Timbrul de mediu din cate stiu anul viitor va iesi din functie pentru ca vor cei de la comisie sa dea in judecata legea asta si sa dea banii inapoi celor care au platito deja.
Proprietarii autovehiculelor pentru care plata vechilor taxe de primă înmatriculate sau de poluare a fost anulată de instanţele de judecată vor plăti timbru de mediu la înmatricularea maşinilor în cauză, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.
"Timbrul se achită şi în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat" se arată în Norme, care sunt, deocamdată, la stadiul de proiect.
Mai mult, noul timbru de mediu se va plăti şi la reînmatricularea maşinilor înmatriculate după 1 ianuatrie 2007 pentru care nu s-a plătit vechea taxă.
"Pentru autovehiculele înmatriculate după 1 ianuarie 2007, pentru care se solicită transcrierea dreptului de proprietate, timbrul se achită şi în cazul în care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării" se mai arată în Norme.
Proprietarii de maşini înmatriculate după 1 ianuarie 2007 pentru care s-a plătit taxa, într-una din vechile ei forme, şi pentru care nu s-a restituit nimic din valoarea ei, au nevoie de o hârtie suplimentară.
"În cazul în care se solicită transcrierea dreptului de proprietate pentru un autovehicul înmatriculat după 1 ianuarie 2007 şi până la intrarea în vigoare a ordonantei, iar proprietarului plătitor al taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule nu i s-a restituit cuantumul acesteia sau valoarea reziduală prevăzută la art. 7 alin. (1) din ordonanţă, organul fiscal competent eliberează un document care evidenţiază această situaţie.
Documentul (...)se prezintă la Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculări vehicule odată cu solicitarea transcrierii dreptului de proprietate" se arată în norme.
Taxa este calculată şi plătită la Fisc, la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal persoana fizică. Iată de ce acte este nevoie:
- cartea de identitate a vehiculului;
- documente care atestă dobândirea autovehiculului pentru care se solicită plata timbrului de către contribuabil;
- în cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, un document din care să rezulte data primei înmatriculări a acestora şi, după caz, declaraţia pe propria răspundere prevăzută la art. 6 alin. (5), precum şi rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma „Registrul Auto Român" ori rezultatul evaluării individuale efectuate potrivit art. 6 alin. (20).
Cel mai bine cumperi o masina de la un dealer autorizat unde actele le fac ei in mare parte si nu vei fi nevoit sa parcurgi multe drumuri.
Registrul auto roman il faci daca se face prima inmatriculare, daca e inmatriculata trebuie sa schimbi niste date cu ale tale sa le aiba in baza de date. Si asigurarea daca e aia tip casca (ma scoate din pepeni sa zic casco) iti da valoarea masinii in caz ca faci accident si nu poate fi reparata, o repara cand cade un zid pe ea, calamitati naturale sa zicem cade intr-un crater si iti da banii pe ea, etc. iar aia normala are niste paute mai simple, acopera daunele cand lovesti pe cineva in trafic. Multe firme mint cu asigurarea si nu primesti toti banii pentru ca smecheria e mare la voi in tara.
Conform OUG nr.9/2013, cu md. ulterioare, citez:
"ART.4. Obligaţia de plată a timbrului intervine o singură dată, astfel:
a) cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare;
b) la reintroducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului, în conformitate cu prevederile art. 7;
c) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării;
d) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule."
Taxa de timbru o platesti daca masina nu are deja platita acesta taxa e destul de simplu. Masinile care nu au platita acesta taxa sunt cele care sunt la prima inmatriculare in Ro, cele care au fost inmatriculate ultim oara inainte de 2007 sau cele la care sa recuperat taxa in instanta.
la asigurari ai 2 tipuri
RCA - care este obligatoriu si care despgubeste pe cel pe care il lovesti
Casco - e optionala si iti repara propria masina in orice situatie