Este greu de dat un raspuns cat de cat corect, depinde foarte mult de cat de repede termina politia urmarirea penala si de cat de aglomerat este procurorul care supravegheaza urmarirea penala.
Dupa aceea, pentru judecata, depinde de judecatorul de camera preliminara.
In orice caz pana la primul termen de judecata in instanta poate dura intre 6 luni si 1 an, bineinteles daca se ajunge la judecata.
Dacă sa zicem am omis câteva chestii în declarație, a-și putea sa merg sa mai adaug ceva? Dacă încă nu a început procesul?
Depinde ce ai omis, respectiv daca sunt sau nu relevante si necesare pentru urmarirea penala si proces si daca le-ai omis cu intentie sau nu, posibil sa nu fi fost intrebat expres.
Orice ar fi poti merge sa-ti completezi declaratia, de altfel aceasta poate fi completata si in proces.
Deci nu pot fi băgat la mărturie mincinoasa pana la finalizarea procesului, și dacă în timpul procesului a-și putea ajuta la găsirea adevărului, problema e ca eu am fost constrâns de prietenul meu :/
Constrâns în ce sens? Dacă te-a amenințat (și evident, ai dovezi clare în acest sens), te poți constitui și tu parte civilă în proces.
Nu m-a amenințat, doar s-a bazat pe faptul ca sunt prietenul lui de atâta timp
La proces te va întreba judecătorul cum s-a întâmplat ce ai declarat înainte.
Da, nu poti fi acuzat de marturie mincinoasa daca in proces vei declara intreg adevarul.
Mi se pare mie sau esti cumva influentat de acel prieten?
Nu te-ai fi gandit la marturie mincinoasa, daca ai fi declarat adevarul.
Asa e, și da, am fost influențat, am vrut sa fac un bine cuiva dar mi-am făcut mie rau
Asta e. Vezi ce va fi.
Poti lua vreo amenda pentru marturie mincinoasa.