamatie/sesizare prin posta electronica --- vezi, in link, un model :http://www.itmcluj.ro/model_sesizare.pdf
ITM-ul controleaza aplicarea reglementarilor legale cu privire la incheierea si incetarea contractelor individuale de munca.In cazul tau, poti reclama concedierea abuziva si nelegala prin nerespectarea dispozitiilor art.251 si art.252 din Codul Muncii(ai fost concediat telefonic, nu s-a efectuat cercetarea disciplinara prealabila desfacerii contractului, nu ai primit decizia de concediere, nu ai primit salariul )

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru alessia5158):

Multumesc! Informatiile dumneavoastra chiar imi sunt de folos. Inca o intrebare : Daca nu plateste salariul si sunt nevoit sa il dau in judecata, unde pot sa fac asta? La Tribunal, la Curtea de Apel... Si cat te costa toata aceasta procedura de chemare in judecata? Iar daca sunt nevoit sa dau in judecata ( chiar nu imi doresc, dar o fac daca vrea sa jucam dur ), la tribunal sau unde se fac toate acestea ma ajuta cineva sa formulez chemarea in judecata? Abia daca stiu sa scriu o reclamatie la politie, da pai o chemare in judecata.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Ce s-a intamplat pana la urma? Ti-ai luat salariul?