Eu stiam ca trebuie sa ai 11 clase terminate. Asa mi-a zis un profesor săptămâna trecută
Poti avea permis auto indiferent cate clase ai. Nu ti se cere adeverinta de la scoala ca sa dovedești in ce clasa esti.
Nu stiu de unde tot scoateti legea cu privire la studiile obligatorii pentru a putea obtine permisul de conducere.
NU EXISTA O ASTFEL DE LEGE!
Legislatia rutiera din Romania nu prevede nici o conditie de studii pentru obtinerea permisului de conducere si nici nu cred ca va prevedea in viitorul apropiat, important este sa stii citi si scrie.
Si chiar daca s-ar prevedea nu cred ca ar fi de 11 clase, poate doar 8 sau 10 clase.
Nu exista o astfel de lege. De altfel dosarul pentru obtinerea permisului nu contine copie dupa actul de studii. Practic poti sa ai si zero clase.
Pai am citit nu de mult, pe mai multe site-uri de știri cum ca a fost aprobata aceasta lege sau ca urmează sa fie aprobata.
https://playtech.ro/......cere-22279
Pentru linistea ta, du-te la ghiseul unde trebuie sa depui dosarul, si le ceri o lista cu actele care iti trebuiesc pentru depunerea dosarului.
Probabil au facut site-ul de pe telefon de nu au pus si aici toata documentatia necesara: https://www.drpciv.ro/document-details/examen-auto/5ab13654fa4e9422012c2bb7
Nu s-a dat legea de care ai auzit tu, si de care am auzit si noi. A ramas inca minimul de 4 clase.
Respectivele stiri sunt, in marea majoritate, numai prostii.
Conform Ordinului MAI nr.268/2010, privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„ART.6
(1)La data verificării dosarului de examinare, respectiv la data susţinerii probelor de examen, candidaţii trebuie să îndeplinească, potrivit legii, condiţiile de vârstă, să fie apţi din punct de vedere medical, să facă dovada îndeplinirii uneia dintre condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1), să facă dovada pregătirii teoretice şi practice prin cursuri organizate în şcoli de conducători auto şi să nu se afle în una dintre situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (6) din ordonanţa de urgenţă.
1^1)Înregistrarea în aplicaţia informatică de examinare şi susţinerea probelor de examen sunt condiţionate de prezentarea documentului/documentelor care atestă identitatea şi domiciliul sau reşedinţa în România, în original, şi a dosarului de examinare. Documentele prezentate în original se restituie după verificarea datelor.
(2) Dosarul de examinare trebuie să conţină următoarele documente:
a)cererea-tip, semnată de candidat, prevăzută în anexa nr. 1, în care se consemnează şi declaraţia pe propria răspundere a candidatului, dată sub sancţiunea prevăzută de art. 326 din Codul penal, din care să rezulte îndeplinirea uneia dintre condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (2);
b)fişa de şcolarizare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2, emisă de şcoala de conducători auto în cadrul căreia candidatul a absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică, în care se consemnează şi avizul medical «apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa...», corespunzător categoriei pentru care se solicită examinarea; documentul eliberat de unitatea de asistenţă medicală autorizată, care atestă grupa de autovehicule pe care solicitantul este apt să le conducă, se păstrează la şcoala de conducători auto care a pregătit candidatul;
c) extrasul de pe cazierul judiciar în termenul de valabilitate;
e) dovada de plată a contravalorii permisului de conducere.
(2^1)Extrasul de pe cazierul judiciar se solicită de serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent, pe baza consimţământului expres al candidatului. Extrasul poate fi înlocuit şi de un certificat de cazier judiciar, în termen de valabilitate, depus de acesta. Modelul formularului privind exprimarea consimţământului/depunerea personală a certificatului de cazier judiciar este prevăzut în anexa nr. 2^1.
(3) Candidatul al cărui permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi art. 115 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă prezintă documentele prevăzute la alin. (2) lit. a), c)-e) şi trebuie să facă dovada că este apt din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din grupa din care face parte categoria solicitată, printr-un document eliberat de o unitate de asistenţă medicală autorizată, precum şi faptul că este apt din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice, printr-un document eliberat de un laborator de specialitate autorizat.
(4) Contravaloarea permisului de conducere se achită prin una dintre modalităţile prevăzute la art. 11^1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(5)Candidaţii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, care solicită examinarea pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoriile de vehicule AM, A1 şi B1, trebuie să prezinte, pe lângă documentele prevăzute la alin. (2), declaraţia autentificată de notarul public, prin care este exprimat acordul părinţilor sau, după caz, al părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească, al tutorelui, curatorului sau persoanei în îngrijirea ori supravegherea căreia acesta se află, pentru participarea la examinare."
Aceasta este prevederea valabila astazi. Observi ca nu se pomeneste nicaieri de studii sau acte de studii.
Ghervasuc_Claudiu_1993 întreabă:
mihela94 întreabă: