| LanguageMaster a întrebat:

România nu este primită în Schengen pentru că nu ne vrea Uniunea Europeană?

23 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Romania nu e primita in Schengen pentru ca doua tari au votat contra. Deci nu UE nu ne vrea ci Austria si Olanda

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cica nu doreste Austria ca noi sa intram, totusi 1-2 tari sa aiba putere de decizie din moment ce e democratie imi vine greu sa cred, nu halesc ce zic astia, eu cred ca sunt niste jocuri politice la mijloc si anumite interese.

| carevaescu a răspuns (pentru anonim_4396):

E un joc geopolitic pana la urma. Totul e, la acel nivel.
Austrienii cel putin au beneficiat atat de mult din urma romaniei incat spranceana nu are sansa sa stea neridicata.
Dar inteleg. La o anumită dimensiune exista si perceptia de egalitate vs diferenta. Ca afluența gasita in vestul Europei sa fie posibila, este nevoie de extragerea "resurselor" din alta parte, fie ele resurse fizice sau intelectuale. Dpdv macroeconomic, si istoric, se pare ca din Romania se vrea a extrage, dar daca se integreaza intru totul in sistemul european, acest lucru devine mai greu.
Atata timp cat noi vrem sa intram in clubul lor, jucam dupa muzica lor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru carevaescu):

Nu sunt documentat in materie asa ca ma abtin sa comentez.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Romania nu e primita pentru ca nu merita, ce sa ne mai ascundem dupa copac

| carevaescu a răspuns (pentru suntserios):

Nu exista "merit," la nivelul obiectiv. E un concept moral, pana la urma, care are ramificații sociale, economice, legislative, etc. Dar conditiile de intrare nu sunt pentru a dovedi meritul Romaniei, nici macar cele expuse public. Motivul veto-ului împotriva României nu este "nu merita" ci sunt de obicei economice.

Dar, da, deocamdată suntem vazuti ca fiind mai benefici lor din afara Schengen-ului.

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru carevaescu):

Exista nu merita, motivele sociale/juridice sunt doar scuze oficiale.

| sierra1 a răspuns:

Formal și vizibil, doar că Austria (mă rog, cancelarul ăla, cum îl cheamă...) nu vrea

| carevaescu a răspuns (pentru suntserios):

Ma refeream la faptul ca in acest context geopolitic conceptul de "merit" nu exista, sau daca luam o pozitie care permite extinderea conceptul din sfera etica a persoanelor la sfera colectivelor mari, "merit" e cel putin e irelevant.

| darrio2007 a răspuns:

Doar doua tari din UE. Asta nu inseamna ca celelte tari nu ne vor. Oricum am ajuns o tara de consum, din perspectiva UE.

| carevaescu a răspuns (pentru darrio2007):

Dpdv al economiei reale, nu e chiar asa. Daca te uiti la balanta import/export vei vedea ca lucrurile nu stau chiar asa.

| darrio2007 a răspuns (pentru carevaescu):

Si cum stau?

| carevaescu a răspuns (pentru darrio2007):

In unii ani suntem in plus, in altii suntem in minus. Ca orice alta tara. Totusi avem o baza industriala ok, producem materia prima si produse industriale pe care le exportam, furnizam servicii financiare, it, logistica, etc. la nivel international, si tot asa.
Unde vreau sa ajung este ca nu doar consumam, ci si producem semnificativ, chiar daca am putea produce mai mult.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Aproape toti din UE si, mai ales, din spatiul Schengen ne vor, o singura tara a votat impotriva noastra, respectiv Austria, pe motive mai mult inventate si cu speranta ca va convinge celelalte tari sa o ajute cu imigrantii.
Si votul trebuie sa fie unanim, nu exista vot majoritar in aceasta situatie, chiar si o singura tara, cum a si fost cazul, are drept de veto.

| Drimmero a răspuns (pentru suntserios):

Hai nu mai spune, ia lumineaza-ne si pe noi de ce nu merita Romania in Schengen mai ales ca toate celelalte tari care sunt marile puteri ale Europei ne-au sustinut aderarea (Germania, Franta, Olanda, Belgia, Suedia, Italia etc). Sa nu bagi gargara aia cu coruptia pentru ca in vest e mai multa coruptie decat la noi, nu intru in polemica asta dar atat iti zic, au facut blat cu rusii ani la rand, au dansat cum canta tatuca de la moscova si au alimentat armata orcilor in mod indirect, daca nici asta nu e coruptie la nivel inalt atunci nu stiu ce mai e...

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru Drimmero):

Confunzi politica prorusa cu coruptia.

Si da coruptia de la noi e principala chestie pentru care Romania nu merita in Schengen. Alaturi de incompetenta, analfabetism, lipsa de infrastructura samd.

Crezi ca tarile mari ne sustin ca meritam noi? NU. Ne sustin ca ar vea avantaje economice. Austria si Olanda sunt doar cei care au avut gura sa zica ceva. De gandit mai toate tarile civilizitate considera Romania nepregatita pentru asa ceva.

| Drimmero a răspuns:

UE ne vrea in Schengen, o singura tara s-a opus, o catea rusofila pe nume Austria, o catea care cu 2 zile inainte de sedinta aderarii sustineau Romania iar brusc decizia lor s-a schimbat la 180 grade, au inventat niste motive penibile care s-au dovedit ca nu exista pentru a se scoate din rahatul in care au intrat, se stie foarte bine relatia lor cu rusii care sunt al 2-lea cel mai mare investitor strain din Austria dupa nemti, se stie dependenta austriei fata de rusia privind gazele, se stie politica lor care e bazata pe spionajul Europei de catre cartitele rusiei infiltrare, se stie ca oligarhii rusi rupti in k00r de sanctiuni in tot restul Europei o duc bine merci in centrul Vienei, se stie ca papagalii de politicieni austrieci sunt mana-n mana cu kremlinul, ei zic ca sunt ''neutri'' in fata rusilor, adica nici nu sunt cu ei dar nici impotriva lor cand tot Occidentul s-a unit impotriva lor, astia sunt zdrentele rusilor fara doar si poate, se pun capra la comanda lui putin, acum cateva zile putin a avut un discurs in care si-a felicitat partenerii, printre care erau si austriecii....trebuie sa fii orb sau imbecil sa nu iti dai seama ca Austria e belarusul din Europa occidentala. Interesul lui Putin a fost sa destrame Europa de cand a venit la putere, asta e de necontestat, i-a cumparat pe toti occidentalii cu gaze multe si ieftine, iar ala isi alimenta armata cu banii europeni primiti pe gaze. Faptul ca Romania si Bulgaria nu intra in Schengen e fara doar si poate mana lui putin, ala isi doreste ca Europa de est sa fie cat mai vai steaua ei sa nu cumva sa se dezvolte. Cam astea fiind spuse, Austria e o mizerie rusofila ce trebuie sanctionata de UE, au folosit un vot abuziv si nejustificat impotriva adevararii Romaniei si Bulgariei in Schengen, in locul celor de la UE le suspendam dreptul de veto pe o anumita perioada si le taiam din fonduri, UE poate avea pierderi economice din cauza lor. Auie Mustria!

Pai politica prorusa e varful de lance al coruptiei din UE, stati voi linistiti ca se fura si in tarile vestice extrem de mult, singura diferenta e ca aia pe langa furat mai si investesc in tara pe cand in Romania doar se fura si se investeste foarte putin.

Logic ca au avantaje mari economice iar rusofilii aia de austrieci au pus in pericol avantajele astea, trebuie trasi la raspundere de tot blocul european. Olanda nu s-a opus aderarii Romaniei de data asta, ne-au luat la pachet cu bulgarii, pe noi ne voiau olandezii dar nu-i voiau pe bulgari, in schimb Austria s-a opus pentru amandoua. E amuzant cum nu vezi sau nu vrei sa vezi mizeria din politica austriaca, cu 2 zile ne-au sustinut si apoi brusc si-au schimbat decizia, pai cu 2 zile inainte Romania merita si apoi nu mai merita sau cum? Te contrazici singur. Si ce te faci cu faptul ca au folosit un vot intr-un mod abuziv inventand niste motive care in realitate nu exista? Las-o ca macane.

suntserios

Stai putin. Eu nu am zis nimic de austrieci ca sunt sau nu sunt. Eu am zis ca Romania nu merita indiferent de ce zic austriecii, nemtii, francezii sau olandezii.

Cand eu vad in Spania, Italia, Germani, Franta mii de romani la furat si alte ilegalitati cum pot spune ca meritam libera circulatie?
Cand eu vad cu ies din tara toti condamnatii definitiv cum pot spune ca meritam libera circulatie?
Cand noi nu am fost in stare de cand suntem in UE sa facem o autostrada care sa lege portul CT cel mai mare atu pentru noi cu restul Europei cum sa spunem ca meritam libera circulatie?

Pana la meritul/nemeritul Romaniei ar fi trebuit sa vezi mizeria de sub presul Austriei, tu practic sustii decizia unei tari care la randul ei sustine masacrele rusiei din Ucraina, cam asa s-ar traduce si nu-mi spune ca Austria nu are vreo treaba cu rusia, are foarte multa treaba.

Nu cred ca doar romanii fura in afara, de fapt daca e sa ne raportam la cine comit cele mai multe infractiuni in spatiul european atunci pe primul loc detasat de alte categorii sociale sau alte nationalitati sunt barbosii lui allah sau africanii care apropo, aia au mai multe drepturi si sunt mai protejati decat romanii desi comit multe crime in spatiul european sau sunt pe ciordit. Majoritatea romanilor care sunt stabiliti afara reprezinta forta de munca si ajuta foarte mult economia tarilor respective, eu nu am auzit ca doar romanii sa faca ceva, daca vrei sa fim si mai transparenti de atat, "romanii" care fac asta nu sunt chiar romani daca intelegi unde bat, nu reprezinta imaginea intregii natii.

"Cand eu vad cu ies din tara toti condamnatii definitiv cum pot spune ca meritam libera circulatie?" Libera circulatie exista deja, singura chestie restrictiva e granita dintre noi si unguri, apoi nu mai ai treaba. Nu doar la noi sunt condamnati pentru frauda si coruptie, cel mai recent scandal din varful UE e legat de Qatargate unde mai multi europarlamentari au facut blat cu qatarezii, deci hai sa nu fim ipocriti si sa-i acuzam doar pe unii, coruptia e peste tot, nu au inventat-o romanii, doar au imprumutat-o.
"Cand noi nu am fost in stare de cand suntem in UE sa facem o autostrada care sa lege portul CT cel mai mare atu pentru noi cu restul Europei cum sa spunem ca meritam libera circulatie?"
Ce partid a fost la guvernare cel mai mult de cand s-a dat drumul la vot? iti vei raspunde singur la toate nedumeririle astea, un partid care apropo a fost la fel de rusofil cum e aur, poate mai periculos.

suntserios

Tu in continuare nu intelegi ca nu e vorba de ce zice Austria sau Olanda. E un fapt ca Romania nu e pregatita de Schengen

Asta cine o zice, tu sau vreun expert in domeniu? Daca e sa o luam asa Romania nu era pregatita sa intre nici in UE sau Nato, era la un nivel mult mai jos decat e acum si totusi a intrat. Am inteles pct-ul tau de vedere, eu doar ti-am semnalat ca refuzi sa vezi cine ne-a blocat aderarea, eu zic ca e mult mai relevanta parerea granzilor UE in vederea aderarii Romaniei. Votul austriecilor a fost nejustificat, mai ales ca au inventat motivele, nu e ca depindem de Schengen dar nu stricau niste avantaje economice pentru noi si Europa, iar Austria a aratat ca Europa nu e unita in totalitate.

suntserios

Eu zic că niciuna din marile puteri nu ne vor acolo. Dar ar avea avantaje economice și așa că tac și înghit.