Da, insa casatoria poate avea loc numai dupa 18 ani. In locul tau nu m.as grabi. Personal am avut o relatie de 5 ani cu fosta mea. A sfarsit tragic. Sunteti inca niste adolecenti (Sper ca nici tu nu ai mai mult de 18, pentru ca deja discutam de altele). Lasati timpul sa decida, nu te arunca intr.un angajament pe care mai tarziu este pisibil sa nu il poti respecta.
Da, este posibil si legal daca fata a implinit 16 ani si parintii fetei (ambii parinti) dau declaratie legala, ca sunt de acord cu casatoria.
Si Avizul medical - din care sa rezulte nivelul de maturizare fizică, psihica, fiziologică, intelectuală de natură să permită minorului să se căsătorească.
legea este aici:
https://lege5.ro/......odul-civil
https://www.avocatoo.ro/blog/stiai-ca-minorul-de-16-ani-se-poate-casatori/
Dar tu esti pregatit sa incepi o noua familie?
Ai casa, masa si servici sa fii capabil sa intretii o familie?
"acum 9 ore | GeanaIustin1 a răspuns:
Da, insa casatoria poate avea loc numai dupa 18 ani."
lasa tampeniile, ca bagi omul in ceata!
si, sincer, mi se rupe ca cineva si-a batut joc de tine si ti-a bagat pe gat 18 ca sa iti ia piuitul...
daca a implinit 16 ani trebuie acordul parintilor
inainte de 16 NU se poate casatori, nu legal
si NU conteaza etnia, de nici un fel, chiar daca la unele etnii e traditional inainte de 16, DAR nu pot face cununia civila, PUNCT!
totusi, eu personal consider o TAMPENIE sa te casatoresti la varsta aia, cand in mod evident nu stii cine esti, ce vrei de la viata si mai ales, MAI ALES, dupa ce treci adolescenta in mod SIGUR o sa ti se schimbe perspectiva asupra vietii, moment in care esti casatorita si cu copii in brate, si iti vine sa te sinucizi
chiar eu cred ca 2 oameni ar trebui sa locuiasca cel putin un an impreuna, inainte de casatorie, sa vada cum e
pardon, CHIAR SA VADA CUM E!
si am cunoscut pe cineva care a lasat-o pe una insarcinata, apoi s-au casatorit, si NU au fost in stare sa traiasca impreuna, certuri ORIBILE cu amenintare cu sinucidere, de ambele parti, ea a ajuns la casa de nebuni, iar copilul a ajuns sa fie crescut de ajutor maternal
Da, se poate, doar ca, de regula, casatoria poate avea loc dupa ce fata este majora (trece de 18 ani).
Ca exceptie se poate si de la 16 ani, cu acordul parintilor, daca este apta medical si cu autorizarea instantei de tutela, conform Codului civil, citez:
"ART.272.Varsta matrimoniala
(1) Casatoria se poate incheia daca viitorii soti au implinit varsta de 18 ani.
(2) Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul. In cazul in care unul dintre parinti refuza sa incuviinteze casatoria, instanta de tutela hotaraste si asupra acestei divergente, avand in vedere interesul superior al copilului.
(3) Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta.
(4) De asemenea, in conditiile art. 398, este suficienta incuviintarea parintelui care exercita autoritatea parinteasca.
(5) Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata incuviinta casatoria, este necesara incuviintarea persoanei sau a autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti."
Defineste tragic, daca ai chef sa discuti despre asta. Daca e cumva decesul ei, nu ai fi preferat sa moara ca sotia ta decat ca prietena/iubita/partenera/cum vrei tu? Daca te-a inselat sau ceva dubios de genul... de ce e tragic? P.S. Totul e dinamic. Orice angajamente "pe viata" devin fie insuportabile, fie plictisitoare, fie complet lipsite de semnificatie.