| GabrielCatalin9 a întrebat:

Am nevoie de ajutorul vostru.Un foarte bun prieten de-al meu are probleme cu primaria iar eu nu stiu ce sa ii spun,asa ca va intreb pe voi.El are handicap grav cu asistent personal, problema e ca acel asistent personal abuzeaza psihic de el(tipa, jigneste etc)si nici nu isi face treaba.Pe langa asta el plateste toate cheltuielile cu intretinerea,mancarea etc. si se stie ca o persoana cu handicap are un venit mic, pe langa asta ia tinut o perioada si fetele(asistentului personal). Cand a apeleaza la primarie, ei ii spun sa suporte pentru ca nu stiu pe nimeni care sa doreasca sa fie asistent personal si il ameninta ca daca da afara asistentul personal il va interna intr-un azil(cu forta).Am cautat pe net(el nu are net) si am gasit cate ceva dar ori nu inteleg eu ori se bat cap in cap.Am gasit asa:
Conform legii nr 448 din 2006 art 37 alin (3) in situatia in care angajatorul nu poate asigura un inlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acorda o indemnizatie prevazuta de articolul 43 alin (1) sau gazduirea intr-un centru tip respiro.
Dar in acelasi timp este articolul 44, unde se spune ca autoritatile publice SUNT OBLIGATE SA GASEASCA un insotitor pentru persoana cu handicap grav, in art 43 alin (2).

Deci pana la urma care e? si prin amenintarea aia cu azilul ei nu pot sa spuna ca nu gases pe cineva doar pentru ca acea persoana sa se interneze in centru si ei sa scape de respinsabilitati? Prietenul asta al meu a avut un accident de masina si nu poate merge dar gandeste perfect,deci cum pot autoritatile sa ia decizia in locul lui si sa il trimita la azil? Am citit ceva de o indemnizatie oferita in caz ca nu gaseste asistent dar lui nu-i convine pentru ca daca persoana nu e cu,carte de munca,azi poate sa vina maine poate nu are chef, asa daca e angajata legal, are o raspundere.Si am inteles ca nu poate sa aiba si indemnizatie de insotitor si pensie de handicap si ca trebuie sa aleaga.
Puteti sa imi raspundeti la toate intrebarile? Si cum poate sa se apere?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu trebuie neaparat sa renunte la pensia de urmas. Daca are atat pensie de invaliditate, cat si pensie de urmas, poate sa o aleaga pe cea mai mare, putand primi doar o singura pensie.

9 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Autoritatile sunt obligate sa multe... pe care nu le fac. Tu in ce relatii esti cu persoana cu handicap? Daca iei frumos 1-2 prieteni si mergeti sa il scuturati bine pe dobitocul ala de asistent, oare se poarta uman? Ideea e ca nu prea mai sunt oameni pentru FOARTE MULTE chestii. Din Romania se fuge aproape la fel de mult ca din Siria, asta e adevarul. Si aici nu e razboi. Autoritatile sunt in 90% din cazuri efectiv niste aspiratoare de bani inutile. O sa vedem noi la urmatorul cutremur/cataclism major cita dreptate am. Din pacate pentru multi, o sa fie ultima chestie pe care o vor vedea.

| alin131 a răspuns:

Mergi sau asteapta un raspuns de la un avocat.

| GabrielCatalin9 explică (pentru alin131):

Eu nu pot sa merg, plec maine din tara iar el nu poate sa mearga(fizic)de asta si are asistent personal. Daca era asa simplu nu apelam la site-ul asta dăăă

| Rox1997 a răspuns:

Nu au dreptul să îl internate, eu am gradul 1 de handicap cu însoțitor care este mama mea problema este ca si sora mea este cu handicap gradul 1 si ia uindemnizatie fara insotitor, faza e ca un însoțitor care nu se comporta corespunzator trebuie concediata, primește bani degeaba, dacă primăria nu face nimic cauta mai departe, dacă e dispus poate o persoană din familie sa ii fie asistent social, sper ca te-am ajutat
Dacă ești încă nedumerit astept mesajul tau si vorbim mai pe indelete

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Autoritatile locale sunt obligate sa angajeze si salarizeze un asistent persoanal, nu sunt obligate sa si gaseasca neaparat unul, daca nimeni nu vrea sa se angajeze.
Prietenul tau sa gaseasca un asistent personal, care indeplineste conditiile cerute de lege sau sa opteze pentru indemnizatie.
Nu exista pensie de handicap ci doar de invaliditate. Si optiunea trebuie facuta intre pensia de invaliditate de gr.I (daca are dreptul) si indemnizatia de insotitor.
Vezi ca L.448/2006 a fost rep. in 2008 si de atunci a suferit multe modificari, inclusiv prevederile privind asistentul personal si optiunea.

| GabrielCatalin9 explică (pentru Ioandelasal):

Dar poate sa il bage cu forta intr-un centru?

| GabrielCatalin9 explică (pentru Ioandelasal):

Baiatul are si pensie de urmas pentru ca e student, trebuie sa renunte si la aia?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru GabrielCatalin9):

Nu au dreptul de a-l interna fortat.

| alin131 a răspuns (pentru GabrielCatalin9):

Intreaba-l pe Ioandelasal. Este membru TPU si stie bine legile!

Poti trimite un mesaj privat si il va citi mai repede.