anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Romania este tara spagilor si a spagarilor. deja e la nivelul la care spaga face parte din sistem si cu totii considera ca nu se poate fara. eu zic ca se poate si fara. de exemplu: am vazut multe cazuri in care parintii platesc meditatii pentru copiii lor la chiar invatatorii sau profesorii pe care ei ii au la scoala. cam ce interes ar avea acel invatator/profesor sa aiba rezultate in clasa cand el ia mai multi bani de la acei parinti de fapt? si mentionez ca nu sunt platiti pentru lectii particulare pentru ca nu sunt inregistratii pe nicaieri ca ar tine lectii particulare. meditatia pe care o tin acei profesori este la negru (in cele mai multe cazuri). ma rog, intrebarea: voi considerati ca obiceiul cu spaga in Romania este din cauza sistemului sau din cauza ca a fost perpetuata de populatie?

Răspuns Câştigător
| VyrusEleven a răspuns:

Aici ar trebui sa studiem problema la radacina. Romania nu e cea mai corupta tara din lume, ba din contra. Eu sunt de parare ca coruptia este direct proportionala cu saracia. Cu cat populatia este mai saraca, cu atat exista mai multa coruptie. Dar acum apare o intrebare: A cui este vina ca populatie este saraca? A poporului? A guvernantilor? A climei? A cui? Si ajungem la acelasi cliseu dintotdeauna: Toti suntem vinovati, dar de vina nici unul. Asta e noi trebuie sa ne ducem existenta si tacit sa ne cream un trai. Dar cum?
Pai mai scoate fiecare un bacsis de pe unde poate... Profesorii dau meditatii la negru, parintii copiilor platesc acele meditatii facand cate-un "bacsis" prin munca la negru la vreunul din "mai marii strazii sau a orasului", turnand un beton sau croind o rochie (fara a plati vreun impozit sau a da ceva la stat) iar "mai marii" mai "gresesc" in calcule la locul de munca.
Deci toata lumea este implicata direct sau indirect, asa ca putem spune ca coruptia, in tara asta a ajuns la nivel de industrie. Pe cine intereseaza? Tine-ti minte fratilor, SUNTEM ROMANI SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL sad Bafta

3 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Spaga e spaga, meditatiile la negru sunt alta treaba.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru VyrusEleven):

Ar trebui sa ne intereseze pe toti, pentru ca ne afecteaza de la cel mai important lucru pana la cel mai minor.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru suntserios):

Pai sa vedem cat e de in stare plodul sa treca clasa fara meditatii.
n-as zice ca toti profesorii sunt tocmai obiectivi si la fel n-as zice ca fac in clasa tot posibilul ca plodul sa inteleaga. stiu ca au o programa de care trebuie sa se tina, stiu ca salariile sunt mici, dar exista o etica profesionala de care ar trebui sa se tina cont. Nu ar trebui sa se dea vina pe copil pentru lipsa de profesionalism a profesorilor.