| CORE55 a întrebat:

Pot primi amenda daca politia m-a oprit, mi-a luat datele si apoi mi le-au înapoiat si au plecat fără să îmi zică daca am fost sancționat?

16 răspunsuri:
| CORE55 explică:

Era noapte si stăteam în fața blocului.

| 44mon a răspuns:

Dacă nu ți-au zis nimic de amendă și nu ai semnat nimic, o să fie în regulă. Probabil a fost un control de rutină, fiindcă era târziu. De ce să primești amendă dacă nu ai făcut nimic ilegal?

| Brizbriz a răspuns (pentru 44mon):

Crezi tu?!?
in pandemie au capacit dreptu' sa nu mai faca proces verbal pe loc, ci sa iti vina dupa aia, oricum, si nu am auzit sa fi scos "legea" asta

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca n-ai facut nimic ilegal nu ai de ce sa fii sanctionat contraventional, sunt controale de rutina privind actele de identitate.

| Violleta2022 a răspuns:

Doar daca se raporteaza vreun furt, viol sau talharie in zona ta, in acea noapte, vei fi chemat la politie sa dai explicatii si declaratii, ce faceai la acea ora din noapte, pe strada, evident devenind suspect.

| Silviullet a răspuns:

Da, poti fi amendat. Dar era dreptul tau sa stii de ce iti cer datele.
Daca iti vine o poti contesta si castiga, foarte simplu.

| mi25 a răspuns (pentru Silviullet):

Nu poate primi amenda. Daca i se intocmeste proces verbal este ilegal din doua motive: nu este semnat si nu este intocmit la fata locului, cu toate cerintele prevazute de art.16 din OG nr.2/2001.
Da, poate sa fie destepti in poitie care sa o faca, dar in instanta castiga.

| mi25 a răspuns:

@ Brizbriz. Care lege sa o fi scos? Acelea erau pentru starea de urgenta si asediu, nici macar pentru starea de alerta. M-ai blocat ca sa nu pot sa-ti combat prostiile.

| mi25 a răspuns:

Este un forum de discutii.

| Silviullet a răspuns (pentru mi25):

Sunt mai multe de zis. Poate sa-ti puna amenda si sa spuna ca nu ai semnat. Sau sa-ti trimita in posta. Orice e posibil. A patit un cunoscut, i-a cerut datele, stia ce a facut dar politistul nu i-a spus nimic, pe urma a venit amenda, ba chiar 2.
Solutia este sa o contesti in istanta si cel mai probabil o sa castigi daca nu are politistul nici o dovada.

| mi25 a răspuns (pentru Silviullet):

Ai dreptate. Sunt pline judecatoriile de asemenea contestatii.
Si culmea! Inafara de contestarea amenzii, nu poti face nimic pentru a fi trasi acei politisti care abuzeaza de functia lor. Poti sa faci reclamatii sau plangeri la sefii lor sau procuratura, ca ramai tot asa.

| Silviullet a răspuns (pentru mi25):

Romanu nu prea stie cum sa faca, asta-i problema, nu te indruma nimeni.
Daca ar fi mai multi care ar face plangere cu mai multe contestatii castigate, altfel ar decurge situatia.

| mi25 a răspuns (pentru Silviullet):

Ai dreptate. Uite un exemplu. Cati din cei care primesc procesul verbal stiu pentru ce se poate anula? Eu am anulat un proces verbal intocmit in Bucuresti - deci la judecatoria unui sector - pentru un motiv simplu: a fost trecuta alta initiala la nume. Si am facut-o fara sa merg la Bucuresti, eu locuind in provincie. Inclusiv apelul l-am sustinut "de la distanta".
Dar daca oamenii nu cunosc, renunta, ca nu vor sa se complice.

| Silviullet a răspuns (pentru mi25):

Exact. Pana la urma asta e, fiecare face ce vrea.

| catalin09023 a răspuns (pentru mi25):

Procesul verbal nu este obligatoriu sa fie intocmit la fata locului si cu persoana amendata de fata.
In PV de constatare a contraventiei este notificat acest lucru.

| mi25 a răspuns (pentru catalin09023):

Procesul verbal este obligatoriu sa fie intocmit la locul faptei, chiar si in cazul in care contravenientul este lipsa, pentru a avea si martori.
Nu se intocmeste la locul faptei doar cand contraventia este constatata cu aparate speciale, omologate.
O sa-mi spui ca unii politisti iau datele contravenientului si untocmesc procesul-verbal la sediu. Este in afara legii si daca se ajunge la judecatorie este nul de drept.
O lege se citeste si in spiritul, nu numai in litera ei. Daca citim ce se cere la art.16, alin.(1) si (7), art. 19 din OG.2/2001 se constata ca sunt date care nu se pot trece in procesul verbal daca nu se intocmeste la fata locului. Ex. martori, semnatura contravenientului, obiectiunile acestuia etc.
Desigur ca bazandu-se pe faptul ca nu este cunoscuta legea, se mai face si asa cum zici, apoi este chemat la sediu si pus sa semneze.