Poti sa fi persoana fizica autorizata, sa ai casa de marcat, daca se intampla ceva cu un produs, trebuie cumva sa ai dovezi ca ai vandut produsul x. A fi persoana fizica, vinzi la negru. Oricine cumpara de la tine trebuie sa tai chitanta ori factura per ceea ce vinzi.
Poti vinde si ca persoana fizica, atata timp cat sunt vanzari sporadice, fara caracter de continuitate.
Daca vrei sa te ocupi de comercializare atunci este bine sa infiintezi o firma, cel mai bine un SRL.
Tot nu mă ajută în cazul acelor platforme, dacă am nevoie sa fiu persoană juridică sau nu, adică SRL, dacă folosesc platforma altora...
Indiferent ca vinzi pe o platforma sau vinzi direct situatia este aceeasi, respectiv ai vanzari sporadice sau de continuitate, ca un comerciant.
Salut,
Da. Pentru eMag, shopify (aici e discutabil), amazon, printify este necesar sa fii persoana juridica/ persoana fizica autorizata.
Daca tu vinzi la negru (Indiferent de platforma chiar si printr-un magazin online facut de tine) e infractiune. Nu te juca! Daca un client anunta ANPC-ul, politia sunt probleme.
Iar in cazul in care vrei sa-ti deschizi un magazin online (! in legalitate - altcumva nu recomand) este mult mai util sa ai propriul magazin, nu pe platforme.
Un magazin online e usor de facut, cumperi un host, un domeniu descarci un template si rezolvi problema - macar stii ca e al tau si nu te "incurci" cu diverse platforme.
In concluzie: Da, unele platforme cer autorizare. Shopify, din cate stiu, nu. Dar daca tu vinzi fara autorizatie, e riscul tau si viitorul tau distrus prin dosare penale si chemari la tribunal cu despagubiri.