Renuntarea la urmarirea penala se poate dispune in ambele cazuri, respectiv inainte de inceperea acesteia sau dupa ce a inceput.
Vezi art.318 Cod procedura penala, cu md. si compl. ulterioare.
Depinde daca se refera la urmarirea in rem sau in personam... fata de o persoana nu se poate renunta inainte sa inceapa
Citeste articolul indicat si o sa vezi ca se refera la ambele cazuri.
Nu se poate stabili lipsa interesului public fara o urmarire in rem
CPP, art.318, alin.(15):
"(15)Judecătorul de cameră preliminară verifică legalitatea şi temeinicia soluţiei de renunţare la urmărirea penală pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul de urmărire penală şi a înscrisurilor noi prezentate şi, prin încheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulată de procuror. În cazul în care respinge cererea de confirmare, judecătorul de cameră preliminară:
a)desfiinţează soluţia de renunţare la urmărire penală şi trimite cauza la procuror pentru a începe sau a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală;"
P.S.: Nu mai retin daca te-am rugat ori nu sa nu-mi comentezi raspunsurile, daca nu am facut-o o fac acum: raspunde la ce a intrebat utilizatorul si nu mai comenta raspunsul meu.
Nu o sa mai raspund dupa asta, dar e absurd si reiese chiar din reglementarea institutiei din cod.
314 b) renunţarea la urmărirea penală, când nu există interes public pentru continuarea urmăririi penale.
intrebarea e retorica: cum poate fi continuat ceva ce nu a inceput?
Ignorand problema de semantica si considerand intrebarea ca fiind "renuntarea la INCEPEREA urmaririi penale sau la urmarirea penala dupa ce a inceput" atunci, eu consider ca ambele sunt valabile
PRACTIC, e vorba de, dovezi, dovezile arata ca respectivul nu a facut fapta penala, atunci nu se incepe urmarirea, sau daca s-a inceput se renunta
iar intr-o ancheta dovezi pot fi gasite oricand, chiar dupa ce respectivul a ajuns la tribunal cu proces penal
'Renuntare' implica ceva ce a fost facut.
Se poate dispune IUP sau NUP, si daca s-a dispus inceperea urmaririi penale, dupa probe se poate dispune SUP, adica scoaterea de sub urmarire penala.
Ti.am spus ca nu am urmat Dreptul, dar asta este mai mult o problema de semantica.
Nu doar de semantica
In civil lipsa obiectului e cauza de nulitate absoluta
Multumesc.
I.am reamintit lui LanguageMaster ca nu am studii de Drept.
FreddieM întreabă: