Nu, fapta nu constituie contraventie. Este interzisa circulatia bicicletelor doar pe autostrazi, conform OUG 195/2002, rep. in 2006, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART.74.(1) Pe autostrăzi este interzisă circulaţia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite, fără autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementarilor în vigoare, a vehiculelor cu tracţiune animala, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mana, a bicicletelor şi mopedelor, a tractoarelor şi maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum şi a vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h.
ART. 101. (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
8. nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor;"
Amenda este de la 6 la 8 puncte-amenda.
Ai voie sa circuli pe national cu bicicleta, chiar si pe european. dar trebuie sa ai si tu o vesta, casca, bicicleta sa fie echipata corespunzator...
Sunt foarte putini care respecta toate regulile, de obicei politia nu ii amendeaza, dar nu se stie niciodata peste cine dai.
Bine ar fi sa citesti legislatia, cu o simpla cautare pe google. Echipeaza.te cu casca, vesta, lumini pe bicicleta, alba in fata, rosie in spate si sunt sigur ca o s.o scoti la capat cu nenea politistul cu niste politete si vinovatie falsa.
Nu dar iti poti lua daca nu ai lumini.eu mi-am luat e intre 15-30 milioane