Orice srl are nevoie de un sediu social pentru ca asa se infiinteaza. Nu conteaza unde ai tu punct de lucru.
Da, taxele au crescut destul de mult pentru PFA incepand cu anul asta insa exista anumite praguri la care PFA este mai profitabil decat SRL si cu marele avantaj ca ai oricand acces la bani.
Acum daca sa alegi PFA sau SRL depinde foarte mult de castigurile tale.
Ai aici nist calculatoare online unde iti poti face o idee care e mai bun pentru tine in functie de castigurile pe care le estimezi.
PS. vezi ca SRL pe langa taxe presupune ca trebuie sa te angajezi si sa iti platesti taxele ca si angajat + e obligatoriu sa ai un contabil.
https://startco.ro/calculator
https://dosario.ro/calculator-taxe-srl-pfa-2024
https://www.solo.ro/calculator-2024
SRL, au dreptate prietenii in legatura cu PFA. Sediul social nu costa mai mult de 200 de lei, din cate imi amintesc, poti sa treci ca sediu casa parintilor. Cum adica de ce ai nevoie de sediu social? Aceea e adresa firmei, de unde sa stie sa te ia daca au treaba cu tine sau daca vor sa iti trimita o scrisoare sau pe cineva in inspectie fara o adresa?
Am inteles, este adevarat ca la PFA trebuie sa ma raportez pe un termen mai lung, nu odata pe luna, cu privire la costuri?
La mine de ex, nu stiu cum imi va merge, daca in cateva luni nu fac profit o sa il inchid.
Pe deoparte am inteles ca, la PFA trebuie sa am diploma de specialitate(ceea ce nu am) sau sa am adeverinta de la locul unde am lucrat ( dar am lucrat doar 3 luni ca graphic designer ) Deci cade ideea sa-mi fac PFA, nu?
La pfa depui declaratia de venituri odata pe an la inceput unde estimezi cat faci anul ce urmeaza si cat ai facut pe anul trecut si pe baza asta se calculeaza taxele si impozitele.
Da, se cerea o diploma de specialiatea, dar nu stiu acum cum mai este treaba...
Având în vedere că lucrezi ca freelancer, atunci PFA.
Sediu social trebuie să ai, indiferent de tipul firmei. Nu te costă bani, se rezolvă cu un simplu contract de comodat între tine, ca proprietar de locuință, și firmă. Probabil tu voiai să zici capitalul social. E vorba de deschiderea unui cont bancar, depui 200 de lei ca să-ți elibereze extrasul de cont, după care îi poți retrage. Deci nici asta nu te costă nimic.
Să-ți spun de ce ar fi mai bine să deschizi PFA.
Pentru un SRL vei avea nevoie de contabil. Dacă nu ai angajat pe firmă, vei intra la impozit pe profit, 16%, care se stabilește în funcție de veniturile declarate trimestrial prin declarația 100. Și nu cred că te încântă să-ți deschizi carte de muncă, ca să plătești lunar contribuții de aproximativ 1500 de lei, chiar dacă având angajat treci la impozit pe venit, 3%.
La finalul anului, dacă vrei să retragi în propriul buzunar praful care ți-a rămas după ce te-a jupuit onor guvernul de tot ce s-a putut - ghici ce? Vei plăti impozit pe dividende. Adică alți (aproximativ) 16%. Practic, rămâi doar cu toba, nici măcar cu praful de pe ea.
Ideea de bază este următoarea - tu nu ai de unde să știi ce venituri vei avea într-un an. De-asta forma cea mai potrivită este PFA.
La un PFA, deși anul acesta au introdus obligatoriu plata CASS, costurile sunt, totuși, mai lesne de suportat față de un SRL.
Vei depune o declarație unică prin care ESTIMEZI veniturile totale pe anul în curs, iar pentru ele vei achita 10% impozit, chiar și eșalonat. De asemenea, în funcție de venituri, vei achita CASS (deci vei fi și asigurat în sistemul de sănătate), pe modelul 6-12-24, adică:
- veniturile estimate NU ating 6 salarii minime pe economie - plătești CASS aferent a 6 salarii, adică 370 * 6 = 2220 de lei
- între 6 și 12, plătești pentru 6-7-8-9-10-11-12 luni, exact cât realizezi
- între 12 și 24, la fel
- peste 24 se plafonează la pragul de 24 de salarii
Anul următor vei depune o nouă declarație, în care vei trece veniturile REALE realizate în anul precedent și se va face compensarea cu ceea ce deja ai estimat și ai plătit, și în același timp, cu aceeași declarație, estimezi veniturile pe anul respectiv.
O mică manevră, perfect legală, este să deschizi PFA pe numele unuia din părinți, de exemplu, care sunt deja angajați, sau pensionari, deci nu mai plătesc CASS, indiferent de veniturile din PFA.
Și atunci va rămâne doar impozitul de 10%.
Sper că nu te-am amețit de tot.
Daca pfa face peste 6 salarii minime nu mai conteaza daca este angajat sau nu, plateste CASS
Nu plătește. Este ilogic ce spui. Din moment ce este deja asigurat în sistemul de asigurări de sănătate, nu poate contribui la dublu.
În al doilea rând, știu foarte bine ce spun, lucrez la o firmă de contabilitate și sunt vreo 10 PFA-uri printre firmele pentru care se ține evidența contabilă.
Mai cercetează puțin.
Nu e ilogic ce zic eu, așa zic modificările fiscale din 2024. Dacă din pfa faci peste 6 salarii minime plătești cass indiferent daca ești sau nu salariat cu cim. Dacă tu lucrezi la o firma de contabilitate și nu știți asta o sa ai o mare surpriza clienții voștri
Atcose77 întreabă: