| MateiAlexandru1398 a întrebat:

Salut, am un prieten care acum ceva timp a modificat o chitanta de la western union in photoshop si a incercat sa fure un cont la un joc pe baza acelei chitante, el spune ca ar fi rezolvat cu respectivul vatamat.Prietenul respectiv are 16 ani, nu prea stie el ce face...as vrea sa stiu care ar fi termenull in care respectivul vatamat poate depune plangere? Dupa cat timp nu o mai poate depune?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

1.Daca nu s-a folosit de chitanta si nu a obtinut nimic nu a savarsit vreo infractiune din cele citate, asa ca nu risca nimic.
2.Conform Codului penal, citez:
"ART.114.Consecinţele răspunderii penale  
  (1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:  
  a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o  măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
  b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită  este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
  ART.115. Măsurile educative  
(1) Măsurile educative sunt neprivative de libertate sau privative de libertate.  
1. Măsurile educative neprivative de libertate sunt:  
a) stagiul de formare civică;  
b) supravegherea;  
c) consemnarea la sfârşit de săptămână;  
d) asistarea zilnică.  
2. Măsurile educative privative de libertate sunt:  
a) internarea într-un centru educativ;  
b) internarea într-un centru de detenţie."
3.Am spus ca nu a savarsit vreo infractiune, daca nu s-a folosit de chitanta, asa ca nu este infractor. Daca, totusi, s-ar retine prima infractiune atunci cel vatamat poate depune plangerea penala in perioada de prescriptie de 5 ani.

8 răspunsuri:
| MateiAlexandru1398 explică:

Si daca depune, ce ar putea pati?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Prietenul tau a savarsit doua infractiuni, respectiv fals material si uz de fals, conform Codului penal, citez:
"ART.322. Falsul în înscrisuri sub semnătură privată  
  (1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre  modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Tentativa se pedepseşte.  
  ART.323.Uzul de fals  
  Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată."
Termenul de prescriptie a raspunderii penale, pentru aceste infractiuni, este de 5 ani si in acest termen cel vatamat poate depune plangere penala.
Prietenul tau are mare noroc, fiind minor se poate lua impotriva lui doar o masura educativa, daca cel vatamat depune plangere penala.

| MateiAlexandru1398 explică (pentru Ioandelasal):

Deci respectivul nu a printat chitanta, au vorbit doar pe un chat anume si pe respectiva chitanta nu a modificat decat numele, esti chiar atat de rau ce a facut? si ce mai exact inseamna masura educativa? si cat timp mai poate vatamatul sa depuna plangere? e super panicat si nu stie ce si cum sa faca.

| MateiAlexandru1398 explică (pentru Ioandelasal):

Care e termenul in care respectivul vatamat poate depune plangere?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru MateiAlexandru1398):

Tu nu citesti atent raspunsul? Ti-am raspuns de prima data, vezi penultimul aliniat, termenul este de 5 ani.

| MateiAlexandru1398 explică (pentru Ioandelasal):

Scuze, chiar nu am vazut... o ultima intrebare si cu asta termin toata harababura. prietenul asta al meu i-a dat chitanta falsa, respectivul i-a dat contul, dupa ce vatamatul l-a amenintat, acesta i-a dat contul inapoi si i-a mai bagat 40 lei la respectivul joc... il santajase ca daca nu ii baga bani in cont se duce si depune plangere.nu stiu ce l-a apucat, e obsedat de calculator. acest fapt intra in categoria uz de fals sau fals?

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru MateiAlexandru1398):

Chiar nu poti expune corect situatia de la inceput?
Daca este asa prietenul tau nu o sa pateasca nimic, respectivul n-o sa faca plangere, ar putea fi si el acuzat de santaj.

| MateiAlexandru1398 explică (pentru Ioandelasal):

Mersi mult pentru explicatii