anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Rog sa răspundă doar cei care știu. Dacă singurul moștenitor rezervatar a decedat, dar copilul acestuia trăiește. Acel copil are la rândul lui calitatea de moștenitor rezervatar? Precizez că actul de donație a respectivelor bunuri, s-a încheiat în urmă cu 13 ani. Termen in care nimeni nu a atacat actul. Mă interesează să știu dacă copilul mostenitorului rezervatar, care a decedat, poate ataca actul de donație.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Copilul mostenitorului rezervatar vine la mostenire in locul tatalui decedat, asa ca este si el mostenitor rezervatar.
Si poate ataca actul de donatie doar daca acesta incalca rezerva succesorala, care este de 50% din ce ar fi mostenit in cazul mostenirii legale.
Trebuie sa solicite reductiune liberalitatilor in termenul de prescriptie, acesta este de 3 ani de la data deschiderii mostenirii.
Pentru alte detalii poti citi art. 1086 si urmatoarele din Codul civil.

3 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

La intrebarea ta numai domnul Ioandelasal iti poate raspunde, domnia sa este expert.

| nightghost96 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Succesiunea s-a deschis in urmă cu 7 ani. Și nu a atacat actul pana acum. Deci acum nu mai poate sa îl atace mostenitorul rezervatar. Nu?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru nightghost96):

Depinde cand a aflat de donatie si daca aceasta a fost excesiva, respectiv au aflat mai tarziu si nu au mai ramas bunuri care sa nu fi fost donate sau au ramas foarte putine.
Conform Codului civil, citez:
"ART. 1.095. Termenul de prescripţie
  (1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
  (2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv."