| Adryan17 a întrebat:

Salut. Am implinit 18 ani si trebuie sa ma duc sa iau adeverinta ca nu vreau sa fac armata. Unde declar ca nu vreau sa fac armata? Sunt din Tg Jiu, jud Gorj. Funda.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Armata nu este obligatorie si nu trebuie s-o faci, inca din 2005 a fost adoptata o lege in acest sens, Legea 395/2005.
Obligatorie este doar prezenta la recrutare, pentru a fi luat in evidenta.

5 răspunsuri:
| CristiSeeker a răspuns:

Nu ai nevoie de asa ceva. Armata nu mai este de mult obilatorie, in Romania.

Răspuns utilizator avertizat
| Wehrmacht a răspuns (pentru Ioandelasal):

In primul rand, stiu ca intrebarile astea pot fi cretine dar pentru mine un enunt poate insemna mai multe lucruri.
Am o intrebare despre Legea 395/2005.Am citit-o si am o curiozitate in legatura cu Art.3 "Pe durata starii de rabzoi, a starii de mobilizare, precum si pe timpul starii de asediu executarea serviciului militar devine obligatorie, in conditiile legii.
Intrebarile sunt:

-Civilii care au implinit 18 ani sunt obligati sa faca armata in timpul acelor stari?
-Daca da, ce se intampla cu cei care nu vor sa o faca?
-"in conditiile legii". Care sunt aceste conditii?
-Ai spus ca obligatorie este doar prezenta la recrutare pentru a fi luat in evidenta.Ce inseamna asta?

| Adryan17 explică (pentru Wehrmacht):

Am fost la Biroul de recrutare-informare si am fost luat in evidenta. Mi s-a explicat astfel:
- in caz de razboi, toti barbatii cu varste cuprinse intre 18-35 de ani sunt obligati sa ia parte la razboi. Exceptii sunt persoanele cu probleme grave de sanatate, invalide etc.
- am fost luat in evidenta: am primit o adeverinta care arata ca eu nu vreau sa fac armata. Aceasta adeverinta imi este valida pana la varsta de 35 de ani. Aceasta adeverinta imi este utila la inscrierea la facultate sau la primirea unui post (atunci cand ma angajez)
- este obligatorie, amenda este cuprinsa intre 100 si 300 lei..adevarul e ca nimeni nu te controleaza pe strada de aceasta adeverinta, dar la inscrierea la facultate/serviciu este utila si vei fi obligat sa o iei, atunci o sa primesti amenda...ai 6 luni la dispozitie dupa implinirea varstei de 18 ani.

Nu stiu foarte bine legile si articolele, asta mi s-a spus acolo...e o adeverinta obligatorie si utila. Iar in caz de razboi, luptam toti, cu sau fara adeverinta.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Wehrmacht):

1.Da, sunt obligati.
2.Pot fi condamnati penal, in baza art.353 si 354 Cod penal, citez:
"Sustragerea de la recrutare
ART. 353
Sustragerea de la recrutare în timp de război se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Neprezentarea la încorporare sau concentrare
ART. 354
Neprezentarea la încorporare sau concentrare ori neprezentarea celor încorporaţi sau concentraţi la unitatea unde au fost repartizaţi, în timp de mobilizare sau război, în termenul precizat în ordin, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani.
Termenul de prezentare prevăzut în alineatul precedent se prelungeşte cu 10 zile, în cazul în care cei chemaţi la mobilizare sau concentrare se află în străinătate."
Este vorba de legea nr.446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare
3.Atunci cand o sa fii chemat trebuie sa te prezinti pentru luarea in evidenta. Daca nu esti chemat trebuie sa te prezinti in termen de 2 luni de la implinirea varstei de 18 ani. Aceasta presupune un mic control medical si completarea unei fise in baza careia vei fi declarat ori nu apt pentru serviciul militar si te vor repartiza pentru o anumita arma.