| AlexandraDima a întrebat:

Ocuparea sediului unei institutii politice ca forma de protest este legala sau ilegala? De ce?

Răspuns Câştigător
| Marcian a răspuns:

Dacă ar fi să fim mai catolici decât papa, protestele ar trebui să se desfășoare în spații publice (de ex. piețe) fără a bloca activitățile de zi cu zi a celorlalți cetățeni (adică nu faci protest pe autostradă) și ar trebui să aibă un aviz de protest de la primărie.

După mine, limita acțiunilor unor protestatari ar trebui să depindă de chestiunea contra care protestează:
vor salarii/pensii mai mari - să respecte regulile de mai sus;
vor să înlăture un dictator criminal care are putere absolută și îi abuzează, ba mai îi și împușcă - APROAPE orice mijloace folosite sunt justificate.

Poate te interesează vreun caz anume?

3 răspunsuri:
| oprescudorin11 a răspuns:

Depinde de rezultat!big grinaca in final castigi puterea, este Legala!
Daca insa pierzi, este a naibii de ilegala!
Revolutiile sunt ilegale, numai daca le pierzi! Legea o face numai cel puternic! Esti?

| AlexandraDima explică (pentru Marcian):

Da, îmi puteți da un exemplu?

| Marcian a răspuns:

Păi, un caz actual (și foarte complicat) îl reprezintă desigur situația din Ucraina.

Totul a început când fostul președinte Yanukovich a optat pentru o apropiere mai mare față de Rusia. Sute de mii de oameni au ieșit să protesteze față de această decizie și, deși n-au avut aviz, era totuși un protest în mare măsură legitim. Ilegitimitatea limitată a acestui protest a fost reprezentată de acei protestatari mai bătăuși, gen huligani de fotbal (trebuie menționat că prezența a câtorva astfel de indivizi este inevitabilă la orice protest mare iar acțiunile lor nu trebuie extrapolate la toți protestatarii). În momentul în care trupele Berkut au început să tragă cu muniție de război în oameni, guvernul și-a pierdut orice fel de legitimitate iar protestatarii aveau dreptul să preia instituțiile statului (de ex. Parlamentul).

Problema s-a complicat serios odată cu invazia Crimeii de către Rusia (complet ilegitimă după orice cadru legal internațional) și odată cu protestele din regiunea Donbas. Aceste proteste au fost ilegitime în primul rând deoarece au fost foarte violente. În al doilea rând, acești protestatari au dorit secesiunea față de Ucraina (lucru ilegal) și vorbeau în numele unei populații minoritare (etnicii ruși).